Humor från piratbukten.

Expressen intervjuar Peter Sunde från The Pirate Bay om tjänsten Ipredator:

Varför tar ni betalt för er tjänst?
– Den kostar pengar att göra programmet. Det är svindyrt. Så den avgift vi tar ut är ett självkostnadspris helt enkelt.

Öh. Ja. Det brukar kosta pengar att göra program. Och skivor. Och filmer. Och böcker. Det är en av anledningarna till att upphovsmän (eller kvinnor) gärna tar betalt för sina produkter/verk och helst inte vill att de läggs ut gratis på exempelvis The Pirate Bay.

(Om de får säg tiotusen kunder som betalar 5 euro i månaden för Ipredator så ger det på årsbasis ca. 6,5 miljoner kronor. Borde det inte bli några kronor över till böterna också då?)

EDIT: NU blir jag besviken eftersom det visar sig att Expressen citerat fel, jag annars är barnsligt förtjust i den typen av självmål. Det korrekta ska vara:

Det är inte programmet som är dyrt utan all bandbredd. Det är svindyrt. Så den avgift vi tar ut är ett självkostnadspris helt enkelt.

Lite synd att de hann ändra det innan min blogg blev överlusad av arga – och troligen humorlösa – pirater. Ty även en pirat hade väl sett det roliga i citatet om det nu inte hade varit felciterat vill säga.

Givetvis hade jag kunnat räkna ut med lillfingret att han var felciterad, eftersom min erfarenhet från dagspress är att det finns alltid alltid fel i artiklar. Så vad lär man sig av detta, jo att man ska vara mediekritisk även halv ett på natten.

Sen vill jag bara förtydliga – att även om jag ironiserade över Sundes – felciterade – uttalanden så är jag en god medborgare och stöder inte på nåt sätt statens och företagens hetsjakt på medborgarna. Jag röstade t.o.m PP i EU-valet. Så nu vet ni det.

(Sen är det fortfarande så att det givetvis är dyrt att producera böcker, filmer, program, musik etc. Även om det ”bara” rör sig om engångssummor. )

5 reaktioner till “Humor från piratbukten.”

 1. ” Varför tar ni betalt för er tjänst?
  – Det är inte programmet som är dyrt utan all bandbredd. Det är svindyrt. Så den avgift vi tar ut är ett självkostnadspris helt enkelt.”

  Så står det på expressens artikel om du läser. Expressen skrev fel.

 2. Så du utgår från att Expressen citerar ordagrant…?

  Om du har någon som helst aning om vilken typ av tjänst som Ipredator är, så inser du att det inte handlar om en engångskonstnad (som i fallet med program) utan om en bandbreddskostnad per användare (därav tanken om självkostnadspris).

 3. Och nu har rentav Expressen korrigerat sin artikel:
  – Det är inte programmet som är dyrt utan all bandbredd. Det är svindyrt. Så den avgift vi tar ut är ett självkostnadspris helt enkelt.

 4. En mer principiell invändning: Är det verkligen så att ”det kostar pengar” att göra datorprogram/böcker/filmer/skivor etc? Min erfarenhet av bokproduktion är att produktionskostnaderna i dag är närmast försumbara. Ingen kan säga att det är kostnaden i reda pengar för att producera en bok som hindrar dem från att göra det.

 5. Johan: tid är väl också pengar?
  Jag tänker alltså inte på själva produktionen utan mer på skapandet.

  När det gäller böcker alltså.

  Programvara är väl på ungefär samma nivå.
  Film däremot har ju enorma produktionskostnader, musik varierar ju starkt…

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.