Kvällstidningar är idioter.

Om nu inte alla redan visste att våra hederliga kvällstidningar är idiotiska och styrs av idioter och vänder sig till idioter så var väl namn- och bildpubliceringen av den misstänkte malmöskytten det yttersta beviset. Normalt brukar tidningarna vara väldigt restriktiva när det gäller just misstänkta gärningsmän men nu har man av någon anledning (läs: sälja mer lösnummer även om man kallar det för ”allmänintresse”) ändå gått ifrån den principen. Nu finns det många anledningar till att inte publicera namn och bild på misstänkta – ett är t.ex den personliga integriteten; i ett rättssamhälle betraktas man som oskyldig tills man är bevisad skyldig i en rättegång. Även om det ser ut som om den häktade mannen är skytten så är han fortfarande – i lagens ögon – oskyldig. Att då i kvällspressen hålla på med massa spekulationer om mannens intressen, vänner, liv, sjukdomar etc är tämligen smaklöst. Här minns jag mordet på Anna Lindh där en misstänkt person (”35-åringen”) fick ungefär samma behandling i pressen – med intervjuer med ”bekanta”, utförliga skriverier om mannens pykiska hälsa etc. Dock visade det sig att han var helt oskyldig. Dock hade man inte publicerat namn och bild i svensk press – till skillnad från nu.

En annan – och i det här fallet ännu viktigare – anledning är att det försvårar för utredningen. Det kan man läsa om i Svenskan idag, där ett av huvudvittnena ”pekar ut” mannen efter att ha sett honom på löpsedlarna – och genast är hans vittnesmål i stort sett värdelöst. Så, tack för det kvällstidningshyenor.

3 reaktioner till “Kvällstidningar är idioter.”

 1. Nyligen var det ett annat fall som du nog kommer ihåg där man publicerade bilder. Jag tror att det är tidningarnas sätt att visa att svenskar även är kriminella då mycket fokus ligger på invandrare och om denna man som nu misstänks vore invandrare skulle de aldrig valt att publicera bilden eller namnet.

 2. Håller med fullständigt!
  Hela affären stinker sensationsjournalistik, bilden man får av media är att en serieskytte allra helst kanske en sverigedemokrat skjuter invandrare för att han är rasist.
  Motiv är fullständigt omöjligt att säga, man kan inte ens säga att det är samma skytte i dagsläget, Malmö kanske är en skitplats med mycket kriminell aktivitet bara. Killen beskrivs som intelligent och en skicklig skytt, vilken normalbegåvad person som helst inser att det är efterblivet att begå brott med registrerade vapen med licens knuten till sig, gärningsmannen verkar ju dessutom vara en usel skytt oavsett hur polisen kommenterat att det är en helt annan saka att skjuta på människor, skitsnack dom stog stilla och väntade på bussen ffs enkelt mål.
  Med tanke på graden av misstanke är han kanske skyldig till något men man har ingen aning om vad, i vilken omfattning eller varför han i så fall har gjort det.

 3. Danne: vad jag vet så är den misstänkte av finsk härkomst… f.ö den etniska grupp som är mest överrepresenterad i brottsstatistiken…
  (inte för att jag på nåt sätt tror att finländare är mer brottsbenägna än svenskar, men så råkar det vara av nån anledning)

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.