Moderata BluffAkademiker?

Okej, känns konstigt att skriva ett första inlägg på Subjektiv på flera månader med att agera nån slags Djävulens Advokat åt en minister – till råga på allt en moderat minister.

Men jag måste lufta mina tankar om Littorins ”MBA-examen” som onekligen tagit rätt stora proportioner – detta i ett land där akademiska meriter inte på något sätt verkar anses vara en merit för en politisk karriär.

Jag kan förstå uppståndelsen om det nu är så att Littorin verkligen köpt en Corn Flakes-examen, medvetet. Men jag tror faktiskt inte så är fallet. Han bör iofs ha fattat att det inte direkt rör sig om en MBA i Harvard-klass. Men om det nu är så att han lagt ner tid på att skriva nån slags uppsats (som han t.o.m säger sig ha hemma) – på ett distansuniversitet som först några år efter De Littorinska Studierna blev formellt av med sin examensrätt (inte så att de var ackrediterade innan, det var helt enkelt så att Louisiana först 1999 beslutade om att ”högre utbildning” måste godkännas av ett delstatligt beslutsorgan) – så är det lite väl hårt att kalla examen en bluff.

Han kan helt enkelt ha trott att det rörde sig om en riktig akademisk examen. Visserligen inte en som imponerar på amerikanarna, men tillräcklig för att den genomsnittliga svenska moderaten, som får nåt vått i blicken vid orden MBA (trots att typ 99% av befolkningen inte har den blekaste vad en MBA egentligen är) OCH USA, ska tycka att den där Littorin han är en bra kille.

För hur ska man annars förklara att han har valt att ha med den i sin meritförteckning på regeringens webbplats – både på svenska och på engelska? Om han nu är medveten om att hela examen och hela skolan är en bluff? Något som är så lätt att kontrollera. Nej, det håller helt enkelt inte. Jag är nästan helt övertygad om att Littorin i alla år faktiskt på fullt allvar trott på sin examen, att han helt enkelt har agerat i vad jurister skulle kalla ”god tro”.

Sen kan man tycka att den gode Sven-Otto har varit synnerligen korkad och naiv som inte fattat bättre – men hej kom igen – dumhet brukar inte hindra folk från att bli ministrar i det här landet.

Så – vad kommer att hända med Littorin nu då? Troligen inget. Oppositionen – och kanske speciellt bloggar – kommer gnöla på ett tag – avgångskraven kommer givetvis att höras. Vilket är fullt naturligt. Littorin kommer kanske att visa nån slags uppsats han skrivit – och så blir Reinfeldt nöjd. Det är ju inte direkt så att han fått jobbet som minister p.g.a sina akademiska meriter. Nu tänker jag inte heller påstå att han fått det tack vare sin stora kompetens heller. Som vanligt handlar det om att tycka rätt saker och känna rätt människor för att lyckas i politiken. Det är ju knappast någon nyhet.

Den stora allmänheten kommer knappast att bry sig. Och om en vecka eller två är det glömt och allt fortsätter som vanligt.

Som avslutning kan jag väl lite ironiskt säga att en MBA från Fairfax hamnar väl i ungefär samma liga som de svenska magistexamina som horder av utländska studenter har tagit i Sverige i tron att de utomlands är godkända som masterexamen.

Det är nämligen så att under en herrans massa år har svenska högskolor och universitet marknadsfört sina magisterprogram som master-program på den utländska marknaden. Det har varit snarare regel än undantag att svenska magistrar har översatts till t.ex master of science – trots att de i många länder har ansetts hålla för ”låg” kvalitet. Många har nämligen ansett att en svensk magister ligger på s.k ”under-graduate”-nivå, dvs på samma nivå som en kandidat (bachelor), medans en korrekt master-degree är på s.k. ”graduate-nivå”. Så hit har alltså intet ont anande utländska studenter kommit till Sverige i tron om att få en välmeriterande master – och så har de kommit hem och den har inte godkänts som mer än en Bachelor. Till många studenters stora förtret givetvis. (Bör påpekas att fr.o.m 2007 har Sverige master-program enligt europeisk standard).

