Dags att reda ut det hela.

I helgen har kvällstidningarna med Aftonbladet i spetsen försökt skapa nån slags skandal över att prins Daniel ”köper sig förbi kön” på Karolinska Institutet:

Prins Daniels betyg räcker inte till.

Därför köper han sig förbi kön till det prestigefulla universitetet Karolinska Institutet.

För 200 000 kronor av skattebetalarnas pengar får han en utbildning i fysiologi.

[…] Men det är fullt lagligt att köpa sig förbi kön, tack vare den statliga förordningen om uppdragsutbildning.

Kolumnisten Lena Melin ”förklarar” det hela ytterligare:

Men för den som, likt hovet, har pengar är det inget problem. Man kan helt enkelt köpa den utbildning man vill ha.

Jag är inte rojalist nånstans men jag känner att jag ändå måste vända mig emot dessa missuppfattningar. Efter tio år som anställd inom den akademiska världen har jag något bättre koll än vad Aftonbladets reportrar och krönikör verkar ha.

För det första: uppdragsutbildning handlar inte om att köpa sig förbi någon ”kö”. Köparen av en uppdragsutbildning tar inte någon annans plats utan det ligger helt vid sidan av ordinarie utbildningsutbud. Betalningen man tar ska ha full kostnadstäckning – och belastar alltså inte högskolans eller universitetets ordinarie utbildningsbudget. Oftast är uppdragsutbildning specialiserad och skräddarsydd för kunden. I de allra flesta fall handlar det om kortare kurser som kompetensutveckling. Uppdragsutbildning behöver inte ens vara poänggivande.

För det andra: ”man” kan inte ”helt enkelt” köpa den utbildning man vill ha bara för att man har pengar, vilket Lena Melin påstår. Uppdragsutbildning kan enbart säljas till juridiska personer, dvs företag eller organisationer. Detta vet med säkerhet Aftonbladet och Lena Melin även om man i sin artikel försöker få läsarna att tro att vem som helst med pengar faktiskt kan köpa sig en utbildning.

Hovet lär knappast vara den första, eller enda, statliga myndighet som faktiskt köper uppdragsutbildning eller kompetensutveckling till sina medarbetare – för skattebetalarnas pengar. Och jag har väldigt svårt att se något fel i det.

Vad media egentligen borde ägnat sitt krut på är att ta reda på hur prins Daniel lyckats med bedriften att enbart få 0,1 på högskoleprovet…