Ytterligare politiker med hjärnsläpp.

Att politiker får hjärnsläpp är snarare regel än undantag, men ibland kommer det någon som lyckas sticka ut lite mer än andra. Den senaste i raden på kontrollkåta politruker som borde entledigas är vänsterpartiets rättspolitiska talesperson, Lena Olsson. Inspirerad av den sista sovjetstaten, Norge, så vill hon följa deras exempel och förbjuda sexköp för svenska medborgare – UTOMLANDS:

Norge har ju dessutom tagit ytterligare ett steg, genom att det blir förbjudet att köpa sexuella tjänster utomlands. Jag tycker absolut att vi ska följa deras exempel, säger hon till SvD.se.

I ärlighetens namn är det inte bara Lena Olsson som har den uppfattningen, utan den verkar delas av flera inom den svenska politiska ankdammen. Tomas Bodström som gjort det till en konstart att förfölja svenskar (och skylla på de borgerliga) delar också synen:

Det är glädjande att Norge har tagit det här steget, efter att ha funderat i flera år, säger han till SvD.se.

Folkapartisten och ”liberalen” Birgitta Ohlsson ställer sig dock något tvekande – men enbart av praktiska skäl:

Men det vara ganska svårt rent, rent praktiskt, att lagföra ett sådant här brott som skett utomlands, säger hon.

No shit? Speciellt om det inte ens är ett brott i landet där det sker…

För min del handlar det inte om det moraliskt riktiga eller förkastliga med att köpa sexuella tjänster – utan synen som dessa politiker har på sitt eget lands medborgare. Vad dessa verklighetsfrånvända politiker har missat är att lagar är knutet till ett territorium – inte till medborgarskap. I Sverige gäller svensk lag – oavsett var du kommer ifrån. I Tyskland gäller tysk lag. I Kina kinesisk osv. Den svenska staten har varken rätt eller möjlighet att kontrollera vad vi gör utomlands (speciellt inte rätt).

I Tyskland är det lagligt att köpa sex. Detta gäller givetvis även för svenskar i Tyskland. I Holland får man röka på – därför har även svenskar rätt att röka på om de är där. I Tyskland får jag köra 180 på vissa sträckor av Autobahn – men vi kanske ska skicka dit svensk trafikpolis som övervakar svenska billister på genomresa? Och så vidare.

Problemet är att detta är en feministisk/jämställdhetsfråga – och ibland känns det som att de är liksom höjda över andra lagar och principer. Om man kritiserar ett lagförslag vars syfte kanske är ”gott” – att skydda utsatta kvinnor så framstår man rätt lätt som en okänslig typ. Men som sagt – det handlar inte om det, det handlar om rättsprinciper. Det är okej att övervaka svenskar med lagen inom Sverige, men utanför Sverige finns det andra länders lagar som tar över.

(Är dock medveten om att det kan finnas gråzoner här. T.ex blev en svensk man friad för våldtäkt på sin maka, då våldtäkten skedde i Tunisien. Och där är våldtäkt inom äktenskapet inte att betrakta som brott – vilket i sig är en ganska vidrig syn på kvinnors rättigheter.)

PS! Var tvungen att uppgradera mitt wordpress, och då försvann min design (samt av nån anledning alla mina kategorier). Ska fixa en ny snygg form så fort jag hinner…

3 reaktioner till “Ytterligare politiker med hjärnsläpp.”

  1. Är det inte intressant att man från politikerhåll väljer att exemplifierar det hela med mäns sexköp, inte ett ljud om svenska (medelålders) kvinnor som köper sig en afrikan på Afrikas stränder i utbyte mot skor och dusch på rummet och en middag. För det är väl inte så illa att man anser att det man anser moraliskt förkastligt just för att fler män köper sex än vad kvinnor gör det? Eller hur var det nu, var det inte det sexsäljande offret man ville skydda? Då borde svenska kvinnors sexköp ta lika stort utrymme och anses lika besvärande?

  2. Håller med dig, men angående sista kommentaren om Tunisien. Även lagar som man inte må gilla eller förespråka själv måste man följa när man befinner sig i territorium där sådan lag gäller. Således måste man inse att man kan bli stenad om man har utomäktenskaplig sex i Iran, och sedan får man tycka vad man vill om det men så är det och det får man helt enkelt acceptera. Hur vidrig kvinnosyn det än är så kan man inte fällas för en våldtäkt på sin fru begången i Tunisien om det inte är förbjudet där.

  3. Hm, undras hur många svenska poliser, som skulle behöva vara kontinuerligt stationerade i t.ex. Amsterdam efter den föreslagna lagens genomförande. Och är det så säkert, att den holländska staten skulle tillåta en sådan främmande, polisiär närvaro?

    http://www.malmgrenpaintings.se/

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.