Undrar om Mona blir en bra statsminister?

Jag har en gång i tiden sagt att ”om Mona Sahlin blir statsminister så emigrerar jag”. Jag är beredd att omvärdera det. Jag är nästan beredd att säga ”om Fredrik Reinfeldt sitter kvar som statsminister efter nästa val så emigrerar jag” istället.

Jag ser alltså hellre Sahlin som statsminister efter nästa val än Reinfeldt. Jag ser alltså hellre att sossarna tillsammans med sina stödpartier återtar makten än att dagens regering sitter kvar.

För mig som alltid har röstat borgerligt – i riksdagsvalen – är det i klass med en katolik som säger ”jag förnekar den heliga anden” – det mest oförlåtliga du kan säga. Så känns det nu i alla fall.

Och allt beror på FRA. Eller ja, kanske inte enbart lagen som sådan – utan lika mycket hur allianspartierna har agerat i frågan. Hur de har stått upp med märkliga påståenden om hotbilder för att försvara en lag som är så integritetskränkande att t.o.m SÄPO reagerar. Men även hur man har märkt hur partipiskorna har vinit hårdare än en novembervind från Vättern. (trots att detta tonas ner från samtliga inblandade).

Ni gör mig så besvikna. Speciellt alla som kallar sig ”liberala” – men just i den här frågan glömmer bort det.

Men det finns några små små ljus i mörkret. Det största ljuset är en för mig tidigare okänd folkpartist från Dalarna – Camilla Lindberg. Camilla var den enda borgerliga riksdagsledamoten som stod upp för sin övertygelse och röstade Nej till förslaget:

Jag tror inte på förslaget. Därför röstade jag nej

Fan Camilla, du glädjer så oehört många liberaler tack vare det. Skitsamma att det inte hade någon betydelse – du markerade i alla fall!

Ett litet litet ljus är också Birgitta Ohlsson. Hon röstade i och för sig inte Nej, men hon valde i alla fall att lägga ner sin röst:

Med utgångspunkt i mina liberala värderingar, mitt eget samvete och med respekt för mina väljare kommer jag inte aktivt att kunna stödja regeringens förslag. Därför lade jag ner min röst.

Jag vill också ge ett slags hedersomnämnande till moderaten Karl Sigfrid. Om det stämmer som HAX skriver – om det enorma tryck han fick från sin egen partigrupp, om den vuxenmobbingen som mer eller mindre tvingade Karl att kvitta ut sig – så får han min respekt.

Några som dock ser ut att ha tappat min respekt, det på bara några timmar (jag har högjutt försvarat dom inför vänner under onsdagen) är tyvärr Annie Johansson och Fredrik Federley. För om det är sant som Camilla säger så blir jag sjukt besviken:

Fram till i går tisdag på eftermiddagen hade hon en pakt med partikamraten Birgitta Ohlsson och centerpartisterna Fredrick Federley och Annie Johansson om att rösta nej och fälla förslaget.
– Sedan plötsligt avviker två, två från det andra partiet, det är väldigt, väldigt synd tycker jag.

Jag blir förbannad när jag läser det. Men mest ledsen. Sorgsen. Jag gillar ju dom. Båda. Jag kryssade t.o.m på Annie i valet. Jag tänker dock inte gå så långt – som en del gör – att skylla allt på dom, det finns ju trots allt sisådär 170 andra borgerliga ledamöter som inte ens förskt göra ett skit, eller sagt ett ljud i debatten. Men ändå.

Jag tänker heller inte helt ge upp hoppet om dom. Visst var det här en fruktansvärt viktig fråga – men det kommer fler viktiga frågor och nästa gång kanske de inte glömmer bort sin liberala övertygelse? Och i så fall var min röst inte helt bortkastad. Men – I’ll be watching you! (Och FRA will be watching me..)

Men i nästa val blir det någon annan. Då blir det nog – som jag sagt – överhuvudtaget inte någon borgare.

Och fan vet om jag ens kommer att rösta alls. Med tanke på alternativen.

(Jag kommer iofs extrakolla vad skogsmullohrna i Miljöpartiet egentligen vill driva för politik bakom skäggen och koftorna – för faktum är att jag blev väldigt impad av flera miljöpartister under FRA-debatten. Fast hur är det – de var emot kärnkraften va?)

4 reaktioner till “Undrar om Mona blir en bra statsminister?”

  1. Lake: som jag tror jag sagt innan, jag kan inte rösta på ett parti utan politik…de är en intresseorganisation i mina ögon.

  2. Birgitta Ohlsson ska inte ha ngn cred alls. Att lägga ner sin röst i det läget innebär bara att hon duckade för lite kritik, det som behövdes var ju nej-röster.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.