Vilken jävla skitgranskning.

Dagens stora politiksnackis borde väl vara Politikerbloggens ”avslöjande” om renoveringar på Harpsund. I en anda av lite vanlig journalistisk ohederlighet väljer bloggen att sätta rubriken:

Reinfeldts bastu lyxrenoverad — kostade 1,9 miljoner kronor

Givetvis hakar den dyngiga kvällspressen på med skandalrubriker och dumheter:

Aftonbladet skriver:

Fredrik Reinfeldts rekreationsbostad har fått en sprillans ny bastu, modell Deluxe.

Och räkningen tar skattebetalarna.

Expressen vill inte vara sämre:

Statsminister Fredrik Reinfeldt kan numera bjuda sina gäster på lyxbastu. Regeringskansliet har låtit renovera västra flygeln på Harpsund för nästan två miljoner kronor. Och det är skattebetalarna som står för kulorna, uppger Politikerbloggen.

Oavsett var man står politiskt så är detta givetvis inget som Reinfeldt varken behöver ta ansvar för eller stå till svars för, även om Politikerbloggen såväl som Aftonbladet och Expressen gärna antyder det.

För det första: Harpsund, om ni inte visste det, ägs av staten och är officiellt statsministerns ”rekreationsbostad”, oavsett om statsministern är sosse eller moderat, heter Reinfeldt eller Sahlin. Så det är knappast ”Reinfeldts bastu” som Politikerbloggens rubrik vill få oss att tro. Om ett år är det väl inte helt omöjligt att Mona får sitta i den ”lyxrenoverade bastun” och dricka en kall öl, liksom…

För det andra: när byggnader som ägs av staten – oavsett om det är slottet, Harpsund eller något annat – renoveras eller byggs om så är det sålunda även fullt naturligt att det är skattepengar som betalar det. Det kan knappast komma som en nyhet för Niklas Svensson eller hans kollegor på kvällspressen.

För det tredje: Det är inte bara en bastu som har byggts/renoverats utan en renovering av en hel paviljong, som enligt Regeringskansliets förvaltningschef var i rätt dåligt skick:

– Det är egentligen inte en renovering av en bastu i sig, utan den västra paviljongen

– När vi gjorde det så upptäckte vi dessutom att den inte renoverats på länge så den var vattenskadad och allt vad den var, och det är en av anledningarna till att det kostat lite mer än vi ursprungligen räknat med. När man börjar riva i det här upptäcker man att det är fuktskador i grunden – som är från 1920-talet – och väggar som är fel. Det som varit dyrt är framförallt arbetskostnaderna. Dessutom är de här fastigheterna så gamla att de är byggnadsminnesmärkta vilket innebär att man måste vara väldigt försiktig med hur man får göra saker.

För det fjärde: statsministern har inte haft något med renoveringen att göra. Han är inte hyresgäst. Hyresgäst är – den opolitiska – Regeringskansliets förvaltningsavdelning. De hade med största sannolikhet beställt renoveringen oavsett vilken statsminister Sverige har för tillfället. I det här fallet litar jag faktiskt på att det kanslichefen samt statsministerns pressekreterare säger:

Renoveringen av bastun har inte initierats av statsministern.

Statsministern har inte varit inblandad i renoveringen på något sätt. Han har inte fått tycka till om någonting, som tex färgval eller materialval och har inte heller påverkat besluten eller själva renoveringsprocessen. Statsministern disponerar endast Harpsund, bland annat för representation och besök av gäster.

Renoveringen har beställts av Förvaltningsavdelningen på Regeringskansliet.

Slutsats: detta är en jävla amatörgranskning som bara för att den är gjord av en ”trovärdig blogg” (som ägs av TV4 och drivs av en journalist som fått sparken från Expressen pga tveksamma metoder…) plötsligt blivit en stor nyhet och som helt oförskyllt slänger skit på statsministern.

Dagens ord i Subjektivs skola är sålunda källkritik.

3 reaktioner till “Vilken jävla skitgranskning.”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.