Nej tack till PK-helg.

I tävlingen ”konsten att vara så politiskt korrekt som möjlig” så tar socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin (alltså inte nån obetydlig lokalmupp – utan en verklig maktfaktor i Sveriges största parti) en stor ledning. Människan öppnar för att den muslimska högtiden Eid al-fitr ska kunna bli officiell helgdag i Sverige.

Jag är normalt en tolerant jävel; jag är för det öppna samhället, invandring, mångkultur och allt det där men det finns gränser för när ”tolerans” bara blir smetig PK-smörja. Här är den gränsen passerad.

Jämtin hänvisar bl.a till att vi är ett ”multikulturellt samhälle” men då gör hon ett misstag som många numera gör – nämligen att likställa multikulturalism med att vi har muslimer i landet. Detta innebär att man gärna särbehandlar just muslimerna – vilket i sin tur har helt klart påverkat t.ex Sverigedemokraternas framgångar.

Förutom muslimer finns det mängder med andra kulturer och religiösa och etniska grupper representerade i Sverige – som tillsammans är betydligt fler än den muslimska gruppen. Andelen muslimer i Sverige är – högt räknat – fem procent av befolkningen (då räknar jag även med ”muslimer” som inte är aktiva religiösa utövare).

Därför vore det helt vansinnigt att med hänvisning till ”multikultur” införa muslimska högtider som officiell helgdag i Sverige.

Varför skulle islam få denna helgdag när andra religiösa minoriteter inte får sina högtidsdagar som helgdag? Borde inte judarna också få det också då? Visst, de är långt ifrån lika många – men de har en betydligt längre historia i Sverige än muslimerna. Eller alla olika kristna inriktningar som inte nödvändigtvis delar helgdagar med vår svenska lutheranska tradition. T.ex katoliker, syrisk-ortodoxa, grekisk-ortodoxa m.fl.

Och sen har vi mängder med andra ”kulturer” som också borde få sina behov tillgodosedda. Som Iniskogen påpekar så bor det ju faktiskt fler finnländare än muslimer i Sverige, så givetvis borde Finlands nationaldag också vara helgdag.

Sen får vi inte heller glömma alla oss ateister som inte har några egna helgdagar alls, trots att 17% av befolkningen är uttalade ateister – alltså mer än tre gånger så många som antalet muslimer. Då är det alltså lågt räknat – andelen verkliga icke-troende är väldigt mycket högre än de som faktiskt säger sig vara ateister.

Nu är ju visserligen första maj och nationaldagen icke-religiösa helgdagar men det är ändå inga ateistiska helgdagar – den ena är politisk och den andra nationalistisk. Och är man som jag icke-socialist och icke-nationalist så är dessa heller inga helgdagar som jag firar alltför mycket.

Skulle man införa en ny helgdag i Sverige så är mitt förslag att man gör den 10:e december, Nobeldagen, till en helgdag för att fira vetenskapens och förnuftets triumfer över religion och vidskeplighet. Men det lär ju aldrig bli så, för det är inte ett förslag man kan ta några PK-poänger på.

PS! Jämtin tror inte på fler helgdagar utan att man i såfall måste byta ut någon av de existerande. Och det är klart – skulle hon föreslå att byta ut första maj mot en muslimsk helgdag så kanske man ska ta förslaget på lite större allvar…

10 reaktioner till “Nej tack till PK-helg.”

 1. Håller helt med iniskogen och nejtacktillpkhelg och på samma grunder!
  birgitta

 2. Varför inte Jimmie Åkessons födelsedag ! Troligen Sveriges viktigaste person idag!

 3. 5 % skall nog idag vara 10%. Men vi skall väl inte införa Islam som ny statsreligion för det.

 4. Inte en chans att det finns 900 000 muslimer i Sverige… det kommer ju inte ens SDs ”chock-kalkyler” fram till, inte ens i närheten faktiskt. Min siffra om ca 5% bygger på de högsta antagandena – dvs de som SD gärna för fram (450 000 – 500 000 ”muslimer”). Dock så är det ungefär hälften som faktiskt är troende – många från muslimska länder/den muslimska ”kultursfären” som bor här är ju inte troende/aktiva utövare av religionen.

