Domedagen är här.

Mycket kan man säga om söndagens valresultat, men mest nyanserad som vanligt är Ali Esbati. Eftersom han är en man av visdom, en domedagsvänsterns främst profet – så när han mer eller mindre talar om en ny istid, en dystopisk framtid, bara för att vi har fått en borgerlig regering så måste det givetvis stämma:

Japp. Det är sant idag också. Sverige har fått en grotthögerregering som nu skrider till verket för att genomföra såväl utlovade men förskönade som massor, massor av surprise-betonade, och under alla omständigheter svårreparerade angrepp på svensk välfärd – frukterna av decenniers arbetarrörelsekamp. Jag önskar verkligen att jag just överdrivit. Men sorry. Det är illa, illa. Hur illa? Skitilla, usch usch usch.

Till en början kan jag säga att jag har lika svårt att förstå begreppet ”grotthöger” som jag har att förstå ”höger om Djingis khan”. Är det höger att leva i grottor eller what? Trodde snarare det var jävligt mycket vänster – eftersom just tanken att leva i grottor snarare känns bekant från urkommunismen som profeten Marx talade om. Men vad vet jag? Jag antar att jag tillhör de som vill piska arbetare och äta små barn i fyra år nu?

Men givetvis har Ali rätt. Folket har fel. Vi är alla lurade. Trots att fler sade sig vara ”höger” än ”vänster” i SVTs ValU så är vi alla lurade. Snart så kommer moderaternas verkliga ansikte visa sig (vad är det förresten för jävla idioter som gjort det klippet – det stavas statsminister för helvete, inte stadsminister!). Eh.

Men det är ju klart att profeten Esbati och hans församling, förlåt parti, har rätt. Att de fick ungefär sisådär 2 351 026 röster färre än den borgerliga alliansen kan vi lämna därhän. Och jag förstår att Esbati är bitter, eller som han själv skriver ”I detta läge är det därför politiskt viktigt att kunna vara bitter”. För med tanke på att enbart 1395 personer valt att rösta på honom i Stockholms kommun och län – med sina 1 397 634 röstberättigade (dvs nästan exakt en promille) – trots att han vet att han har rätt, och egentligen folket bakom sig och sitt parti så måste man bli bitter.

Och givetvis så måste det olyckliga valresultatet bero på antingen valfusk (ja, eller för lite av den varan…) eller att den vinnande alliansen helt enkelt har vilselett väljarna. De har visat upp en fasad där de påstår en sak, men i realiteten väntar skärselden – fyra år av plågor, tills de goda krafterna kan komma tillbaka och rädda oss.

Esbati avslutar med en uppmaning:

Visst. Sörj inte – organisera! Men var i alla fall jävligt bitter en liten stund. Jag förtjänar det. Du förtjänar det. Sen ger vi högern fingret. Varje dag. Så länge det behövs.

Då är det ju skönt att se att deras överstepräst redan har påbörjat det viktiga politiska arbetet att ge högern fingret. Det är givetvis en politisk strategi på högsta intellektuella nivå.

7 reaktioner till “Domedagen är här.”

 1. Jag frågade honom en gång (se länk ovan) varför det var så många som röstade på alliansen och så få som röstade på vänsterpartiet om nu alliansen bara gynnade direktörer.

  Han sade ungefär: ”Jag vill mena att Högerpartier måste agera för att få sin politik att framstå på annat sätt än den är. Samtidigt menar jag att vårt problem, som vänsterpartiet, är att få vår politik att framstå som…den är.”

 2. Problemet med att nå ut med sin politik har nog alla partier i olika utsträckning.

  Det finns gott om andra saker att sätta sig in i än alla partiers olika ståndpunkter, linjer och hjärtefrågor eller ideologier.

  Utbildning för ungdomar och möjlighet till folkbildning för vuxna tror jag är ett sätt att komma till rätta okunskap om hur vårt valsystem fungerar och hur samhällsekonomin i stort fungerar.

 3. Vad är det för skillnad på Esbatis besvikelse för denna valförlust och den besvikelse som borgarna har visat under dessa 12 år i opposition efter olika val som de förlorat (jag tänker bl.a. på reaktionerna efter EMU-valet).

  När borgare blir besvikna blir de kanske det på ett lite finare och mer berättigat sätt eller?

 4. ”Men givetvis har Ali rätt. Folket har fel. Vi är alla lurade.”

  Det här är inte blockspecifikt. Hela grejen med att Sverige är en enpartistat, som en del mindre diktaturbevandrade personer velat göra gällande, är ju att man menar att folket varit vilsefört. Eller att de blivit tillfredsställda av ett välfärdssamhälle och därför närmast mutats att rösta rött.

  Men visst, det är lika dumt när Ali säger det som när Boman gör det. Persson gör ju något liknande när han säger att man ska kämpa emot ett systemskifte.

 5. Jag är inte direkt överraskad. Varje bemötande av min röst jag fått av vänstermänniskor (och inte några extrema versioner heller) har varit ett omyndigförklarande (jag förstår inte hur illa högern är) varvat med tirader om att jag är en egoist som skiter i andra.

  Barnsligt värre.

 6. Kärnan i Esbatis kritik är annars att media varit emot dem. Det är helt enkelt fel människor som gör nyhetsvärderingen.

  Jag antar att det borde vara folk som är lojala mot Esbati…

 7. Ali gnölar lite väl mycket, han kan ju flytta till numera soose/vänsterstyrda norge istället.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.