Vem vinner dumstruten?

Det är just nu en hård kamp mellan vem som vinner veckans dumstrut. En sak är säker – priset berör i alla fall – inte helt oväntat – fotbolls-VM och prostitution.

Den första kandidaten är givetvis JämO, Claes Borgström, som i sitt utspel – med nästan folkpartistisk fingertoppskänsla – kräver att Sverige ska bojkotta fotbolls-VM på grund av att prostitution är lagligt i Tyskland.

Men samtidigt så har han fått en utmanare idag, som inte bara går om på upploppet utan faktiskt i slutändan vinner med flera mil. Nämligen den s.k fotbollsexperten och galne tysken Peter Antoine. I ett fullständigt anakronistiskt utspel dundrar han på om att JämO

tamejfan inte blanda sig i saker han inte förstår

samt att han inte ska

lägga sig i en tysk livsstil.

Antoine har en tydlig syn på vad han anser om prostitution:

Jag är emot de som bor i husvagnar eller går på gatan, men är det organiserat gör de sin nytta mot män som helt enkelt inte har någon annan möjlighet (hur är det med kvinnor som inte har nån ”annan möjlighet” då? Min anm.)

Well. För 60 år sen var det en tysk livsstil att bygga motorvägar, invadera grannländer och skicka judar i döden. Att omvärlden (ja, förutom Sverige då…) tyckte det var en bra idé att lägga sig i den tyska livsstilen då anser nog de flesta idag var en bra idé. Nu kan man givetvis inte jämföra laglig prostitution med nazister men samtidigt så måste man himla med ögonen och konstatera att bara för att nåt anses tillhöra en viss ”kultur” eller ”livsstil” så behöver det nödvändigtvis inte vara bra, eller immunt mot kritik.

Om det i den tyska livsstilen hör till att gå till prostituerade så måste vi ha rätt att kritisera det. Nu anser jag inte per automatik att all prostitution är dåligt, men jag har samtidigt jävligt svårt att gå på myten om ”den lyckliga horan”. Oavsett om det handlar om gatuprostitution eller bordeller så är det en bransch fylld av skit, utnyttjande och kvinnor som mår psykiskt dåligt.

I vilket fall som helst så framstår här Antoine som en riktig mansgris av värsta sort. En riktig tysk helt enkelt…

Så nog förtjänar han priset.

Nåt slags hedersomnämnande går till Jönköpings-Posten som i en notis idag inte kan skilja mellan ”avstå” och ”ta avstånd från”. I en notisrubrik kan man nämligen idag läsa:

Krav på HV71 att avstå prostitution

när notisen handlar om att

Riksdagskvinnan Carina Hägg (s) uppmanar i ett brev till HV71 att ta aktivt avstånd från prostitution inför sommarens fotbolls-VM

Här funderade jag ett tag på att ge dumstruten till Hägg, med motiveringen att vad fan har ett hockeylag med fotbolls-VM att göra? Men samtidigt så misstänker jag att det bara är olyckligt/korkat formulerat av tidningen. Vad brevet till HV egentligen handlar om är att Hägg skulle vilja se att klubben i samband med match upplåter tid och plats för information om traficking och prostitution. Att det är något som ligger i linje med idrottsrörelsens engagemang i frågor om t.ex alkohol och droger. Nu kan man ju tycka vad man vill om sambandet mellan idrott och politik, men när det framställs så så tycker jag inte det är mycket att orda om.

14 reaktioner till “Vem vinner dumstruten?”

 1. men jag har samtidigt jävligt svårt att gå på myten om “den lyckliga horan”.
  Hur är det med myten om den olyckliga horan?

  Varje gång det är någonslags debatt kring prostitution tycker jag mig höra avsevärt många fler röster som köper myten om den ”olyckliga horan” med hull och hår, men genom någon form av moralpanik inducerad projicering tillskriver motdebattörerna teorin om ”den lyckliga horan”.

  Finns det kvinnor som mår dåligt av att prostituera sig och som gör det under tvång? Absolut.

  Finns det kvinnor som gör det av egen fri vilja och varken mår till eller från av det de gör? Garanterat.

