Är fulla ambulansförare ett problem?

Är det någon som vet om fulla ambulansförare är ett problem i Sverige? Händer det ofta att de tar sig ett järn på jobbet och sen kör iväg på lyran? Kraschar de med ambulans och personal för att de drack några bira till lunchen? Jag har försökt googla det, men hittar något bevis för att det har hänt i Sverige. Men det borde vara ett jätteproblem – hur kom de annars på tanken att installera alkolås i ambulanserna – som fördröjer utryckningen med ca 30 sekunder:

Under september månad testar ambulansen i Jönköping de nya alkomätarna som ska förhindra att förarna kör onyktra. Men systemet gör att det dröjer 30 sekunder extra innan förarna kommer iväg.

30 sekunder kanske inte låter mycket – men vi snackar alltså om ett yrke där man verkligen jagar sekunder. Där en halv minut faktiskt kan vara skillnaden mellan liv och död.

Visst – man kanske kan se det som förebyggande arbete, men i ärlighetens namn – är det inte bättre att först kolla hur verkligheten ser ut? Nu blir det så där typiskt svenskt – på det dåliga sättet. Vi ska skyddas från nåt som ingen i ärlighetens namn verkar veta om vi behövs skyddas ifrån. Som fulla ambulansförare.

1 reaktion till “Är fulla ambulansförare ett problem?”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.