Ett tips till alla terrorister.

DN Debatt skriver FRAs förra överdirektör (vad fasen gör en sån?) Anders Wik om FRA-lagen. Artikeln handlar mest om att vi inte behöver oroa oss för massövervakning eftersom de inte får syssla med det, att FRA inte får bryta mot lagen och aldrig gör det samt det är lika bra att FRA avlyssnar trafiken eftersom alla andra redan gör det. (Min bror fick en gång en fräsig racercykel som han tjatade till sig med motiveringen ”alla i klassen har en sån”. Han var den första visade det sig när han väl fick den. Well. Detta var bara en parentes.)

Men han skriver även om vad FRA kommer att spana efter – eller rättare sagt INTE kommer att spana efter:

Den som skriver ”bomb, terror, attentat, Usama” i ett mejl hamnar faktiskt inte i FRA:s garn, ens om det formuleras på utländskt språk och skickas till Mellanöstern. Det var ett missgrepp när vi av pedagogiska skäl beskrev våra metoder som urval med ”sofistikerade sökbegrepp”. Vi förenklade för mycket och det ledde tankarna fel, Många trodde att skrev man ”spännande saker” i e-posten så skulle FRA granska det. Och så är det inte.

Nu tillhör jag i och för sig de som aldrig trott att de ägnar sig åt så simpel spaning, men samtidigt – ger han inte bästa tipset till alla terrorister? Från och med nu kommer jag i vilket fall som helst att rekommendera alla terrorister (vilket i ärlighetens namn inte är så många, om nu SÄPO eller FRA läser detta) som jag känner att skippa krypteringar, kodord och annat spionromanjumbo. Bättre att ni skriver rakt ut saker som bomb, terror, attentat och Usama – gärna på arabiska, när ni skickar era mejl till grottan i Afganistan. För FRAs förra överdirektör har ju lovat att dessa mejl inte hamnar i deras garn.

قنبلة
الارهاب
هجوم
اسامة

2 reaktioner till “Ett tips till alla terrorister.”

  1. Hm jag trodde det där att FRA kollar på sökord bara var vad folk trodde de gjorde för det var det enda de kunda tänka sig att de kunde göra.

    Poängen var väl att kunna göra något åt scenariot ”Jösses det här är ju en terrorist! Vem mejlar han till?”.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.