Minns ni pilkastningen?

Idag uppmärksammas hur man i LO:s tält på Hultsfredsfestivalen har kunnat slå i spikar på bilder av ”alliansens” partiledare. Ett korkat och barnsligt tilltag av LO:s representanter på plats – givetvis. Ett lågvattenmärke i en politisk debatt om man vill säga så.

Argast på tilltaget är LUF:

Jag reagerade direkt och sa åt dem, men de var helt oförstående av kritiken, säger Liberala ungdomsförbundets förbundssekreterare Nina Larsson till Expressen.se. […]
LUF:s ordförande, Fredrik Malm, kräver att LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin offentligt ber partiledarna om ursäkt.
– Wanja är ansvarig för det här och måste be om ursäkt, säger Malm.
Han ser ingen rolig grej i spikningen.
– Att fackligt anställda delar ut hammare och spik för att slå in i ansiktet på partiledarna är osmakligt. Det är groteskt.

Givetvis har de rätt att bli upprörda, men samtidigt kan man ta och fundera på om det inte är så att LO kanske har fått inspirationen från just LUF?

På Pride-festivalen 2001 ordnade nämligen LUF, som många säkert kommer ihåg, en uppmärksammad pilkastning – där folk uppmanades att kasta pilar på foton av bl.a Alf Svensson – under devisen ”Pricka homofoben”.

Groteskt var ordet för dagen.

Sten i glashus kanske är ett annat?

8 reaktioner till “Minns ni pilkastningen?”

 1. Jag minns tydligt hur den lokala avdelningen av kommunisternas parti i min universitetsstad hade en kampanj inför EU-valet med uppmaningen:

  ”Kasta pil på Dinkelspiel!”

  Tydligen var inte LUF först med kastningskampanjen den här gången heller.

 2. Pilkastningen var grovt omdömeslös. Just därför bad Liberala ungdomsförbundet Alf Svensson om ursäkt. Vi besökte honom på riksdagen och överlämnade en tårta för att visa vår sympati.

  Detta är skillnaden mellan LUF och LO. När kommer Wanja Lundby-Wedin att be om ursäkt?

 3. Visst är det illa att LUF har kastat pil på folk.

  Men , även om jag inte vill göra några större bedömningar om LUF:s mognadsnivå, så har en LO-tjänsteman lite högre ”moralisk fallhöjd” än några ungomar, eller hur?

 4. Fredrik: givetvis kan jag tycka att ngn från LO ber om ursäkt, sen om det är högsta hönset eller ej är inget jag lägger mig i.
  Och det är visserligen bra att LUF gjorde en pudel i samband med pilkastningen – men jag kunde ändå inte låta bli att dra jämförelsen eftersom det finns en inte så liten del humor av det mer ironiska slaget i det 😉

  Lake: har LO-företrädare verkligen högre moralisk fallhöjd… när visade de det senast?

  Det är faktiskt så att jag personligen nog har mer ”moraliskt förtroende” – eller vad man ska kalla det för LUF än för LO… 😛

 5. Jag blir mer orolig för de vekmagade som tog illa vid sig… Sen att de uppmuntrade att slå hål genom att spika i en spik är ju ännu idiotiskare. Slå fast de borgerligas politik är ju det riktiga resultatet när man använder spik eller?

 6. ”Lake: har LO-företrädare verkligen högre moralisk fallhöjdÂ… när visade de det senast?”

  En LO-föreeträdare BORDE i alla fall ha högre ”Moralisk fallhöjd”. Man kan ju alltid göra lite ungomssynder, eller hur, men vad ska man skylla på om man har jobbat på LO i 10 år?

  Jag tror Berglin förklarar det hela lysande:
  Fallhöjd

 7. Vad jag vet så var det MUF som började med den här ”seden” att kasta pil mot politiska motståndare. Det gjorde man nämligen redan inom MUF, mot bilder av Olof Palme.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.