Rätten att vara idiot utmanad igen.

Yttrandefriheten är en av de mest grundläggande friheterna vi har. Jag skulle nästan våga påstå att jag är en yttrandefrihetsfundamentalist. Min grundtanke är att rätten att vara idiot, och uttrycka idiotiska åsikter är större än rätten att slippa känna sig ”kränkt”. Det är rätten att uttrycka idiotiska åsikter som gör att jag och andra bloggare kan fortsätta skriva skit som få bryr sig om.

Men gång på gång så utmanas denna rätten. Oftast säger sig folk vara ”för yttrandefrihet, men…”. Nu senast är det De Handikappades Riksförbund som enligt Resumé har anmält mediah***n och bloggaren Alex Schulman till Handikappsombudsmannen:

Folk får tycka vad som helst. Men frågan är hur mycket människor med funktionshinder ska behöva utstå. Vi anmäler tidningen Stureplan och dess chefredaktör till Handikappombudsmannen. Anmälan gäller diskriminering alternativt hets mot folkgrupp.

Ok. Det låter allvarligt. Men vad har karln egentligen skrivit. Jo, han har i ett blogginlägg skrivit om en rullstolsbunden man han bevittnade på ett restaurangbesök:

Medan jag satt där och petade i maten rullades en kille in i lokalen. Han satt i en avancerad rullstol, med knappar överallt. Han hade slangar i varenda kroppsöppning och såg ut som gamle Superman just innan han dog. En vacker kvinna matade honom och log. Det var vackert och jag tänkte på döden. Jag var alldeles övertygad om att han skulle dö under måltiden, rakt framför mig. Att han skulle falla ihop och att den avancerade rullstolen skulle pipa av larm. Till slut ville jag bara därifrån för att undvika vara med om tumultet med skrikande familjemedlemmar, ambulanspersonal och kaos.

Det må vara korkat/osmakligt/kul/whatever skrivet. Skitsamma, det lägger jag mig inte i. Det jag funderar på är hur DHR motiverar diskrimineringen? Ok, Schulman kanske har en märklig syn på handikappade – men har han diskriminerat dem bara genom att uttrycka en tanke? Eh, knappast. Och hets mot folkgrupp? Var fick ni det ifrån? Snälla nån då. Hade han skrivit t.ex. att rullstolsbundna borde skjutsas ut på en åker och skjutas, eller nåt annat drastiskt så hade jag förstått hets-delen. Nu är det bara obegripligt.

Det må vara hänt att Schulmans text är en (verbal) ”jäkla snyting” mot handikappade – men att anmäla den för diskriminering alt. hets mot folkgrupp är faktiskt en ”jäkla snyting” mot yttrandefriheten. Mot rätten att vara idiot. Låt Schylman vara en skitstövel (hans specialitet kan tyckas) och ägna er åt viktigare saker (och personer) istället.

2 reaktioner till “Rätten att vara idiot utmanad igen.”

  1. Akta dig så att du inte blir anmäld själv: Ditt nedlåtande, diskriminerande, kränkande och folkgruppshetsande ”rullstolsbunden” har ju numera fasats ut till förmån för ”rullstolsburen”.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.