Så när ni nu i Littorin-gates kölvatten fått lära er det nya ordet ”Diploma-mill” så kan ni ta er en funderare på om det egentligen inte är en gammal god svensk affärsidé?

12 reaktioner till “Moderata BluffAkademiker?”

 1. Som jag förstått det hela så verkar det som om dessa personer med dessa fina betyg rent ut sagt betalat för att få ett betyg utfärdat i handen för en avancerad kurs många gånger på distans.Om så nu är fallet så är det ju inte bara bedrövligt utan mer eller mindre samhällsfarligt om dessa betyg sedan tokas som de ju bör på allvar när de många gånger inte har ett dugg värde för denna persons kunskaper i ämnet eftersom man hör en del av dessa betygsinnehavare komma mer uttalande som (jag har faktiskt betalt för mitt betyg).

 2. Jag trodde vi var överens om att det inte rör sig om ”fina” betyg. Kom igen den dagen man kan köpa sig betyg från prestigeskolorna (men den dagen lär de knappast ha nån ”prestige” kvar att tala om…)

 3. Det är förmodligen omöjligt att bryta igenom de ideologiska skygglapparna här, men för de läsare som till äventyrs inte drivs av samma maniska sossehat (och mer specifikt Ringholmhat) som skribenten, kan det ändå vara på sin plats att påpeka att svenska universitet har så exotiska saker som fakultetsmedlemmar, telefonnummer och adresser. De ägnar sig också åt så exotiska saker som forskning och får sin kvalitet kontinuerligt utvärderad av statliga myndigheter.

  Om skribenten vill öka sin verklighetsförankring – jag vet av egen erfarenhet att den biten ibland är problematisk i Smålands Jerusalem – rekommenderas han att knalla över till högskolan i Jönköping. Där kommer han att stöta på akademmiker med riktiga examina som ägnar sig åt riktig undervisning i fysiskt existerande lokaler.

 4. Martin: LOL
  Högskolan i Jönköping…AAAALDRIG hört talas om…förutom att jag har jobbat där de senaste hmm… 6 åren och 5 dagarna. Så jag har iaf lite koll på hur det fungerar inom svensk akademisk miljö. Inkl. jobb har jag faktiskt tillbringat de senaste 11 åren inom högskolans väggar.

  Men du kanske inte ska hugga så mkt på att jag klankar ner p svensk ”magisterexamen”, jag är lite satirisk i min beskrivning av den…men var tvungen att nämna hur det HAR fungerat ändå. Det är klart jag inte tkr att svenska universitet och högskolor är Diploma Mills, däremot har de inte alltid agerat helt etiskt när de har marknadsfört master-utbildningar utomlands. Detta är ett faktum. Det är bara att kolla med Högskoleverket hur många gånger de har påpekat detta, och kritiserat svenska universitet för att de ”lurat” (i brist på bättre ord) utländska studenter som trott de har fått en internationellt gångbar masterexamina. Och det rör sig även om ”fina” universtitet som Lund.

  Ideologiska skygglappar var det.

  Gudmundson: tack!

 5. Sen kan jag i ärlighetens namn inte se hur du får det till att jag har sossehat, eller ens hatar Bosse Ringholm (som jag har ett komplicerat förhållande till…). Mig veterligen nämner jag inte socialdemokraterna i det här inlägget, eller ens kritiserar dem (ironiserar över Ringholm iofs, men det hade jag gjort oavsett partifärg). Men att läsa mellan rader och dra felaktiga slutsatser kanske numera är en merit i forskarkretsar? Vad vet jag.

 6. ”Det är klart jag inte tkr att svenska universitet och högskolor är Diploma Mills”

  Om du inte tycker det är det ju faktiskt direkt olämpligt att skriva det.

