Detoxbluffen.

Jag blir så trött på allt tjat om detox. Jag har kollegor och bekanta som lovrprisar detox, att man ska genom mer eller mindre krångliga dieter ska ”rena” kroppen från gifter och ”slaggprodukter” (som ingen verkar kunna förklara vad det är fär nåt). Det senaste är nu att man ska detoxa hela kroppen – hur nu det ska gå till? Antar att man luras att köpa dyrare tvål som sägs ha extra ”avgiftande” effekt.

Men alltså. Något måste ha gått tokigt i skolans biologiundervisning. Vi behöver inte speciella dieter och kurer (som oftast är dyra och mycket väsen för ingenting) för ”rening” av kroppen. Det där tar kroppen hand om helt själv – med hjälp av exempelvis tarmar, njurar och levern. Det är just det som är deras syfte.

Att folk däremot mår bra och/eller går ner i vikt av ”detoxdieter” beror helt enkelt på att de plötsligt börjar tänka mer på sin kosthållning och helt enkelt äter nyttigare. Det behövs inte förtäckas i fåniga – och fullkomligt meningslösa – modeord som detox.

Nu för iofs media – med kvällstidningarna och TV4s olika ”specialkanaler” – en slags kamp mot förnuft och vetenskap men lite kan väl folk tänka själva?

Till sist ett boktips: Salvekvick och kvacksalveri. Jag kan lugnt säga att jag känner mängder med personer som borde läsa den…