De nyttiga idioterna.

Det är alltid fascinerande med hur många nyttiga idioter som går omkring på våra gator. Folk som stödjer de mest vidriga fraktioner enbart enligt den gamla devisen ”Min fiendes fiende är min vän”. Det är också fascinerande hur vanligt förekommande dessa nyttiga idioter är inom främst vänsterkretsar. Idag visar en av dessa sitt tryne på Expressens debattsidor. Idag har Andreas Malm, från bl.a Arbetaren, skrivit en svarsartikel till Rasmus Fleischers artikel tidigare i veckan. Artikeln heter ”Därför ska vi stödja Hizbollah” och förklarar varför de är the good guys – och varför Fleischer och alla andra som inte gillar Hizbollah är rasister, fascister och annat smått och gott – för att citera Malm:

I detta krig har jag tagit ställning för Hizbollah. Mitt skäl är detsamma som under 1990-talet: en seger för Hizbollah producerar det mest önskvärda resultatet.

Men för oss som då tillhör den ”fascistiska sidan” finner det obegripligt hur nån som kallar sig vänster faktiskt kan stödja en tokreligiös rörelse som Hizbollah, en rörelse som får Kristdemokrater att framstå som sekulariserade.

För en sekulariserad svensk – och då speciellt ur vänsterrörelsen – borde redan namnet, som på svenska betyder Guds Parti vara direkt avskräckande. Och att med en dåres envishet påstå att en seger för detta Guds Parti producerar det mest önskvärda resultatet är på många sätt vidrigt. Vi snackar alltså här om en rörelse som med stöd från Iran och Syrien har som mål att införa en gudsstat av iransk modell samt utplåna staten Israel. Och att man har en ledare, i Hassan Nasrallah, som bl.a har sagt:

The Jews invented the legend of the Nazi atrocities […]
Anyone who reads the Koran and the holy writings of the monotheistic religions sees what they did to the prophets, and what acts of madness and slaughter the Jews carried out throughout history… Anyone who reads these texts cannot think of co-existence with them, of peace with them, or about accepting their presence, not only in Palestine of 1948 but even in a small village in Palestine, because they are a cancer which is liable to spread again at any moment.

För alla människor med hjärta och hjärna på rätta stället, med en verklig passion för människors lika värde, tolerans, demokrati och så vidare så borde detta få varningsklockan att gå igång. Eller inte bara en varningsklocka – ett helt jävla batteri av klockor. Men varför gör det inte det hos Andreas Malm och hans vänsterpolare? Det gäller att välja sina vänner. De nyttiga idioterna.

4 reaktioner till “De nyttiga idioterna.”

 1. Jag håller med till sista ordet. Men vill lägga till två saker:

  1) Titta runt i bloggosfären och finn att de allra flesta ur vänstern INTE är Malms polare (även om de rätt entonigt kritiserar Israel, försöker åtminstone de flesta ta avstånd från Hizbollah). Det borde väl glädja.

  2) Ur vänsterperspektiv måste jag säga att ”högern” (för att göra en svepande generalisering) ofta tar ett blint parti för (företrädesvis) USA, av den enkla anledningen att de anser att ändamålen helgar medlen. Vissa vänsterelements snedvridna sympatier är dock långt mer snedvridna än högerns, det medges, men principen kvarstår…

 2. ”Vi snackar alltså här om en rörelse som med stöd från Iran och Syrien har som mål att införa en gudsstat av iransk modell”

  Falskt.

  Och vad gäller det övriga – att vägra stödja en nationell befrielserörelse för att man inte delar dess ideologi är sekterism av den värsta sorten.

  Men det där har ju redan Andreas Malm argumenterat för så lysande i sina artiklar – främst i Arbetaren men även i den Expressenartikel du refererar till – att det inte behöver upprepas. Det blir befogat att diskutera vidare först när någon bemöter hans argument istället för att bara upprepa det han svarar på.

 3. Marcus: du har säkert rätt i att de flesta ur vänstern INTE stödjer Hizbollah (även om kommentaren under din på nåt sätt stärker mina fördomar :P), det är inte min mening att utmåla alla ur vänstern som nyttiga idioter, utan bara konstatera att de finns…

  PKFV: ”Och vad gäller det övriga – att vägra stödja en nationell befrielserörelse för att man inte delar dess ideologi är sekterism av den värsta sorten.”

  Det är därför jag kallar er för nyttiga idioter. Om man inte ser några problem att stödja en ”befrielsrörelse” som har en tvivelaktig ideologi så är man ute på farliga vägar. Man får t.ex inte glömma att revolutionen i Iran hade stöd av sekulariserade intelektuella, som säkerligen lider av en 25-årig baksmälla när ”befrielsen” blev minst lika illa…

 4. Att utmåla det som ett vänsterproblem känns som en egendomlig vinkel. För att förtydliga din syn nämner du att Malm skrivit för Arbetaren. Detta är förvisso korrekt, men Malm har t.ex. även skrivit mycket i bl.a. DN. Man kan lika gärna vända på steken: Fleischer har nämligen även han sin politiska bakgrund inom vänsterliberalism (även om jag naturligtvis inte kan tala för exakt vad han definierar sig som), och har skrivit mängde för just – Arbetaren. Så hur ditt exempel illustrerar att detta är vanligt inom just vänsterkretsar blir, åtminstone för mig, lite oklart.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.