Stoppa omoralen i musiken!

Jag vet inte ens vad jag ska säga om detta:

Hans anställning som estetlärare var en vecka gammal när skolans rektor gav honom sparken. Lärarens medverkan i ett hårdrocksband var högst omoralisk och stred mot skolans värdegrund, ska rektorn ha sagt enligt en anmälning till JO.

När jag läste rubriken – ”Hårdrockande lärare blev uppsagd” – så var jag faktiskt övertygad om att det var i USA, så när man läser att det var i Västervik så blir man onekligen smått chockad. Fast chocken lägger sig tämligen snart, ty nånstans inom sig så inser man ju att Sverige faktiskt inte ligger så långt efter USA när det gäller nymoralism. När man läser mer om ärendet i Västerviks Tidning så blir man dock inte mindre förbannad:

När det stod klart för skolan att den nyutexaminerade och just nyanställde läraren Emil Koverot var med i hårdrockgruppen Blodsrit blev han omedelbart uppsagd.
– Innehållet i bandets texter strider helt mot skolans värdegrund, säger Sven Torstensson som är rektor på Hammargymnasiet i Gamleby.
Torstensson kontaktade juristerna på Sverige kommuner och Landsting innan han fattade beslutet att säga upp Emil Koverot bara en vecka efter det att han provanställts på ett år. Tillsammans analyserade de texterna i gruppen Blodsrits låtar.

Jag vet knappt vad jag ska säga. Det är inte ofta jag blir mållös. Men det måste onekligen varit en syn att se Sven och en bunt jurister sitta och läsa igenom massa dödsmetalltexter, ta dem på blodigt allvar och därav dra slutsatsen att den där Emil, han vill säkert grilla småbarn och bränna kristna – eller vad de nu kom fram till. Vad är nästa steg – kanske gå hem till andra lärare och kolla deras bokhyllor och skivsamlingar? Man vet aldrig vad man kan komma att hitta.

Man ska kanske inte bli så förvånad att Sverige har fått en av västvärldens hårdaste övervakningslagar?

Uppdatering:
Nu har även tidningen vi inte nämner vid namn skrivit om saken. Där kommer en för mig ny – men inte förvånande – anledning fram:

Enligt Emil Koverot sa rektorn att det fanns kollegor som var med i Pingströrelsen och de skulle inte tolerera Emils musikstil.

Om det är sant så vill man ju fasen nästan osäkra något. Och i alla fall citera Emils band:

I drag the worthless priest ashore
He screams endlessly in naked fear
I am an eternal veil of evil torture
And I take pleasure in his agony

12 reaktioner till “Stoppa omoralen i musiken!”

 1. Kan bara hålla med & dessutom tillägga att den läraren kunde ha lärt barnen hur man kan komma långt genom marknadsföring….se på KISS, Alice Cooper mfl.
  Nåväl, hurra för FRA! (läs: IRONI!)
  Kan bara inte förstå hur så välutbildade (???) människor inte kan se längre än näsan räcker & det är ju som bekant inte så långt.

 2. Är ni så här dumma i huvudet på allvar eller gör ni er dumma? Det är självklart att skolan ska anställa de de finner LÄMPLIGA. Den här läraren hade mörkat med vad han sysslar med på sin fritid. Skulle ni bli lika upprörda om judiska skolan sparkade någon som dolt att han var nazist på fritiden?

 3. >>F:

  What?!? ”Mörkat vad han gör på sin fritid”? Vaddå, ska man lämna en fullständig redogörelse av sina hobbies, intressen och sexuella intressen när man söker ett jobb eller? Människan är fritidsmusiker, en fantastiskt konstruktiv sysselsättning om man jämför med en hel del andra saker, tillexempel många pingstvänner som tycks lägga större delen av sin vakna tid på att predika hat mot framförallt homosexuella.

  Och vad gäller den bisarra liknelsen mellan death metal och nazism: Så du menar på fullaste allvar att death metal är att jämställa med en politisk ideologi eller en religiös doktrin? Isåfall borde du få ganska svårt att förklara varför inte fler dödsmetallmusiker sitter inne för småbarnsdråp. Kan det kanske ha något att göra med att death metal – liksom ett flertal andra musikstilar – är just en konstform, och inte att ta bokstavligt?

