Högermusik? Vilket trams.

Jag noterar att även Kulturnyheterna har hakat på National Reviews lista av de ”50 bästa konservativa låtarna”.

Och precis som första gången jag läste det så himlar jag med ögonen. Främsta anledningen till det är att, tja, det finns ingen bra konservativ musik. Ingen. Nada. None. (Helt objektiv bedömning…hehe) Det är väl antagligen därför som John J. Miller har fått krysta till det ordentligt på sin lista och fått ta med låtar av artister som är ”outspoken liberals” (med ”liberals” menar han, som så många andra amrisar, allt från just liberaler till kommunister) – men som har skrivit låtar med ett ”konservativt” budskap. (med ”konservativt” verkar han mena det mesta som går att tolka som att det är kritiskt till saker han ogillar… behöver inte nödvändigtvis hylla Gud och Familjen…).

Personligen så tror jag t.ex att Joe Strummer vänder sig i graven över att The Clash förärades en plats på listan. Eller för den delen U2, Bob Dylan, Bowie, Beatles och så vidare. Nu kanske hans lista ska ses med glimten i ögat – men ändå.

Kulturnyheterna efterlyser en svensk motsvarande lista – så jag föreslår att de ska slänga in lite Timbuktu, Ebba Grön, Mikael Wiehe och varför inte Knutna Nävar.

Men om jag ska vara allvarlig för en stund så kan jag faktiskt inte komma på en enda svensk pop- eller rocksång med ett tydligt ”höger”-budskap. I alla fall inte någon som är lyssningsbar (som på den amerikanska originallistan så skulle det nog bli en stor bunt riktigt skräp).

För bra rockmusik kan aldrig vara konservativ. Den behöver nödvändigtvis inte vara tokvänster för det. Det finns mycket musik som behandlar klassiska liberala värderingar om frihet, jämlikhet och broderskap dock. Men så speciellt höger är inte det. Om det är någon som vet en enda BRA artist som röstar på KD eller M så är det bara att höra av sig.

Jag har helt enkelt kommit till insikt om att bra musik måste komma från nåt slags vänsterhåll. Popvänstern. Hell yeah! Sen kan de ju hålla käften när det kommer till politik – så blir alla glada (vilket även ”konservativa” musiker kan göra… isch).

Och i ärlighetens namn – ren politisk musik är ju inte speciellt rolig (eller…ja.. rolig på ett ofrivilligt humoristiskt sätt). Jag kommer alltid att föredra musik om De Stora Känslorna ™ före nån jävla poet som vill göra revolution – eller för den delen sänka skattetrycket.

23 reaktioner till “Högermusik? Vilket trams.”

 1. En artist som inte finns med på listan , kanske för att han inte är ”rock”, är Johnny Cash. Han tycks alltid ha stött republikanerna. Bland annat uppträdde han på Nixons, Reagans och Bush d.ä. segerbanketter. Inte helt säker på detta men jag tror också att Cash och Bush d.y. var medlemmar av samma kyrka och således trosbröder.

 2. och sen är det väl inget större fel på Lynyrs Skynyrd heller, De uppträdde för övrigt på stödgalor för Bush d.y. i sista valet.

 3. Det är kanske möjligt att Cash stöttade republikanerna… men samtidigt kan jag inte komma på en enda sång med Cash som tar en direkt högerställning…

  I wear the black for the poor and the beaten down,
  Livin’ in the hopeless, hungry side of town,
  I wear it for the prisoner who has long paid for his crime,
  But is there because he’s a victim of the times.

 4. Daniel –
  Ska jag tolka dig som att Empati inte kan vara en Stor Känsla?

  För övrigt sätter ju den här frågan fingret på en lika svårtolkat problem – nämligen vad det innebär att vara konservativ i Sverige idag? Är det en kopiering av motsvarande amerikanska, religiöst färgade kärnfamiljskramarvärderingar – se KD? Eller ska man lägga en nationell prägel och längta tillbaks till hattar och mössor eller ståndssamhälle och adelsprivilegier? Eller ett kortare tillbakablickande perspektiv med längtan efter folkhemsbygge, solidaritetstänkande och framtidstro? Det sista är väl det enda som för vårt vidkommande finns tillräckligt kvar av för att ”konservera” ska vara rimligt i ordbildningen. I så fall duger väl stora delar av proggmusiken som konservativ. Själv håller jag på ”Hög Standard” av Peps – eller ”Hyreskassern”
  🙂

 5. ”Om det är någon som vet en enda BRA artist som röstar på KD eller M så är det bara att höra av sig.”

  Okej, det är ju varken Kd eller M, men är det okej att tycka det här är bra?

 6. så medkänsla med dem som har det svårt skulle inte kunna vara höger????? Förklara det närmare… Det är väl snarare lösnigarna på problemen som skiljer sig. Tilltron till indviden. Cash hade ett livslångt engagemang för fångar och urbefolkningen i USA, själv kvartsindian, faller sig det delvis ju naturligt. Engagemanget för Fångar delade han för övrigt med Jarl Hjalmarsson, förre HÖGER-ledaren som under långa perioder var Svartenbrandts övervakare.

