Citatet som får mig att kräkas.

Ok. Jag erkänner – det händer att jag fildelar, det händer att jag laddar ner ”olagliga” filer från nätet. Jag har t.o.m använt The Pirate Bay. Jag tycker den svenska lagstiftingen mot fildelning är löjlig som kriminaliserar miljoner användare. Jag tycker att tillslaget mot TPB gav vibbar om polisstat. Jag kan ha överseende med viss fildelning som sker helt utan ekonomiska intressen. Men om det här stämmer så blir jag riktigt förbannad:

Om det blir pengar över blir de utbetalda som lön till oss som arbetar med Pirate Bay.

Varför i helvete anser de att de själva som sprider andras material på nätet är sig förtjänta av lön när upphovsmännen som ligger bakom filmen, musiken, boken, whatever INTE är det? Då blir det på en helt annan nivå. Parasiter.

13 reaktioner till “Citatet som får mig att kräkas.”

 1. Innan fildelarmaffian kommer så säger jag det som de kommer säga:
  ”Det är bara en sökmotor. De sparar inget upphovsrättskyddat material på sina servrar.”

  Du vet. En tracker är ju bara en sökmotor, eller?

 2. hehe…jo det stämmer ju, och jag kan hålla med om det. men ändå, de tjänar ju ändå pengar på att tillhandahålla (länkar till) andras material. Så ur moraliskt hänseende tycker jag fortfarande de är ute o cyklar… jag kan försvara fildelning – men inte fildelning som folk tjänar pengar på.

 3. Alexander: Olika sökmotorer är bra på att hitta olika saker, så ur den aspekten tycker jag du har fel. Varför använder man hitta.se eller eniro om man ska leta efter telefonnummer? Använd Google istället.

  Andra som tjänar pengar på piratkopiering är ju alla internetleverantörerna, så ur den aspekten är deras verksamhet också omoralisk.

 4. Ja, på samma sätt är det ju för jävligt att folket på Google tar ut lön efter att ha hjälpt oss att hitta upphovsrättsskyddat material på nätet.

  Fast jag har aldrig hört någon i piratmaffian säga att upphovsmän inte förtjänar lön, och det verkar till och med rätt knövligt att försöka säga att de beter sig *som om* de ansåg att upphovsrättsmän inte förtjänar lön. Varför i all världen skulle de tycka så?

  Nä, jag förstår inte riktigt din upprördhet.

 5. Johan: Nja, både rätt och fel anser jag. Om de bara tillhandahållit .torrent-filerna så hade det varit en sökmotor.

  Okej, min åsikt att det inte är en sökmotor haltar lite men ditt ISP-argument klara ju inte ens en trappa 😉

 6. Vist känns det surt när man får reda på något sådanthära… trist trist… antar att dom tog pengarna för att… dom kunde…

  Själv anser jag likt ”subjektiv” att legalisera fildelningen handlar om helt andra saker.

 7. Magnus: exakt. Det handlar ju inte om att flytta över eventuella intäkter från skivbolag o artister till fildelande snorungar… för då ser jag ju hellre att den som lagt ner arbetet o tagit en ekonomisk risk får pengarna…

 8. Kan man komma in på denna sidan utan Google? Ja
  Kan man ladda ner filer med en torrent-fil utan en tracker? Nej

  Det är ju en betydande skillnad mellan de två!

  Också: Menar ni fildelning eller piratkopiering för fildelning är inte per definition olagligt då exempelvis Blizzard distribuerade World of Warcraft via torrents etc men att ladda ner upphovsrättsskyddat material via fildelning olovligt är olagligt och det är ju piratkopiering. Piratkopiering inkluderar ju dock mycket mer men piratfildelning kanske vore rätt uttryck då?

 9. Ok .. eftersom jag är Ubergeek så finns det en stor skillnad här. TRACKER betyder vad? Jo att den håller koll på VILKA som laddar ned filen just nu och var min torrent-programvara kan hitta dessa användare. Alltså förmedlar den kontakten mellan dig och de andra som fildelar samma fil. Hade det bara varit en söktjänst för torrentfiler som spåras och förmedlas via en annan server så hade det bara varit en sökmotor – finns ju sådana också.

 10. Det är klart en väldans skillnad mellan tracker och sökmotor. TPB har en sökmotor på sin sida över de torrenter som deras tracker behandlar. Till skillnad ifrån t.ex. mininova som endast är en sökmotor för torrenter som andra tillhandahåller på sina trackers.

  Hur som helst skiter jag i vem som får pengarna så länge jag får gratis saker och på så sätt kan jobba lite mindre eller använda mina pengar till andra saker.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.