  Idioter finns det visst gott om…

 4. F:Mörkat? Knappast. Det sågs ju som positivt att han spelade hårdrock eftersom han är estetlärare.
  ”Det var en erfarenhet som rektorn ansåg var bra när Emil skulle undervisa i musik och bild”

  Så då faller ditt argument.

  Fast jag undrar ändå lite stillsamt varför du tar upp Judiska skolan som exempel…? Det är ju inte så att detta är en kristen skolan, utan en vanlig kommunal gymnasieskola…

 5. Mörkat?
  Då undrar ju jag om de ens har frågat om hans fritidssysselsättning under intervjun innan anställningen blev aktuell?
  Vet vi ens det?
  Nej, just det & då kan vi inte påstå att han ”mörkat” om något.
  Prenumerant: VÄL TALAT!

 6. VÄLDIGT bra klipp där, Rejn.
  Det de inte förstår är de rädda för. De är rädda för att ”hårdrockare” faktiskt kan tänka själva.
  Läraren, Emil, kunde säkert ha förklarat mycket om dödsmetall & kulturen omkring det men de valde att vara inskränkta & låta rädslan styra.
  Tyvärr.
  Helt otroligt att, fortfarande 2008, i ett informationssamhälle finns det sådan ignorans som är mycket mer skrämmande än ”shock-effekten” vissa hårdrocksartister/grupper använder sig av.

 7. Rejn: klockrent klipp. Och det är ju faktiskt så – att även om en del tycker jag är larvig som går loss på detta – att detta ÄR egentligen en viktig politisk/demokratisk fråga. Rätten att få vara som man vill.

 8. Lite ironiskt är det att Alice Cooper själv blivit kristen på lite äldre dagar (baptist för övrigt, vilket är den frikyrkofamilj som även pingstkyrkan tillhör).
  Men det är inte musiken i sig som är ond eller god, det är det som finns bakom som man möjligen kan ha synpunkter på.
  Killen som blev sparkad spelar i ett band som heter Blodsrit. Det kanske inte är helt rent andligt sett. 😉 Kalla mig gärna för moralist, men man bör nog inte vara lärare om man är djävulsdyrkare (även om han som blev sparkad bara är ”blöjsatanist”)
  Kristen hårdrock och White Metal är f.ö. jättestort i t.ex. Sydamerika och USA.
  Kan f.ö. rekommendera MetalBibeln åt alla som gillar hårdrock och är nyfikna på vem Gud är. / erik

 9. Erik: I så fall tycker jag inte man ska få bli lärare om man är kristen, muslim, hindu, jude whatever. Eller så anser vi att religionsfriheten är viktig och inte stänger ute nån trosinriktning från läraryrket.

  Stopp däremot från att predika sin tro till eleverna, men detta gäller inte bara satanister – utan de andra också. Religionen är en privatsak.

  Sen tror jag inte Emil är djävulsdyrkare heller. Få dödsmetallare (eller ja blac metal…) är det på riktigt… det handlar ju mer om en image. Jag har lyssnat på electroband som sjunger om sex med robotar, men jag tror ändå inte det är nåt de praktiserar…

 10. jag vill bara klargöra för de som medverkar i diskutionen att satan och hans avkomma antikrist är bara en symbolik för satanisternas ”kamp” mot den kristna moralismen.

  det finns få satansdyrkare inom just svartmetallen och just blodsrit som är ett av sveriges största svartmetallband sticker inte ut från mängden.

  den moderna satanismen är en filosofisk ideologi som går ut på att man tror att en mäniska aldrig är fri så länge man tror på något övernaturligt, målet med satanismen inom svart metall och i övriga samhället är att göra folk medvetna om att de de mår bra av att skapa sina egna moraler.

 11. En nazist skulle rimligen inte söka anställning på en judisk skola. Och om man läser Bibeln ser man också att kristendomen är proppad med rasism, homofobi och kvinnohat så ge då också lärarna som är pingstvänner sparken! Det står rätt ut i Bibeln att homosexuella skall utrotas ur sin släkt och att trollkvinnor inte skall få leva. Varför skall representanter för en sådan religion få jobba med människors barn? Hur kommer de att behandla barn till homosexuella om de stöter på dessa i skolan?

  Skall man tänka som du gör, F, så kan man inte anställa någon tillslut.

  Iallafall inte någon representant för en religion där man kan finna stöd för slaveri, ”etnisk rensning”, homofobi och ett groteskt förakt för kvinnor.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.