Jag och Obama

Jag roade mig med att göra ett test som visar vilken amerikansk presidentkandidat jag ligger närmast. Pennans spets är min position, och som ni ser ligger jag otäckt nära Obama. Det är jag och Mona Sahlin.

Dock vill jag påpeka att det var inga frågor om exempelvis frihandel – där jag har förstått att Obama har en betydligt mer protektionistisk inställning än undertecknad.

I samband med detta gick jag även tillbaka och gjorde testet hos Political Compass, som jag gör nån gång ibland med ojämna mellanrum. Sist jag gjorde det testet var för drygt tre år sedan och då hamnade jag 1,63 på (ekonomiska) höger/vänster-skalan (dvs något till höger om mitten) och -5,49 på den ”sociala” (liberal/auktoritär) skalan, dvs en ganska frihetlig syn när det gäller personlig frihet. När jag gjorde testet nu så fick jag 0,0 på den ekonomiska skalan, och -6,51 på den ”sociala”. Så på tre år har jag sålunda gått något vänster i synen på ekonomi men fått en än mer frihetlig syn vad folk får göra med sina liv. Socialliberal anarkist med andra ord 😉

PS! Inför förra presidentvalet i USA skrev jag om Amerikansk politik för dummies – en text som fortfarande kan vara intressant, även om de kandidater jag nämner vid namn inte längre är så aktuella.