Klockor, klockor, klockor.

Jag har så här på gamla dar (nåja…) fått något av ett klockintresse – alltså armbandsur. Tidigare har jag mest sett klockor som ett bruksföremål, något som visar tiden – och för det kan man likaväl använda sig av mobilen. Men jag har insett att det är så mycket mer än så; det är smycken, konst, teknik. Kalla det vad ni vill.

Det började med att jag tilltalades av ett par äldre klockor rent estetiskt, men sen så föll jag snabbt djupare och djupare ner i träsket. Plötsligt så sitter man där och läser på om klassiska märken, om olika urverk och komplikationer. Och klockan är då så mycket mer än designen. Man inser att det inte går att nöja sig med vad som helst bara för att det är ett snyggt yttre, det är minst lika viktigt med vad som finns innanför boetten (ungefär som i mänskliga relationer alltså. Dock verkar det vara få som – när det kommer till människor – kan se charmen i en smått defekt 34-åring med skönhetsfel, men det är ett helt annat ämne).

Jag har dock ännu inte fastnat i det riktiga träsket, de som lägger varenda krona de har på klockor, och som bygger upp stora samlingar med allt från Swatch till svindyra prestigeklockor. Än så länge har jag bara en knapp handfull klockor från 60-70-talet, men visst finns det nån slags galen dröm om att börja äta enbart gröt och köpa en massa schyssta klockor till ohumana priser.

Men som sagt, där är jag inte. Än. Men det finns väl en risk att jag om några år råkar ut för en intervention med familj, vänner och psykolog som försöker få en grav missbrukare att inse att man inte måste ha en IWC Grande Complication – och att den inte är värd att bli kriminell för.

Mina kunskaper är väldigt begränsade än så länge, man kan säga att jag har tagit första fempoängskursen (eller ja, 7,5 hp för er ungdomar) i klocknörderi – och jag har alltså en lång väg kvar till min doktorsexamen, men jag tänkte ändå det kunde vara kul att dela med mig lite av de (blygsamma) kunskaper jag har skaffat mig. Kanske kan man väcka klockintresset hos någon mer?

Senare i veckan kommer jag att återkomma i detta ämne.

5 reaktioner till “Klockor, klockor, klockor.”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.