Släkten är värst.

Inte helt oväntat kommer det kritik på att utmärkta Karin Hübinette måste sluta på Agenda för att hennes syster blivit minister. Jag måste bara säga att jag håller med om kritiken; det hade gått att lösa på andra sätt i de fall ”jäv” skulle uppstå. Och vi minns alla att Karin gjorde ett bra jobb under SVTs valbevakning – och hennes syster var lika mycket aktiv moderat då som nu. För min del tycker jag alltså det är synd att Agenda blir av med en bra programledare på grund av familjerelationer. Känns faktiskt väldigt märkligt.

Och man undrar ju var gränsen går egentligen? Men det är väl bäst att gå in och kolla alla familjeförhållandena inom SVT nu.

Det blir också ännu märkligare när man inser att eget engagemang inte verkar sätta käppar i hjulet. KGB som citeras i en av artiklarna ovan var t.ex aktiv moderat, satt i kommunfullmäktige på 70-talet. Det verkar aldrig ha uteslutit honom från att vara SVTs tyngsta politiska kommentator. Eller ta Jens Orback som bara några år efter aktivt SSU-engagemang fick eget samhällsprogram på SVT. Han lär ju inte lämnat politiken helt för det – för bara några år efter sin SVT-karriär blev han socialdemokratisk minister. Axel Gordh Humlesjö på SVTs debatt har varit aktiv inom Grön Ungdom bara några få år innan SVT-karriären. Just to name a few.

Jag säger dock inte att det är fel att politiskt engagerade, eller f.d engagerade, får jobb på SVT – dock är det märkligt att man tydligen inte kan anses som ”neutral” p.g.a släktband.

Just ja, jag glömde Filip Struwe, Rapport-ankaret. Han är ju faktiskt gift med Hanna Zetterberg Struwe, f.d riksdagsledamot för Vänsterpartiet. Nu är det iofs rätt många år sen hon var det, men ändå. Kan han verkligen förhålla sig neutral till Vänsterpartiet?

Eller för att gå in på mitt favoritämne, hockey. Marie Lehmann på hockeykväll är ju faktiskt gift med Tommy Lehmann – med över 300 matcher för AIK i bagaget. Deras son, Niklas, har också spelat för klubben. Ska hon verkligen – med troligtvis AIK-hjärta -  få leda ett så viktigt program? Nu i år alltså, när gnaget gör ett gästspel i Elitserien.