Mona och siffrorna.

DN har idag en intervju med Mona Sahlin där jag retar mig enormt på svaret på sista frågan:

Vad tycker du om att den nya S-ledningen saknar medlemmar med utomeuropeisk bakgrund?

– Det tycker jag är allvarligt. Vi pratar om ungefär 20 procent av Sveriges befolkning och jag är övertygad om att vi medvetet och envetet ska lyfta fram individer som kan vara förebilder och representanter för det Sverige som vi lever i i dag.

Antingen så har Mona missat att frågan handlar om utomeuropéer eller så räknar hon totalt galet. Nej Mona, 20 procent av Sveriges befolkning har inte utomeuropeisk bakgrund. Möjligen är det så högt som 20 % av Sveriges befolkning som kan räknas som invandrare (födda utomlands eller födda i Sverige av utrikes födda föräldrar) – men utav dessa så har ungefär 2/3 europeiskt ursprung, vilket alltså betyder att nånstans runt 6-8% har en utomeuropeisk bakgrund.

Visst är det illa att denna grupp (om man nu vill/måste se dem som en enhet…) saknar representation i S-ledningen – men några 20% av befolkningen kommer de aldrig att representera. Det är ju knappt ens att sossarna som helhet gör det.

Varför retar jag mig på detta? Jo, det är kanske inte så konstigt om Sverigedemokrater och andra invandringskritiska och främlingsfientliga krafter kraftigt överdriver i sina siffror när t.o.m de från de invandringsvänliga sidorna gör det också. När personer som Mona Sahlin överdriver t.ex antalet utomeuropeiska invandrare eller antalet muslimer i Sverige så öppenar det upp för en ökad legitimitet när SD och dess vänner gör samma sak.