Miffobank.

Jag blev för mer än tio år sen av med mitt Visa-kort pga en klantig biluthyrare som tog flera månader på sig att dra pengarna för en bilhyra vilket ledde till en övertrassering. Sen dess har jag haft bebiskortet Maestro. Jag har några gånger – när jag fick fast jobb med skaplig lön – försökt få tillbaka mitt Visa – men Swedbank har hänvisat till mina gamla synder. Sen dess har jag skitit i det, och vant mig vid Maestrot – det funkar liksom även om det känns pinsamt att inte ha ett ”riktigt” kort.

För drygt två år sen (mars 2007) råkade jag dra på mig en betalningsanmärkning, på drygt 700 kronor, pga en försenad TV-licens. Tydligen skickar Radiotjänst till kronofogden – med automatiskt utslag – snabbare än man hinner säga ”avskaffa TV-licensen”.

För två veckor sen fick jag ett brev från Swedbank:

Idag har du ett Bankkort Maestro. Det är ett av våra enklare kort med begränsade möjligheter. Nu vill vi erbjuda dig att prova ett Bankkort Visa.

Givetvis får jag då tillbaka mitt gamla begär och skickar en ansökan. Tänker dumt nog att betalningsanmärkningen säkert inte blir några problem. De erbjuder ju mig ett Visa ju. Och jag ska ju inte ha nån kredit eller annat läskigt – utan enbart ett bankkort, kopplat till mitt konto, mitt konto som fylls på den 25:e varje månad med en skaplig (men inte hög ;)) summa. Jag tänker även att ”de ser väl att jag haft samma arbetsgivare i åtta år, med en fast och ständigt ökande inkomst. Jag har låg hyra och inga jättedyra lån”.

Men ack vad jag bedrog mig. Idag kom svaret:

Vid en bankkortssansökan tas en kreditupplysning. Denna visade att du har betalningsanmärkningar och därför kan din ansökan om Bankkort inte beviljas.

Tack så jävla mycket. Skithögar.

Ja, jag vet. Jag får skylla mig själv som slarvar och drar på mig en betalningsanmärkning. Ja, det står säkert i villkoren att man skoningslöst nekar alla med anmärkning. Men jag blir ändå förbannad och ledsen.

Det är ett jävla piss att bankerna enbart tittar på den där satans, dumma, korkade, onödiga betalningsanmärkningen. Skitsamma om den är en slarvig försenad TV-licens på några hundra eller en skatteskuld på miljonen. Skitsamma att man har fast jobb och fast inkomst. Skitsamma om man inte ska ha kredit. Vi ska alla behandlas lika. Den allsmäktiga betalningsanmärkningen gör oss alla lika värdelösa.

Det blir ju extra bissart med tanke på att jag fick mitt första Visa-kort när jag var fattig student utan någon som helst inkomst förutom CSN.

Tyvärr gör också den där satans anmärkningen att jag heller inte kan byta bank – nåt jag borde gjort redan för flera år sen.

(Hade det inte varit för den gamla historien och det fina ”erbjudandet” som damp ner häromveckan hade jag inte blivit så här upprörd. Tyvärr – kanske jag ska säga – skickade jag även ett upprört mejl tillbaka till banken, det är verkligen inte min stil, men den här gången trodde jag verkligen att jag kunde få ett Visa-kort igen och blev jäkligt irriterad över svaret. Well. Den åttonde mars 2010 kommer undertecknad i alla fall att byta bank).

6 reaktioner till “Miffobank.”

 1. Jag antar att du har kollat med andra banker om de har några problem med betalningsanmärkningar vid ansökan av VISA-kort?

  Kan mycket väl tänka mig att det är VISA’s villkor och inte bankens när det gäller betalningsanmärkningar. Dock är det inget jag kollat upp och kan därför ej säga att det verkligen är så.

  För om det är samma på andra banker så förstår jag inte varför det skulle bli bättre av att du byter bank.

 2. Kollade upp lite och det verkar som att det är upp till banken att neka pga betalningsanmärkningar. Men tycker att du istället för att fylla i skriftlig ansökan (som någon random-person tar emot) går till banken och pratar med en banktjänsteman/kvinna direkt. Då kan ni tillsammans titta närmare på din inkomst/utgifter osv.

  Bör inte vara några problem då. När man skickar in en sådan ansökan kan jag tänka mig att det görs automatiska kontroller av t ex betalningsanmärkningar.

  Men du kanske redan har gjort detta?

 3. Jag började betala TV-licens i samband med alla ministrar som fick avgå på grund av licensskolk. Tänkte på min framtida karriär som politiker 😀

 4. Magnus: Ursäkta att jag hade glömt att godkänna dina kommentarer, glömmer ibland att kolla modereringskön.

  Anledningen till att jag vill byta bank är att jag känner mig illa behandlad av Swedbank, inte primärt för att jag blev nekad VISA-kort utan främst för att jag blev nekad trots att jag svarade på ett erbjudande de skickat ut – men även för att de var så oförsonliga när jag blev av med det första gången.

  Men jag tänker nog inte försöka krångla mer nu. Mitt Maestro funkar bra (i Tyskland är det f.ö mer gångbart än VISA, bissart nog) så länge jag inte ska boka biljetter etc. Men jag har ett pre-paid mastercard som jag kan använda i sånna fall (funkar som kontantkort för mobilen).

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.