  Jag har också mina dubier beträffande den högre utbildningen i Sverige, men det blir alldeles fel när man placerar det i sammma fack som Littorins bedrägerier.

  Mina meriter som forskare baserar sig dessbättre inte på mina kommentarer i den svenska bloggosfären (är det Littorin som tutat i dig detta, eller vad?). Det finns, som tur är, klara och tydliga kriterier att falla tillbaka på på den punkten. Och hela den här diskussionen handlar om att slå vakt om de kriterierna, till exempel genom att uppmärksammma den oerhört viktiga gräns som går mellan svenska magisterexamina och Fairfax Universitys bedrägerier.

 7. ”Om du inte tycker det är det ju faktiskt direkt olämpligt att skriva det.” – eftersom detta är en blogg och inte en akademisk uppsats/rapport så tkr jag att jag har rätt att dra saker till sin spets, t.o.m ironisera och vara satirisk.
  Däremot så har svenska högskolor till viss del varit bedrägliga, de har marknadsfört ”mastersexamen” trots Högskoleverkets kritik mot detta. Men – visserligen inte så som Fairfax gjort, men kan vara intressant att nämna.

  Sen tror jag personligen att det finns en stor risk med vår svenska högskolesfär att de går mot nåt slags ”sanktionerade diploma mills” – där snart alla knep är tillåtna för att locka studenter. Och kvaliten är inte alltid den högsta. Det är en mer eller mindre officiell hemlighet att det finns lärare på svenska skolor som uppmuntrar sina studenter att INTE lägga ut sina uppsatser offentligt, eftersom detta skulle visa vilken dålig kvalitet som får godkänt.

  ”är det Littorin som tutat i dig detta, eller vad?”
  Har aldrig träffat karln i fråga, och har i övrigt inte så mkt till övers för honom. Har jag gett intryck av det? Eller är det de ideologiska skygglapparna som fördunklar och gör det svårt att läsa vad jag faktiskt skriver?

 8. Nu blev tonen kanske onödgt hård här. Jag håller med om att det finns många tveksamheter i den svenska universitetsvärlden – men den diskussionen hör hemma i ett annat sammhang.

  Intressant att du raljerar över mina ideologiska skygglappar. Får jag lov att fråga vilken ideologi jag enligt din mening sympatiserar med? Jag har ofta svårt att avgöra själv – senaste valet blev därför oerhört problematiskt – så jag välkomnar alla tips som kan hjälpa mig på traven.

  Som ledtråd kan jag upplysa dig om att jag röstat på samtliga riksdagspartier utom Kristdemokraterna (jag är nämligen från Jönköping och hyser därför en viss antipati för dessa frimicklare).

 9. ”Nu blev tonen kanske onödgt hård här.” – Okej – håller med 🙂

  ”Jag håller med om att det finns många tveksamheter i den svenska universitetsvärlden – men den diskussionen hör hemma i ett annat sammhang.”
  – Jupp. Tyvärr så vågar man inte som högskoleanställd skriva för mkt om alla tokigheter man ser…

  ”Intressant att du raljerar över mina ideologiska skygglappar. Får jag lov att fråga vilken ideologi jag enligt din mening sympatiserar med?”

  Det kanske är snarare din tro på MINA ideologiska skygglappar…

  ”Som ledtråd kan jag upplysa dig om att jag röstat på samtliga riksdagspartier utom Kristdemokraterna (jag är nämligen från Jönköping och hyser därför en viss antipati för dessa frimicklare).”

  All respekt för det! Men jag tror faktiskt frimicklarna i stan har lugnat ner sig med åren – märker dom knappt själv…

 10. Upp till kamp
  mot borgarnas pyssel
  Sverige ska inte
  styras från Bryssel.

  Borgarmakt
  är omsorgsslakt.

  Enad vänster
  ska kasta ut
  den som skär ned
  för gammal och sjuk.

  EU vill ha mera makt
  För att driva välfärdsslakt.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.