Bara i Sverige, barn. Bara i Sverige.

I kategorin Ägna tid åt meningslösheter har nu Vägverket tillsammans med JämO firat nya triumfer:

Vägverket har efter samråd med Jämo tagit fram en alternativ vägskylt för övergångsställen. Den nya skyltens figur bär kjol och har längre hår än den klassiska Herr Gårman.

Fru Gårman ska ha samma betydelse som de gamla skyltarna som kommer att fortsätta användas parallellt. Vägverkets förslag har överlämnats till regeringen.

Personligen måste jag onekligen säga att den gamla streckgubben kändes hyfsat könlös – det var liksom bara en stiliserad människogestalt, som jag tror få känt sig diskriminerade av. Men det nya förslaget till alternativ – med kjol och långt hår – däremot är klart exkluderande. Och faktiskt så befäster den könsfördomar mer än vad den klassiska skylten gör. För nu så ska en kvinna – enligt JämO och VV – alltså ha långt hår och kjol för att identifieras som just kvinna. Välkommen till 1950-talet.

5 reaktioner till “Bara i Sverige, barn. Bara i Sverige.”

 1. Den som har kunskap om hur bilden påverkar vet att detta är bra för jämställdheten.Bilder far in i huvudet ocj skramlar omkring där vare sid du själv vill eller inte.

  Bilder påverkar omedvetet eftersom folk i allmänhet inte tar emot dem medvetet. som en text där vederbörande måste anstränga sig o medvetet intaga texten.Är således medverkande på ett helt annat sätt än när mna promenerar och har annat i kikarn är vägskyltar.

 2. A-KUPA ELLER D-KUPA?

  Bloggaren Säfflemannen (30/9) har förvisso god blick för HBTQX-världens alla besynnerligheter. Till hans verklighetsförankrade inlägg skulle ytterligare en del kommentarer kunna läggas. T.ex. beträffande det där underliga, som putar ut en liten aning på fru/fröken Gårdotters överkropp.

  Som bekant har något som kallar sig Bara Bröst-rörelsen härjat i medierna det senaste året. Rörelsens syfte är införande av en barbröstad simdräktskod för kvinnor på landets offentlighetsbad. (”Killarna behöver ju inte ha överdel, när de badar. Könsdiskriminerande!”) Sektledarinnan själv är en offentlig flata, som på 90-talet sällade sig till dem som ville FÖRBJUDA det då rådande, topplösa badmodet. (”Ta på er, tjejer, de råa killarna skrattar år er!”) Åtminstone en känd bloggflata använder f.n. sin egen nakna överkropp som logotyp.

  Men nu tycks allt detta vara glömt. Debattens vågor går höga på olika ställen på nätet.

  Är det inte sexistiskt att visa på skylten så tydligt att kvinnor har bröst? (Könet är ju i grund och botten bara en social konstruktion.)

  Och är det inte ännu mer sexistiskt att göra dessa könssymboler så STORA?

  Eller – tycker återigen någon – är det inte sexistiskt att göra fru/fröken Gårdotters bröst så SMÅ? Själv har hon, meddelar hon, stora bröst, och detta är verkligen ingenting som hon tänker skämmas över eller försöka dölja.

  Fortsättning följer.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.