"Vi gillar yttrandefrihet, men…"

Meningen i rubriken är tyärr väldigt förekommande i debatten, och väldigt farlig.

Vi hörde den i debatten om Muhammed-bilderna, vi hörde den i debatten om pucko Green, vi hör den när brevbärare vägrar dela ut vissa partiers material osv. Nu senast används den som motivering till varför en skola i Kungälv funderar på att ge studenter med rasistiska och/eller nazistiska böjelser underkänt i Samhällskunskap:

Vi har yttrandefrihet och vi är noga med den. Men vi är väldigt noga med att man inte kränker andra.

Och det är då det blir farligt. När man använder det lilla ordet ”men” för att försvara inskränkningar i yttrandefriheten eller andra demokratiska rättigheter så är vi ute på djupt vatten. Ska det vara så svårt att förstå att yttrandefriheten är en fundamental byggsten i det öppna och demokratiska samhället? Ska det vara så svårt att förstå att yttrandefriheten tillåter oss även att yttra idiotiska ståndpunkter – eller tankar som bryter mot det politiskt korrekta? Tydligen så är det det för vissa.

Och rektorn på Ytterbyskolan i Kungälv är verkligen farligt ute. Om elever som inte har rätt politiska värderingar riskerar underkänt betyg så kan vi verkligen prata om åsiktsförtryck. Om fler skolor skulle anamma samma tankesätt så närmar vi oss med rask takt ett otrevligt samhälle. Och var går gränsen egentligen? Skolan motiverar sig med att elever måste ”kunna tillämpa grundläggande demokratiska värden i samhället”. Men borde man inte även personer som bekänner sig till s.k autonoma grupper på vänsterkanten också ligga pyrt till? Personer som förkastar vårt parlamentariska system och använder sig av våld och civil olydnad? Det är ju liksom inte bara nazzar och rassar som ligger pyrt till, om ni förstår vad jag menar.

Nu kommer troligen den här skolan få ta tillbaka sitt förslag, speciellt med tanke på vad Skolverkets jurist säger:

Om läraren har undervisat i demokrati och demokratins principer och eleven visar att man förstår det, men ändå säger ”att jag tycker att diktatur skulle vara ett bättre styrelseskick”, då kan det ju vara så att eleven har faktiska kunskaper i demokratins principer, men har en annan åsikt. Då är det kunskapen som ska beaktas vid betygssättningen

Men att skolan överhuvudtaget kommit på tanken ger mig rysningar.

9 reaktioner till “"Vi gillar yttrandefrihet, men…"”

 1. Verkligen fruktansvärt. Att censurera vissa åsikter, det är ju rektorn som inte har kunskaper om demokrati! Hur kan man ens tänka något sådant i ett modernt, demokratiskt samhälle? Vilka är det som förlorar sina rättigheter sen? De som inte håller med om att USA är ”ont”? Eller andra som inte följer det politiska korrekta. Nu kommer folk nog tycka att jag överreagerar, men hela meningen; ”vi gillar yttrandefrihet, men…” visar att något är fel.

 2. Jag anser att en kung som faktiskt ibland uttalar sig politiskt gör att sverige blir mindre demokratiskt (inte för att jag bryr mig eller att minskningen är intressant) så om man ska hårddra det hela bör även rojalister få underkänt. Vilket jag iofs tycker de bör.

  Sen att man ibland ser ungdomar på TV säga att dom ska rösta sosse ”eftersom den gör föräldrarna” så tycker jag en sverigedemokrat bör ha bättre betyg eftersom han har tänkt till (mycket lite och mycket fel dock).

 3. …och alla som röstar tvärt emot föräldrarnas åsikt också – om det är just tvärt emot som utgör den enda drivkraften i valet.

  Men för att bli lite seriös en stund: Att en skola börjar bli desperat i sin frustrerade kamp att stävja gäng med nassar på en skola kan man liksom förstå.

 4. Nu blev min fina pamflett stympad. Så här fortsatte den:

  Likaså att man i jakten på terrorister och organiserad brottslighet vill införa övervakning och kontrollinsatser. Men vi kan inte ge efter för den ”förståelsen”. Då återstår av demokratin och öppenheten snart bara ett tomt honörsord som i dagligt tal innebär Storebrorsvälde.

 5. Angående Alexander Lunds inlägg:
  Jag tror inte en sverigedemokrat har tänkt till så mycket. De flesta av dem verkar bara lyssna på andras rasistiska uttalande och sedan hålla med. De bestämmer sig helt enkelt att invandrare är deras fiender. En rasist tror jag inte har tänkt till mer, än de som bara röstar som föräldrarna vill.

 6. En rasist tror jag inte har tänkt till mer, än de som bara röstar som föräldrarna vill.
  Tyvärr är många pålästa (tyvärr av partipropaganda) och de har gjort ett aktivt val. Detta val kanske inte var mellan resten av de normala partierna utan mer mellan de olika kombinationer av bokstäver som är förkortning på ord som norden, sverige, national mm.

  Är detta bättre än att inte tänka alls är jag dock tveksam till…

 7. Ja, helt klart är det bättre att inte tänka alls är min åsikt.
  ”Att tänka rätt är stort, att tänka fritt är större”.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.