Släng ut kyrkan ur SVT?

I en debattartikel i SvD idag så skriver några kända humanister om faktumet att troendet har en frifil in i Sveriges Television, med bl.a sändning av helt oredigerade gudstjänster:

Att sända gudstjänster i oredigerad form innebär att göra propaganda för en specifik livsåskådning, en lära som dessutom ofta stått i strid med de demokratiska normer och sanningskriterier som det offentliga samhället ­säger sig stå bakom.

Det kan jag själv stå bakom till 100% – som icke-troende och humanist (och allmänt kritisk till det mesta…) – men samtidigt så håller jag inte riktigt med det här:

Samma privilegium skulle anses otänkbart att ge till andra idéburna organisationer, till politiska och fackliga förbund eller sekulära livsåskådningar – trots att deras budskap har betydligt mer substans och relevans för de flesta i vårt samhälle idag.

För faktum är att ”andra idéburna organisationer” får idag stort – oredigerat – utrymme, fast då i SVT24. Där kan man sitta och gotta ner sig i åttatimmars pass från exempelvis miljöpartistiska, vänsterpartiska eller moderata partikongresser, eller andra konferenser. Direkt och helt oredigerat.

Så ett förslag vore kanske att slänga ut gudstjänsterna från den ”vanlig” tablån och flytta över dem till 24 Direkt, där det redan idag samlas gott om tokstollar i direktsändning.

(Dock vet jag inte hur framtiden för SVT24 och 24 Direkt ser ut, det snackas ju om att dra ner på direktsändningar där, och då föredrar jag att man hellre visar galna vänsterpartister än galna präster…)

Sen skulle jag också, rent personligt, vilja se mer av granskande, religionskritiska program i SVT. Visst de har visat en del, till exempel The Jesus Factor – Om George W Bush förhållande till den kristna högern i USA, eller Jesus Camp, om amerikanska barn som åker på kristet hjärntvättarkollo. Men dessa är mer kritiska till USA och dess kristna höger än mot religion i allmänhet. Och USA-bashing har ju alltid passat fint in i SVTs tablåer.

Men varför visar de till exempel inte Richard Dawkins utmärkta dokumentär The Root of all Evil? – som är allmänt religionskritisk. Den koncentrerar sig inte enbart på evangeliska amerikaner eller fundamentalister – utan ALL religion som fenomen. Och den fegar verkligen inte – utan även så kallade ”liberala religiösa” får sig en rejäl dos av kritiken, eftersom de enligt Dawkins också ger näring åt en i grunden felaktig syn. Väl värd att se. Och den vore som sagt var intressant att se på SVT – visst den skulle säkert generera rekord i anmälningar till granskningsnämnden men man kan inte alltid stryka alla medhårs.

Uppdatering där Daniel gör en pudel
Som en uppmärksam bloggläsare påpekar så har Root of All Evil sänts på SVT. Den andra delen The virus of faith sändes i en temakväll om Barnatro förra året. Samma kväll som Jesus Camp sändes – och som jag såg! Och mycket riktigt blev den anmäld, bl.a av en kristdemokratisk riksdagstomte, men friad. Ok. Jag skäms.

4 reaktioner till “Släng ut kyrkan ur SVT?”

  1. Å andra sidan kanske de ska visa ”gudstjänster” ur andra religioner som är (relativt) stora i Sveriga, Islam exempelvis. Det känns väl mest Public Service, om det nu är det de ska syssla med.
    (Ursäkta om man inte har något liknande i andra religioner, jag är lite efterbliven på den fronten)

  2. Vad jag vet så har SVT faktiskt visat både muslimska och judiska gudstjänster, vid stora helger. De har även slängt inte lite olika kristna inriktingar för att visa på ”mångfald”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.