Tisdagen med Ohly – kort version.

Igår var jag med som inbjuden gäst i SVTs utfrågning av Lars Ohly – där jag fick ställa en fråga i direktsändning (usch!). Jag ska försöka återkomma med en utförligare kommentar så småningom – men mina första spontana intryck är:

Lars Ohly verkar vara ganska trevlig. Hälsade bara snabbt på honom innan och efter programmet.

Han skötte sig väl i utfrågningen, men den var samtidigt lite väl ”mesig” ibland. Hade önskat fler hårdare följdfrågor, t.ex i frågorna om avregleringarna. Till exempel så finns det ingen logik i att han sa att det var för lite konkurrens på elmarknaden för att komma till slutsatsen att vi borde ha bara ett statligt elbolag. Hur går det ihop egentligen?

SVTs korridorer och lokaler är rätt sunkiga, känns som en skola från 70-talet.

Jag var rörande överens med Ohly på en punkt – han vill heller inte ha Göran Persson som statsminister. Skillnaden är att han ändå kommer att stödja Göran när han söker jobbet…

Jag har full förståelse för att Ohly inte vill blanda in sin dotters skolval i den politiska debatten, politiker är också människor med rätt till privatliv. Men samtidigt går det inte att bortse från att det är en besvärande situation att vara emot friskolor samtidigt som ens barn går i en. Liknelsen med att han åker tunnelbana trots att den är avreglerad funkar inte, eftersom han där faktiskt är så illa tvungen. Det finns ingen kommunal tunnelbana som alternativ…

Jag återkommer förhoppningsvis i ämnet.

7 reaktioner till “Tisdagen med Ohly – kort version.”

 1. Man kan ju tillägga att hans dotter är aktiv i ung vänster… Dvs hon gör inget ”protestera-mot-pappa”-val av skola direkt…

 2. Han säger ju att det är hennes val och han respekterar det. Men samtidigt vill han förbjuda henne – och alla andra – från att göra det valet.

 3. Daniel: Elmarknaden idag styrs av ett fåtal olika företag som har en kartelliknande versamhet. Två år efter avregleringen hade elpriset stigit med 26% utan att det fanns någon anledning (annat än höga bonussystem hos direktörer)

  Nej elmarknaden är inte bra. Bara det att man släpper ut vatten ur depåerna och håller kärnkraftverk nedstängda för att få ett högt elpris talar sitt tydliga språk. Elmarknaden är INTE gynnsam för konsumenterna.

 4. Bengt: glöm inte att staten ska ha sitt också… de tjänar själva milljarder på dyra elpriser. I övrigt håller jag med dig, som det ser ut idag är det inte gynsamt – men även om priserna är höga så har jag sparat pengar på att byta från dyrt kommunalt bolag till ett ngt billigare (jag hade ju ingen egen el när marknaden avreglerades så jag har inget att jämföra med ;)). Men nåväl, nog om detta, poängen är ju – vilket du också nämner – brist på konkurrens. Göran P erkänner det, Ohly också. Problemet är att man kan ju knappast möta bristande konkurrens med att avskaffa konkurrensen helt…

 5. Daniel: ska vi släppa vägnätet fri? Marknadskrafter på det du. Jag köper den här vägsträckan och du får betala så här mycket för att åka på min väg…

  Det är nog så Ohly tänker att samhället ska förse med nödvändig samhällsstruktur.

  Undrar hur dyrt det skulle bli om vi skulle avreglera vägnätet? vad tror du?

  Jodå jag vet att det är en något haltande jämförelse. Det är dock inte tokigt att fundera hur det skulle se ut om allt släpptes fritt för marknadskrafterna.

 6. Bengt:
  Har du någon källa till påståendet om elprisets utveckling efter omregleringen (någon avreglering har inte skett)? Jag vill bestämt minnas att priset ökade något i början, för att sedan sjunka så att det låg lägre än ursprungspriset. Det var runt 2000 som de stora ökningarna kom.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.