Så skäms man över Jönköping igen.

Fan. Ibland när man är nöjd över stan man bor i, Jönköping, som på många sätt är en schysst stad – och som jobbar hårt på att ses som vilken stad som helst – och tvätta bort stämpeln som Den Kristna Högerns starkaste fäste.

Men så ibland kommer ett bakslag som gör att allt detta arbete känns bortkastat. Senast nu var det en debattartikel på DN där ett gäng läkare och annan medicinsk personal predikade sexuell avhållsamhet istället för kondomanvändning – där majoriteten av undertecknarna råkar ha Jönköping som hemort. Och tyvärr så är det ju så att man reflexmässigt reagerar – ”jaha, då är de kristna” – speciellt eftersom det handlar om att ”predika” (i brist på bättre ord…) en vanlig högerkristen ståndpunkt.

Och visst är det så. Som Morgan förtjänstfullt skriver så har de allra flesta av undertecknarna anknytning till organisationen Kristna Läkare och Medicinare (KLM) (bl.a nuvarande ordföranden, Ann-Britt Ekström och före detta ordföranden Gunnar Holmgren) utan att det nånstans nämns i artikeln. Och givetvis har föreningen sitt kansli i Jönköping.

Vi har alltså här ett exempel på den allra värsta formen av kristet propagandaspridande. Nämligen att föra ut en kristen agenda förtäckt i objektivitet och forskning. Till exempel lyckas man få debattartikeln som en ”nyhet” hos SVT – där det heller – givetvis – inte nämns nåt om författarnas kristna engagemang.

Sen kan man givetvis tycka vad man vill i själva frågan, visst – det kanske ligger något i det de säger – men sakfrågan är faktiskt inte det viktigaste. Det väsentliga är att detta är en ideologisk fråga för väldigt många kristna, precis som aborter, homosexualitet etc. Att då ett gäng kristna, från en kristen organisation, för fram denna fråga som en sanning är givetvis oroväckande. Visst – de är säkert medvetna om att färre lyssnar om de skriver under som kristna läkare – men samtidigt så blir nog allmänheten än mer skeptiska när de inte spelar med öppna kort.

Till exempel kan det vara intressant att veta om KLM delar samma syn som deras amerikanska systerorganisation International Christian Medical and Dental Association gör? Kommer nästa debattartikel från dem exempelvis vara emot homosexualitet – ur ett medicinskt perspektiv? Eller vad sägs om dessa fina påståenden:

Acting on homosexual attraction is voluntary. Claims of genetic or environmental determinism do not relieve individuals of moral responsibility for their sexual behavior.
[…]
Homosexual behavior can be changed. There is valid evidence that many individuals who desired to abstain from homosexual acts have been able to do so.
[…]
Among those involved in homosexual acts, there is an increased incidence of drug and/or alcohol dependence, compulsive sexual behavior, anxiety, depression, and suicide.

Jag väntar ivrigt på nästa utspel.

2 reaktioner till “Så skäms man över Jönköping igen.”

  1. ”Till exempel kan det vara intressant att veta om KLM delar samma syn som deras amerikanska systerorganisation International Christian Medical and Dental Association gör?”

    Det där var en retorisk fråga, va?

  2. Har lite svårt att förstå hur du tänker. Du håller med i sakfrågan, men sen skäms du för att de som säger det kommer från Jönköping. Men det är klart de är kristna. Men om de hade varit ateister från Stockholm så hade du köpt det rakt av?
    Nu framgår det väl ganska tydligt att de har en konservativ sexualsyn. Men det förtar ju inte argumenten. Eller tror du verkligen att kristna har en dold agenda att alla skall följa deras moral? Kan det inte helt enkelt vara så att i klamydiaperspektivet är en konservativ sexualsyn mer hälsosam? De borde väl i så fall ungdomarna få höra. Dvs rektorer borde ge utrymme också åt detta perspektivet i samlevnadsundervisningen. Om vi skall ta klmaydia på allvar.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.