Tänk på barnen!

SVT rapporterar att Sverige och EU från och med i vår kommer att förbjuda s.k engångständare:

Alla EU-länder måste förbjuda tändare som inte är barnsäkra, enligt ett EU-beslut i våras. Bara påfyllningsbara tändare med spärr får bli kvar.

Varje år dör ca 30 barn i olyckor med cigarettändare i EU, uppger Ekot.

Nu är det visserligen djupt tragiskt med barn som dör, 30 döda barn är givetvis 30 döda barn för mycket. Men kom igen – det måste nog finnas betydligt farligare produkter för barn än engångständare? Konsumentminstern säger:

-Vi kan ju inte acceptera att det finns produkter som säljs i affärerna som är farliga för barn

Okej.

Men då borde vi väl förbjuda, tja, en jävla massa som barn borde hålla sig undan från. Knivar? Saxar? Plastpåsar? Tobak? Nagelfilar? Snören? Tejp? Cyklar? Spisar? Ja, ni förstår poängen – om nu staten anser att vi måste skydda barnen till bristningsgränsen så är det väl lika bra att slå på stort direkt, istället för att koncentrera sig på en produkt som i ärlighetens namn står för en väldigt liten andel av alla tragiska olyckor med barn inblandade.

Jag hade nästan haft mer förståelse om det hade angetts att man vill förbjuda engångständare av miljöskäl.

Men det är klart – finns ju inget som ”säljer” lika bra som Tänk på barnen!

3 reaktioner till “Tänk på barnen!”

 1. Slippery-slope? Igen?

  Jag tycker inte det är läge för ett uppskruvat tonläge. En säkerhetsrisk som dödar 30 barn, som kan avhjälpas med en säkerhetsspärr. Vad är problemet? Kostnaden?

 2. Som sagt var, det finns säkerhetsrisker som dödar betydligt fler antar jag – vart ska man dra gränsen? Men om de nu vill göra nåt rätt så kan de väl kräva säkerhetsspärrar även för engångständare, istället för att förbjuda en hel produkt…

  Sen kan jag väl tycka att vuxna kanske bör vara lite mer försiktiga var de lägger tändare, saxar och annat potentiellt farligt – men det är å andra sidan inte en politisk fråga. Jag ser det som ett problem att staten genom lagstiftningar faktiskt avskaffar det individuella ansvaret som varje vuxen har.

 3. Får hålla med Daniel.

  Problemet här är inte att man sätter en säkerhetsspärr på tändare, det är välkommet. Problemet är att man börjar hojta om lagstiftning och därmed än en gång bortser från/avskaffar det personliga ansvaret.

  Sen, efter att ha sett hur spärrarna rent faktiskt fungerar, eller snarare inte, så är jag rädd att vi än en gång invaggar oss själva i falsk trygghet — visa lite vett istället och se till att tändare liksom annat farligt inte ligger framme.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.