  Ytterligare ett misstag är att som många sätta likhetstecken mellan trafficking och prostitution, de är två skilda ting, och det är inte prostitutionen som är problemet. Problemet är att människor i vissa fall mot sin vilja tvingas in i ett förvärv de inte valt av fri vilja, inget annat.

 2. Jag upphäver Godwin med att fortsätta diskussionen. Fast jag tänker bara säga att fotbollen alltid har utnyttjats som politik. Det har ju t.om. startats krig … Titta i sydamerika. Fast fotboll är bra för själen. Det är inte politik =)

 3. Bra inlägg.Peter A. bygger sin”karriär” på att vara provokativ och Jämo på att vara politiskt korrekt in absurdum.Man bör nog trots allt se deras inlägg som ett försök att visa upp sig. jag vill inte tro att dom verkligen är såna pajaser

 4. Wille: Jag tycker du har intressanta synpunkter där. Visst finns det de som prostituerar sig av fri vilja och som varken mår till eller från. Det har du rätt i, det finns exempel på det. Men jag skulle nog säga att tvärtom är desto vanligare. Om man nu räknar missbruk av olika slag som nåt slags ”tvång”.
  Och sen får man inte glömma bort att det största problemet trots allt är torskarna. hur frivilligt en kvinna än går in i yrket så finns det ingen garanti att hon blir behandlad väl.

  Sen håller jag med om att man inte kan sätta likhetstecken mellan prostitution o traficking, men sambandet är ju trots allt tydligt. Tydligen så finns det en större efterfrågan än vad det finns (frivilliga) prostituerade, och då använder sig ärkesvinen av människohandel.

  Tore: jag vet att jag ligger farligt nära, det är därför jag skriver ”Nu kan man givetvis inte jämföra laglig prostitution med nazister”. Men samtidigt så kunde jag inte låta bli när Antoine bräker på om ”tysk livsstil”… 😉

 5. Största problemet är ju att det verkar som politiker tycker att spelarna ska öppet kritisera människohandeln OCH prostitutionen. Men säg om en vältaligt, påläst och liberal(?) fotbollsspelare helt sonika säger att: ”Människohandel är fel men jag ser inga problem med prostitution så länge man valt detta” och sen lyckas backa upp det på ett bra sätt. Resultatet är kanske inte det politikerna väntade sig utan kommer komma tillbaka likt en gummiboll och träffa dom i skrevet…

  zombie: Vi behöver inte gå så långt som till sydamerika för att hitta krig ”startade” av fotboll…

 6. Men jag skulle nog säga att tvärtom är desto vanligare. Om man nu räknar missbruk av olika slag som nåt slags ”tvång”.
  Frågan är vad detta baseras på? ”Tro”? Allmänna uppfattningar? Eller verkliga fakta?
  Vidare så ser inte jag missbruk som ett ”tvång” (i meningen någon annan tvingar dig), det är förbannat korkat, men ack så självförvållat.

  hur frivilligt en kvinna än går in i yrket så finns det ingen garanti att hon blir behandlad väl.
  Det finns inga garantier för behandling inom något yrke. Folk i ICA-kassan får nog möta sin beskärda andel ärkesvin också.

  Tydligen så finns det en större efterfrågan än vad det finns (frivilliga) prostituerade, och då använder sig ärkesvinen av människohandel.
  Den viktiga frågan i detta samband är snarare: kan det vara så att efterfrågan överstiger utbudet pga att utbudet hämmas av en illegalisering och de hårda reglerna som reglerar vad som är lagligt och olagligt?
  En svart/”mörk grå” marknad innebär alltid att utbudet hämmas, samt dessutom att de som dras till verksamheten är avsevärt mer ljusskygga än vad som annars hade varit fallet, både när det gäller vilka som prostituerar sig samt vilka som ”organiserar” prostitutionen.

  Det mesta tyder på att trafficking och andelen utsatta kvinnor bara ÖKAT efter att prostitutionen drevs under jord genom köpförbudet i Sverige.
  Oavsett man motsätter sig prostitution av moralpanik-skäl (majoriteten av alla), eller ”omtanke för kvinnorna”, så har förbud visat sig vara synnerligen kontraproduktivt. Man hjälper inte så många genom att göra kontraproduktiva saker, även om det är välmenat.