  Att jag överhuvudtaget nämner dom är för att de KANSKE firar muslimska högtider av kulturella – snarare än religiösa – skäl, precis som de flesta etniska svenskar ”firar” jul och påsk trots att vi inte är troende.

  Ska man se till antalet aktivt troende muslimer så hamnar siffran på ~150 000.

  Skulle tio procent av befolkningen vara ”muslimer” så skulle det innebära att betydligt mer än hälften av alla invandrare/personer med invandrarbakgrund i Sverige skulle vara muslimer – vilket faller på sin egen orimlighet om man går in och kollar statistiken på var folk kommer ifrån. I så fall skulle det innebära att många från traditionellt ”kristna” länder som bor i Sverige plötsligt har blivit muslimer… något jag inte tror på direkt.

  Det muslimska ”hotet” är klart överdrivet i Sverige och vi går inte mot att islamiseras. Dock så är det alltför många politiker som ”daltar” med muslimer och försöker tillgodose ”krav” som med stor sannolikhet inte är krav. Jag vill våga påstå att stor del av den främlingsrädsla som finns gentemot muslimer och den islamofobi som finns är det helsvenska politiker själva som ligger bakom, genom t.ex såna här förslag. De är helt enkelt kontraproduktiva – att i sin iver att inte verka intoleranta så kommer de med förslag som i förlängningen skapar intolerans bland breda massor i befolkningen. Man ser helt enkelt hur vissa minoritetsgrupper särbehandlas av politiker och låter detta i mångt och mycket gå ut över grupperna som de anser bli särbehandlade.

  Jag är ateist och skulle helst vilja avskaffa alla religiösa helgdagar – då en sekulär stat inte ska sanktionera nån religion. Men samtidigt så får man inte glömma att Sverige har en nästan tusenårig historia som kristen nation och då kan man inte bara plötsligt avskaffa dess traditioner bara sådär. Oavsett om man ersätter dem med ”mångkulturella” influenser eller avskaffar helger helt…

 5. Larken: Hmm… Åkesson fyller väl år 17 maj… så då blir ju alla norrmän som bor i Sverige glada om det är helgdag… men jag låter nog alla lusekoftor och Sverigedemokrater i folkdräkt få fira den dagen utan mig… I min värld är herr Åkesson ungefär lika viktig som fru Jämtin. Två sidor av knäppskallarnas mynt.

 6. Det enda rimliga i en sekulär stat är att avskaffa alla röda dagar oavsett om de är kristna, socialistiska, nationalistiska eller något annat. Låt sedan folk fira vilka röda dagar de vill – om det är förknippat med islam, fotboll, asatro eller sommar borde vara skit samma för staten.

 7. Mattias: Absolut, håller med helt – i teorin. I praktiken tror jag dock det är alltför utopiskt. Fast man skulle ju kunna införa det successivt genom att avskaffa en helgdag i taget.

  På mitt job så funkade det så förra året… 6 juni inföll en söndag och då fick alla anställda en extra ledig ta som vi fick ta ut när vi ville fram t.o.m sista augusti…

  Sverige är överhuvudtaget intressant ur helgdagssynpunkt, t.ex att vi har fyra dagar som inte är helgdagar men som har status av helgdag genom att de har status som allmän ledig dag. Det innebär att vi i praktiken har 17 helgdagar i Sverige – och alla utan första maj och sjätte juni är religiösa (i grunden).

  Som exempel så har USA 10-11 (federala) helgdagar – varav alla utan tre (!?) är sekulära.

  Sverige som är ett av världens minst religiösa länder har alltså en överväldigande majoritet religiösa helgdagar, medan USA som kanske är västvärldens mest religiösa land har tvärtom – övervägande majoritet sekulära helgdagar…

  Den mer udda av de religiösa helgdagarna i Sverige torde f.ö vara Annandag jul. Eller Den helige Stefanos dag som den heter ”egentligen”. Trots att vi varit protestanter i 500 år så har vi helgdag tillägnat ett helgon…

  Kristi flygare är också något av en anomaliet – en högtid som enbart är helgdag i en väldigt liten del av de ”kristna” länderna…

  Kommer man utifrån och ser en svensk kalender över helgdagar så kan man nog lätt få intrycket av att vi är en djupt troende kristen nation. Inte helt olik det djupt katolska Polen faktiskt…

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.