Ett vanligt rån?

Jag har tyvärr svårt att tro att misshandeln av Federley var ett vanligt rån även om man givetvis inte kan vara säker. Men det låter en smula märkligt att fyra personer som är ute efter att personråna någon börjar med att slå ner honom, fortsätter sparka för att sen sno plånboken.

För det första brukar de flesta rånare trots allt hota personen först – typ ”ge oss plånboken” – inte börja med att begå grovt övervåld.

För det andra så verkar det orimligt att fyra personer bestämmer sig för att råna en enda – om han inte har väldigt mycket pengar på sig eller nåt annat väldigt värdefullt. Vid ett normalt personrån så får man vara glad om det ger max en tusing i kontanter, en mobiltelefon värd några hundra på hälarmarknaden samt eventuellt nåt smycke eller nån klocka. Så att fyra personer spöar upp nån för att kanske i bästa fall få en tusing var känns en smula orimligt.

Nu förekommer visserligen personrån av gäng – tyvärr – relativt frekvent, men i de flesta fall är det ungomar som rånar andra ungdomar och väldigt sällan med grovt våld inblandat – däremot hot om våld.

Det KAN givetvis röra sig om ett rån. Men jag finner det osannolikt.

Det kan givetvis vara rent oprovocerat gatuvåld helt utan anledning – och där stölden av plånboken bara är en ”bonus” för gärningsmännen. Men jag är ingen stor anhängare av slump. Att en högprofilerad politiker – med kontroversiella åsikter – och tillika nån slags riksbög råkar ut för rent slumpartat oprovocerat gatuvål några få dagar före ett val låter orimligt.

Det KAN givetvis vara så. Men jag finner det osannolikt.

Då återstår teorin om att det skulle vara politiska motiv eller hatbrott bakom. Tyvärr känns det som det mest sannolika.

Givetvis är det fruktansvärt illa och på alla sätt hemskt med rån och oprovocerat våld. Absolut. Men om det nu skulle vara våld av andra anledningar – läggning eller politisk åsikt – så är det faktiskt ett angrepp på hela vårt öppna samhälle. Jag vet att det låter som en klyscha – men det är tyvärr så det är. För det handlar ytterst om vår yttrandefrihet. Om folk riskerar att spöas upp för sina åsikter eller sin läggning så har vi snart inga kvar som vågar stå upp för dessa saker. Då är vår demokrati under hård press.

Politiskt våld är givetvis aldrig okej. Oavsett om det är mot Centerpartister, Vänsterpartister eller t.o.m Sverigedemokrater. När man t.ex läser om Sverigedemokrater som misshandlas i sitt hem p.g.a sina åsikter så blir jag betydligt mer förbannad och äcklad än jag faktiskt blir av den politik de står för. Så viktig är demokratin och yttrandefriheten för mig.

Som sagt, jag vet inte alls motivet bakom Federleys misshandel. Det kan vara slump och olyckliga omständigheter likaväl som andra mörkare motiv – så mitt inlägg är enbart spekulation och för Federley själv spelar det nog inte så stor roll just nu – chocken och smärtan är densamma. Vi får i alla fall vara glada att det inte blev värre – oavsett vad man tycker om hans politik. Tyvärr är inte alla lika lyckosamma.

2 reaktioner till “Ett vanligt rån?”

  1. Jag tror Federley orkestrerade händelsen för att vinna sympatiröster. Något måste han väl ersätta de integritetsorienterade personvalskryssen från 2006 med.

    En internetdiskussion är aldrig komplett utan det konspirationsteoretiska perspektivet! 🙂

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.