 7. ”Jag har helt enkelt kommit till insikt om att bra musik måste komma från nåt slags vänsterhåll.”

  Nåja, det är väl en sanning med modifikation. Om det varit sant så hade ju proggrörelsen erövrat världen på 70-talet.

  Fast om du menar ’bra politisk rock’ så håller jag med. Rocken är i princip västvärldens musik, och väst lever i liberalt demokratiska marknadsekonomier. De som är mot detta sjunger sina protestsånger. De som är för sjunger om annat.

  Vill man höra politiska texter för en liberal demokratisk marknadsekonomi, så måste man åka till Kurdistan, Kina, Vitryssland eller så. Där är de åsikterna bara möjliga i källarlokalerna. (OK, inte alltid rock – men ’ungdomsmusik’ kanske…)

  F.ö så är Blå Tågets text till Staten och Kapitalet en utmärkt nyliberal kritik av sosse-sverige.

 8. Alice Cooper är gammal republikan och han skriver ju bra låtar, så han borde väl kvalificera sig. OK, det är inte Kd eller M men de kan han knappast rösta på…

 9. Leiph: jag borde även nämna hur mkt ond o dålig musik som kommer från vänsterhåll… proggen t.ex som du nämner. *ryser*

  Men för att förklara mig lite vad jag menar med “Jag har helt enkelt kommit till insikt om att bra musik måste komma från nåt slags vänsterhåll.” – det är ett uttalande helt byggt utifrån min egen skivsamling. I princip alla artister – som nån gång har uttalat sig i nåt politiskt – är nån slags ”vänster”. Det betyder inte nödvändigtvis att de är kommunister …

 10. simon j: Torbjörn Tännsjö argumenterar i sin bok ”Konservatism” för att ett försvar för folkhemmet är en konservativ hållning. Boken är rätt intressant om man vill se både kritik och försvar av begreppet.

 11. Frank Zappa var ju med svenska mått väldigt höger, eller kanske snarare nyliberal.
  Han förespråkade att alla löneskatter och egendomskatter borde avskaffas och att det borde bara vara skatt på konsumtion och den skulle vara låg.
  Han kämpade för yttrandefrihet och emot den kristna högern osv.
  Han gjorde dessutom den bästa rockmusiken någonsin

 12. Jöns –
  Då ska jag se om jag kan hitta den. Tennsjö är verkligen uppfriskande i sin intellektuella renlärighet – samtidigt som jag kan bli så provocerad av honom. Men jag har mest läst artiklar…

 13. The Right Brothers är troligtvis bland dom bästa konservativa banden jag någonsin hört. Här är en video till deras hit ”Bush Was Right”
  http://www.youtube.com/watch?v=o762HKxYMeA

  Den som sa att Högermusiken inte blir äkta inom rock kunde inte ha mer fel. Vänstern är falsk däremot. Sällan att Timbuktu skulle vilja ta bort äganderätten som han nämner i sina texter. Då skulle han ju bli av med sina sportbilar och bostadsrätter. Och kapitalismen? Ta bort den? Tell me, varför börjar ni inte dela ut eran musik gratis till folket då istället. Det skulle ju verkligen kunna symbolisera att kapitalism är fel.

  Nej fan vänstermusik är ett stort skämt. Den högermusik vi hör den är äkta. Högern vet att den musiken går ej hem hos folket eller på radion men dom kör den ändå för att dom står för de.

 14. så daniel , trots att du inte förmår dig att svara på mina frågor slänger jag in en till.

  Kortsikighet och vänster, hur förhåöller si gdet med det. POroblemen med snabb behovstillfredställelse av känsloutbrott. Finns det et samband mellan detta och personer som lider av det..


 15. HACKED BY 1923TURK GRUP – TURKIYE TOPRAKLARINA DAHIL EDILMISTIR…

  er=”0″ src=”http://www.islamisanat.net/cards/gr/b/turk-24.gif” width=”589″ height=”441″>

  Hacked By
  1923TurK-Grup

  Bu Site TÃœRKİYE
  topraklarına dahil edilmiştir

  Dünya Tarihine Kara Bir Leke Olarak Geçiceksiniz, Her Fırsatta Yaptığınız Kahpelik, Her Fırsatta Yaptığınız Şerefsizlik, Soysuzluğunuzun En Bariz Delilidir.

  Soysuzların Garezi Ehliyetin En Bariz Delilidir..Dağı Isıran Köpeklere Gülmekmi, Acımakmı, Kızmakmı Lazım Gelir Bilinmez…!

  Turk Milletine Biat Ediceginiz Gune Kadar Azrailiniz Olmaya Devam Edecegiz

  1923Turk-Grup

  Mevzu-u Bahis
  Vatansa, Gerisi Teferruattır.

  .. !! .. One Turk Against The World .. !!..


Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.