 7. Wille: Vad jag menar med ”tvång” när det gäller missbruk o prostitution är att kvinnor ”tvingas” att prostituera sig för att få pengar till droger. Visst, det är självförvållat. Men en knarkande hora kanske inte är det bästa exemplet på nån som går in i det av fri vilja…

  ”Det finns inga garantier för behandling inom något yrke. Folk i ICA-kassan får nog möta sin beskärda andel ärkesvin också.”

  ja, men hon löper nog betydligt mindre risk att bli misshandlad, våldtagen och untyttjad…

  ”Det mesta tyder på att trafficking och andelen utsatta kvinnor bara ÖKAT efter att prostitutionen drevs under jord genom köpförbudet i Sverige.”

  Vilket även kan hänga ihop med EUs utvidgning…

  Sen måste jag påpeka att även om man t.ex är för laglig prostitution (jag har ju inte nämnt nåt om min ståndpunkt i frågan) så kan man ju faktiskt diskutera dess baksidor. Precis som man kan diskutera baksidor o nackdelar med exempelvis alkohol eller spel som är och ska vara lagligt.

  Det ena utesluter inte det andra.

 8. Peter As inställning är inte anakronistisk, den delas av många svenska män. Prostituerade skall fylla behov åt folk som köper dem.

  Det fins många samband här i världen. Ett viktigt sådant är att de länder som legaliserat lagliga bordeller har enormt stora problem med trafficking.

  Ord som ”moralpanik” och ”politiskt korrekt” börjar kännas extremt ofräscha.

  Jag tycker att Svenska Fotbollsförbundet – i stället för att låta Lars-Åke vifta bort frågan – skall skicka med en broschyr om sexhandeln till alla som fått biljetter genom förbundet. Och visa Lilja 4-ever på landslagssamlingen. Hon börjar ju som en sån där frivillig ”helt ok hora”, förresten.

  JämO är min hjälte, Zlatan likaså.

 9. Anders –
  Därför att påtagligt många har misstagit denna blandning av en helgonhystoria och Marquis de Sade för en dokumentärfilm.

  De tror att man genom att se denna film får en objektiv och verklighetstrogen bild av prostitution. Eftersom de tenderar att sätta likhetstecken mellan prostitution med trafficing.

  Själv blir jag lite orolig över detta sätt att blanda ihop spelfilm med fakta, men det är kanske bara att inse att vår verklighetsuppfattning formas av media på detta sätt. Själv hade jag rätt kul åt en kompis som trodde Zelig var på riktigt…

 10. ”Om man nu räknar missbruk av olika slag som nåt slags “tvång”.”

  OK, men forsvinner drogberoendet om hon inte far prostituea sig? Knappast. Vad blir allternativet? Hemloshet, snatteri, stold?

  Eller tror du pa allvar att dessa personer enkelt skulle ge upp drogerna?

  Vad ni ocksa inte begriper:

  Svenska prostitutes ar en mycket liten grupp som nastan alltid ar drogberoede eller dyl. Det ar bland de lagsta jobb man kan ha, darfor blir bara mycket utsatta manniskor horor, darfor fortsatter jobbet ses som det varsta man kan gora.

  Men i andra lander, som osteuropa och Thailand har de av olika skal (kultur, kommunismens av-dramatiserande effekt pa sexualitet etc) en helt annan syn pa detta. Det har forvisso stigma, men inte i narheten lika mycket. Darfor ar det mycker fler ”normala” kvinnor som bestammer sig for att tjana 50-100.000 kr i manaden pa att vara prostituerade i vast an att tjana en tiondel eller mindre pa att jobba i fabriker i Ukraina.

  SHOCK! Svensk moralsyn ar inte universell! Andra lander skiljer sig! Fast Sverige vet bast.

  Majoriteten av prostituerade i Tyskland och liknande lander tillhor grupp 2, knappast grupp 1.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.