Hur tänkte du nu?

Idag skriver Alexander Bard en debattartikel i Expressen där han förklarar varför han har blivit folkpartist (jag förstår att man måste gå ut offentligt och motivera det, eftersom det i mångas ögon är helt obegripligt). Det är främst ett stycke som fascinerar mig:

Jag beundrar Camilla Lindberg för hennes övertygelse och styrka att stå emot trycket från omgivningen. Hon har inspirerat mig att gå med i Folkpartiet.
Jag har visserligen alltid varit pragmatiskt liberal. Integritet och individualism är och har alltid varit viktiga värden för mig – hela min yrkeskarriär vittnar om det.

Men… jag förstår inte. Det där är ju argument för att inte gå med i Volkpartiet?! Att Camilla Lindberg som enda folkpartist vågade stå upp för sina liberala värderingar i ett parti där partipiskan ven på ett sällan skådat sätt – på vilket sätt inspirerar det någon att gå med? För oss andra är det liksom run for your life-varning på det. Fly innan herrar Björklund und Pehrson har kramat ut den sista droppen liberalism ur partiet.

Och det är ju knappast så att folkpartiet på senare tid är de som stått upp starkast för integritet och individualism heller för den delen. Men visst – det kanske går att förändra inifrån, att dra partiet åt det liberala hållet. Men i praktiken kan man faktiskt gå med i vilket parti som helst och försöka samma sak. För bara för att folkpartiet råkar ha liberalerna som tillägg till partinamnet så betyder det inte att det är det parti som står närmast de liberala värdena.

PS! På tal om folkpartiet så såg jag den utmärkta tyska filmen Die Welle häromdagen. Jag kom på mig själv att tänka på Jan Björklunds drömskola när jag såg den, i alla fall i första halvan. Utan att avslöja för mycket så är det en lärare som experimenterar med autokrati (=diktatur) i klassrummet. Bland annat måste alla elever hälsa honom med herr Wenger, stå upp när de talar samt bära skoluniform. Björklund skulle drömma våta drömmar om han såg det.

1 reaktion till “Hur tänkte du nu?”

  1. Tjenare! Vem tror att ens Björklundmajoren och Pehrsongefreitern vågar ta någon som klär sig som en medlem hitlerjugend och ser ut som en korsning mellan en galen sjöbjörn och en dansk präst i örat för något?

    Bard förtjänar folkpartiet och folkpartiet förtjänar Bard.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.