Politisk humor när den är som bäst.

I kölvattnet efter diskussionerna om Muhammed-karikatyrer, Reinfeldt-diton och annat som handlar om var gränsen mellan satir och påhopp går så vill jag passa på och tipsa om ett lysande exempel på politisk humor när den är som allra bäst.

TV-serien Family Guy har nämligen på ett ohyggligt roligt sätt kängat till Federal Communications Commission, FCC. Peter Griffin och hans vänner framför en kuplett av gammalt hederligt snitt (eh…) som är så rolig och elak att ni bara måste se den. Den finns att beskåda här.

Uppdatering:
Även Eric Idle, från Monty Python, har varit förbannad och spelat in en liten visa om FCC i synnerhet och amerikansk politik i allmänhet – The FCC Song (även känd som Fuck you very much). Den kan ni njuta av här.

5 reaktioner till “Politisk humor när den är som bäst.”

 1. Family guy är härlig, om än något ojämn.

  Tänk också på att det spelar roll vem avsändaren är. Jag anser att det är värre om sossarna och Marita ”vi ska vara sakliga och prata politik” Ulvskog skickar runt grova karikatyrer på Reinfeldt än om någon annan gör det.

  Jag skrev lite om det:
  Satir eller smutskastning?

 2. Risken efter de sista dagarnas debatt är att all form av politisk satir blir skuldbelagt. I så fall ska jag verkligen blir sur på sossarna för politisk satir är kul.

 3. Lake: jo, FG kan vara lite ojämnt…men när de är som bäst så är de ohyggligt svårslagna.

  När det gäller avsändaren så är det ett ganska intressant ämne. Av nån anledning så tycker jag att politiska partier ska hålla sig undan satir överhuvudtaget. Det kan de överlåta åt bloggare, tidningar o knäppa amerikanska tv-skapare istället 😉
  Grejen är att inom partipolitiken borde man ägna kraften åt att föra fram sitt eget budskap istället för att häckla motståndarna. Häcklandet kan vi andra syssla med 😉

  Federley: Ja, den risken kanske finns. Det är nästan så att debatten drar åt hållet att allt drivande med politiker är påhopp och kränkande. Tyvärr. Men det är förhoppningsvis bara en storm i ett vattenglas, och går väl över. För politisk satir, speciellt när den är intelligent är fantastiskt. Jag kan garva även åt satir som har en annan ståndpunkt än jag själv har. Då är det bra satir.

  chr: det var en ny bekantskap. tack för tipset 🙂

  I övrigt tycker jag det är ganska tunnsått med bra politisk satir och humor i Sverige. Amerikanarna är ju mästare på det där. Som Family Guy-klippet ovan… nån som tror nån svensk skulle kunna gjort nåt liknande? jag betvivlar det starkt. Vi har en del skapliga skämttecknare – men på TV? Parlamentet? På sin höjd en gäspning. Kina-TV och FNN är väl det närmaste nån slags genomtänkt politisk satir på tv vi har i Sverige. Och det är på sin höjd en litet leende i mungipan…

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.