Dagens kulturkofta.

Okej. Sverige har alltså fått en ny regering idag som säkerligen ingen har missat. Den ser väl intressant ut, några val är väntade, några oväntade, några intressanta och några fullständiga skrällar. Den största skrällen måste anses vara kulturministern, Cecilia Stegö Chilò, som hämtats från Timbro – den där otäcka konspiratoriska sekten som vill ta över Sverige. Jag vet väl ungefär lika lite som vem som helst om hon blir bra eller ej på sin post. Hon kanske skippar att odla skägg och gå på premiärer som hennes företrädare, men vem vet? Men troligen går jorden under, demokratin avskaffas och vi kommer att få en lång nukleär vinter på kulturområdet. I alla fall om man ska lyssna på en bedömmare ur kulturkofteetablissemanget:

Sophia Artin, teaterchef Galeasen:
– Detta är inte mindre än en krigsförklaring mot all kulturverksamhet och mot demokratin. Nu dör humanismen, nu dör konsterna, i alla fall försvårar regeringen möjligheterna för Sveriges invånare att få näring i själen. Vi måste samla ihop oss inom teatrarna och gemensamt slå tillbaka innan vi är slaktade. Jag kan inte se något försonande i detta val av minister, det är ett hån.

Fan. Jag tycker det är skönt med en sån kommentar. Så långt från politisk korrekthet och, tja, sans och vett man kan komma. Äntligen en person som vågar vara ärlig och befäster på nåt sätt fördommarna om en arg kulturvänster. Nån som svävar så högt över verkligheten att all kontakt med den är borta sen länge. Det känns tryggt på nåt sätt.

Resten av svaren är löjligt mesiga av typen ”spännande!” – kom igen nu kulturmänniskor! Fega inte ur. Visserligen börjar teaterproducenten Hanna Sersam lovande med att säga att ”Allt som kommer från Timbro är ett hot mot demokratin” men sen mesar även hon till sig. Trist.

Mitt tips till vår nya kulturminister är – jobba för att öka det statliga stödet till teater Galeasen. Ös pengar över dem. Berätta gärna offentligt hur viktiga de är, hur bra de är osv. Klappa dem på huvudet. Inget, jag garanterar inget, skulle faktiskt göra dem mer upprörda än just det. Ironi i dess skönaste form.

1 reaktion till “Dagens kulturkofta.”

  1. Gå och se Broder Hund, En taggtrådskomedi av Lucas Svensson, på Galeasen. Premiär 20/10. För kulturverksamheten, demokratin, humanismen och för att få näring i själen!

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.