You gotta be fucking kidding me!?!

N24 rapporterar:

EU-parlamentet undersöker möjligheten att beskatta elektroniska textmeddelanden via sms och e-post.

En arbetsgrupp ser över möjligheterna att i framtiden ta ut skatt på e-post och sms. Skatten skulle bli gemensam för de 25 medlemsländerna i Europa, rapporterar Nyhetsbyrån Reuters.

Gruppen föreslår att en skatt på 1,5 cent per sms och 0,00001 cent per e-postmeddelande skulle tas ut. En cent motsvarar lite drygt nio öre i svenska kronor.

Nu rör det sig visserligen om extremt låga summor, men förslaget är så urbota korkat att man inte vet vad man ska ta vägen.

För det första – om man ser till Sverige – så är det ju redan skatt på SMS i form av moms. Ska de då lägga ytterligare en skatt på det? I don’t think so. Även om det är en så låg summa.

Och när det gäller mejl så blir problemen vetydligt fler. Hur fasen ska det kontrolleras hur många mejl som skickas? Ja, det kollas väl redan idag, men det ger mig kalla kårar bara att tänka på det. Och vem ska betala? Mejlaren? Operatören? Företaget man jobbar på kanske? Och hur blir det med alla miljoner användare som kör på mejlservicer utanför EU, som hotmail, googlemail etc. Ska de tvingas betala skatt för de användare som är européer? Och är det inte så att administrationen av detta kostar mer än den lilla fragment av ett öre som varje mejl ska inbringa i skatt?

Nä, om det är sånt här trams EU ska hålla på med så kan jag nästan förstå att en del tycker gatstenar ligger bra i händerna…

9 reaktioner till “You gotta be fucking kidding me!?!”

 1. Jag tycker inte att SMS-skatten är låg. Med mitt abonnemang blir skatten ca 22%. Totalt blir mina SMS då beskattade med ca 50% och det är sjukt.

 2. Nä, det har du ju rätt i när man räknar… 1,5 cent är ju 13 öre…vilket på en SMS-kostnad på 50-70 öre blir ganska mycket…

 3. Ibland förvånas man av hur folk som borde vara kompetenta så totalt kan låta bli att lyssna på sina experter som vet hur saker funkar.

  Det skulle väl gå att taxera SMS, men med tanke på utvecklingen så är det ungefär som att försöka taxera bell-bottoms, plötsligt finns de inte mer.

  Mail är som du påpekar ännu knepigare.

  Dessutom kan man iskallt räkna med att allt som för byråkrati och krångel med sig kommer att bytas ut. Mail är redan i fara med tanke på alla spam, lägg till skattebyråkrati och den är död.

  Det är inte som om det saknas andra kommunikationskanaler…

 4. Jag använder mig av Telias grej, en fantasiljon sms för 99 kronor per månad. Och har man som jag flickvännen i lapphelvetet så blir det ganska många sms per månad. 1,5 cent per sms blir ett påslag med 75 procent, vissa månader.

 5. Jag som alltid misstänkt att övervakning och registrering går hand i hand med mer skatter,den expansiva staten tar sig mer rättigheter

 6. INge som tänker på att medan det kostar den enskilde nästan ingenting att betala 0,00001 cent per e-postmeddelande så kostar det plötsligt något att skicka 10 miljoner spam-medelanden? Svårt att debitera? Jovisst men i fråga om spammare är det inte alls fel att lägga sten på börda.

 7. Emil: 100 cent (9 kr) för att vara exakt.

  För övrigt är det väl illegalt att spama, därav görs det främst genom ”kapade” dator (od).

 8. Hur mycket man än ogillar skatter, så känns det som att man missar målet om man diskuterar hur liten eller stor skattesats detta skulle bli.
  Det allvarliga i att ett sånt här förslag över huvud taget kan läggas, är att det förutsätter att staten detaljreglerar vilka kommunikationsprotokoll som används på internet, för att kunna definiera VAD som är ett ”e-mail”. Om diskussionen bara får handla om den rent tekniska aspekten blir nog förslaget ogenomförbart. Men inse att den rent ekonomiska kritiken mot nollkommamassanollors skatt tyvärr inte har någon garanterad framgång bland en bredare massa.

 9. 100 cent är inte mycket. Förslaget bottnar tydligen i att någon i EU-parlamentet vill ha nya resurser till EU vilket är ett dåligt skäl. Avgift på mail är trots det ett potentiellt sätt att stoppa skräp. Om det är bra eller inte återstår att komma fram till.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.