Släpp fånarna loss, det är höst – del 2

Dagens pris till lågbegåvade politiker går till centerpartisterna Staffan Danielsson och Lennart Pettersson. Deras förslag är att förbjuda burka/nikab i offentliga miljöer. Säkert rätt många inom grotthögern (eller ”realister”, ”sanningssägare”, ”nationalister” eller vad de nu vill kalla sig. Same shit, different name) som tycker det är en lysande idé, men nu kommer inte förslaget från nån Sverigedemokrat, utan från företrädare för ett parti som nästan ser sig som liberalt. Motionen innehåller en del konstigheter:

Ingen kvinna ska känna sig tvingad att dölja sitt ansikte. För att underlätta för dessa kvinnor skulle det vara ett gott stöd med en lagstiftning som förbjuder burka och nikab ute i samhället, på skolor och på arbetsplatser.

Men det är ok att tvinga kvinnor att VISA sitt ansikte, även om de inte vill? Märkligt.

Det känns överhuvudtaget svårt i ett öppet samhälle som Sverige att acceptera en sedvänja där kvinnor åläggs, själva accepterar eller vill bära burka eller nikab utanför sina hem.

Öh. Hur menar de här egentligen? Om kvinnorna själva accepterar eller rentav vill bära burka eller nikab helt frivilligt, hur kan det då vara svårt att acceptera? Personlig frihet står inte högt i kurs hos dessa grepbärare.

Sen får man ju lite andra funderingar, t.ex hur i hela friden lagen ska efterlevas? Ska snuten slita av kvinnorna sin huvudbonad? Ska de skickas hem? Hamna i fängelse? Hur har ni tänkt egentligen?

Sen en sak till. Är det överhuvudtaget ett stort problem? Ett problem värt debatt och lagstiftning? Knappast. I Sverige rör det sig om en ytterst liten minoritet, kanske något hundratal max, som bär plagg där även ansiktet är dolt. Jisses, det är inte ens speciellt vanligt förekommande i den muslimska världen, förutom i en del regioner. Så lägg ner den populistiska skiten, please.

Jag antar att Centerpartiets s.k öppenhetsmanifest inte riktigt fått något brett genomslag i partiet (vilket även deras ställning i FRA-frågan bevisat…):

Det är viktigt att yttrandefriheten och integriteten inte urholkas genom ökad registrering, förslag om maskeringsförbud eller andra åtgärder som i förlängningen kan komma att bli ett hinder för dessa rättigheter.

(För mig handlar motståndet mot detta förslag om en väldigt enkel princip: staten ska inte, kan inte, får inte bestämma hur folk ska gå klädda. Enkelt. Det är sånna lagar som finns i islamistiska diktaturer.)

Annars är väl årets motionsflora ungefär som vanligt, en blandning mellan högt och lågt, mellan galenskap och förnuft – och aktiva politiker som inte riktigt förstår vad som är statens ansvar. Att t.ex tvinga livsmedelsbutiker att tillhandahålla offentliga toaletter kan knappast tillhöra det senare, men det måste vara skönt att casha in 55 000 kronor i månaden och ägna sig åt de stora frågorna…

EDIT: bedrövad ser jag att 97% har röstat FÖR förbud i Expressens omröstning. Men det är ju lätt att bara tycka nåt på en anonym webbfråga utan att behöva ta hänsyn till konsekvensanalys. Jag är inte emot av nåt ”politiskt korrekt” (detta uttjatade ord) skäl. Självklart tycker jag inte det är ok om kvinnor tvingas ha burka på sig, men man kommer inte åt ett tvång med ett annat.

8 reaktioner till “Släpp fånarna loss, det är höst – del 2”

 1. I de allra flesta fall är bärandet av dessa plagg mer uttryck för makens vilja och det kulturella trycket. Jag tror endast det är ett mindre antal kvinnor som annars skulle bära plaggen. Ett förbud skulle hjälpa många av dessa kvinnor! De slipper då ta fajten med maken och muslimerna.

  Dessutom finns det mediciniska och
  säkerhetsaspekter på detta. Och det befrämjar sannerligen inte deras integration i det svenska samhället.

  Jag har utvecklat det mer på min blogg.

 2. Ett förbud skulle inte hjälpa de här kvinnorna ett dugg tror jag, tvärtom så skulle de istället bli helt instängda i sina hem (om de nu tvingas, vilket säkert många gör) – men den aspekten hör man aldrig nämnas.

  Att det inte främjar integration med burka köper jag till 100%, men samtidigt främjar det inte demokratin att förbjuda vissa typer av kläder. Jag har förståelse för att det inte är det lämpligaste plagget i vissa miljöer, en del arbetsplatser, skolor etc. men förbud är inte rätt väg att gå. Absolut inte. Sen som jag säger så är det inte ett stort problem i Sverige…

 3. @KLARTEXTEN
  I de allra flesta fall är en bröstförstoring mer uttryck för makens vilja och det kulturella trycket. Jag tror endast det är ett mindre antal kvinnor som annars skulle utföra operationen. Ett förbud skulle hjälpa många av dessa kvinnor! De slipper då ta fajten med maken.

 4. Det är bara att hålla med. De flesta andra Centerpartisterna sågar också motionen, så det är knappast ett uttryck för Centerpartiets åsikter.

  Om bara partiföreträdare kunde avfärda Staffan Danielssons FRA-kramande lika snabbt…

  :-/

 5. Lake: jag antar att det finns en Sven-Olle-falang kvar i partiet, eller hur ska man annars tolka motionen… 😉

  Är dock rädd för att liknande motioner kommer att komma från flera håll framöver, det går ju uppenbarligen hem i stugorna. Så när kommer folkpartiets variant tro…

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.