Välkommen till Polisstaten.

Nu har Utrikesdepartementet och SÄPO börjat stövla in och lägga sig i vad svenska partiet publicerar på sina hemsidor. DN rapporterar:

Säkerhetspolisens och utrikesdepartementets reaktioner mot Sverigesdemokraternas publicering av en teckning av profeten Muhammed fick på torsdagen till följd att partiets sajt stängdes av internetleverantören.

På Aphuset* så anser man att man inte har tryckt på för att få internetsidan stängd utan bara presenterat ”hotbilder”:

– Vi har varit i kontakt med internetleverantören och presenterat våra hotbilder för dem. Hur dessa ser ut är hemligt, säger Säpochefen Klas Bergenstrand.

Han anser inte att Säpo utövat påtryckningar mot Levonline och han vill inte heller kommentera att webbhotellet nu släckt ned Sverigedemokraternas sajter.

Hmm… om det inte är påtryckningar att presentera hemliga hotbilder så vet jag inte vad som är det egentligen. Givetvis hade SÄPO förväntat sig att leverantören skulle agera precis som de har agerat.

Oavsett vad man tycker om Sverigedemokraterna eller deras klumpiga tilltag att publicera egna Muhammed-bilder så är det ett stort demokratiskt problem när statliga myndigheter på detta sätt går in och lägger sig i yttrandefriheten. Det är bara att – sorgligt nog – konstatera att extremisterna och fundamentalisterna har vunnit. Att vi viker ner oss för hot och gör inskränkningar i vårt eget demokratiska och öppna samhälle. Men samtidigt så är det heller inte på något sätt förvånande eftersom det är en utveckling vi har sett de senaste åren, som ett led i ”kampen mot terrorismen”. Eller det som i allmänhet kallas för Bodströmsamhället.

Jag ryser betydligt mer på tanken på att Staten och dess hantlangare ska agera åsiktspolis och begränsa våra rättigheter än vad jag oroar mig över vad ett fåtal extremister både i och utanför Sverige kan tänkas hitta på.

Nu blir det ännu viktigare att ställa oss upp och ta kampen för våra fri- och rättigheter – även om det innebär att – som i det här fallet – ställa sig på Sverigedemokraternas sida. Och det ska ni veta, är ingenting jag gör med glädje.

Uppdatering:
Det kan även vara värt att fundera på varför SD vill publicera egna bilder. Jag stödjer givetvis rätten för dem att göra det, även om det är korkat. Dennis förklarar SDs motiv:

Några klargöranden, begåvningsreserven publicerade bilderna för att de

1. är idioter
2. inte har några problem med att skapa konflikt och låta andra ta smällen
3. är idioter
4. tycker att muslimer är terrorister
5. är idioter
6. vill ha uppmärksamhet
7. är idioter

Uppdatering 2:
Sverigedemokraternas bild är faktiskt förvånansvärt harmlös, och finns att betrakta här.

Undrar förresten om likheten med en känd bloggare är medveten?

Uppdatering 3:
Man börjar ju onekligen att fundera på om SÄPO har planer på att försöka stoppa fler svenska sajter från att vissa Muhammed-bilderna. Men man börjar ju onekligen fundera i de banorna när man läser det här i DN:

Att Säpo över huvud taget kommenterade att de varit inblandade i fallet ska ses som ett undantag, enligt Jakob Larsson [SÄPOs presschef, min anm.]. Inte heller vill Säkerhetspolisen kommentera hur de gör med andra svenska sajter, som fortfarande på fredagsmorgonen hade de omdebatterade bilderna publicerade. Säpo vill inte avslöja sina arbetsmetoder.

Att det var stundtals kontroversiella Sverigedemokraternas hemsida som blivit utpekad finns det ingen speciell grund till:

– Det har inget med politik att göra, vi har bara redovisat hur hotbilderna har sett ut, säger Jakob Larsson.

Återigen – maktens agerande skrämmer betydligt mer än extremister och fundamentalister.


Fotnot*: Aphuset är benämningen på SÄPO i Janne Gs Hamilton-böcker.

11 reaktioner till “Välkommen till Polisstaten.”

 1. Jag är påväg ner till kopieringsfirman på hörnet och stansa en knapp med Voltaire på att sätta på jackan. Jag förbehåller mig rätten att avsky vad Sverigedemokraterna sägeg men är beredd att gå i döden för deras rätt att säga det. Någon som är på?

 2. Point taken –
  men rätt eller ej är det Voltaire som tillskrivs och står som symbol för uttalandet, och det är ju en viktig aspekt om man letar efter just en symbol för uttalandet 😉 Och åsikten kan vi väl vara eniga om att han stod för?

  Å andra sidan kan det ju ses som ytterligare en kamp värd att utkämpas – att kvinnor som faktiskt gjort eller sagt något inte ska fortsätta att hamna i skuggan av de män som givits äran av det…

 3. jag hade nog personligen valt voltaire ändå. enklare så. det är ju han som tillskrivs egenskaperna.

 4. Som dansk er det med stor sorg, at jeg modtog det sidste bevis på, at broderlandet Sverige, nu er statskontrolleret, når det kommer til medierne. Længe har folkets stemme været berøvet i debatten og politikere været bange for at udtrykke deres egentlige meninger. Og nu er sidste fase så trådt i kraft, Orwell staten er en realitet, folkets stemme er nu statskontrolleret.

  Men som vort svenske broderfolk hjalp flygtninge over sundet under krigen, er vi danskere parate nu. Svenske politiske flygtninge kan snart blive en realitet og vi lover at gengælde og gøre alt i vor magt for at hjælpe. Vi står det svenske folk bi og vore tanker, frie, går til jer.

  Du gamla….du fria?

 5. > om det inte är påtryckningar att
  > presentera hemliga hotbilder så
  > vet jag inte vad som är det
  > egentligen.

  Hot om våld eller andra sanktioner (”om det blir bombdåd i Sverige nu så åtalar vi *er* för uppvigling!”, eller ”vi känner folk på Skatteverket…”). Att bara presentera ”en hotbild”, om det var allt, slår mig däremot näppeligen som särskilt hårda påtryckningar.

 6. Låt mig till exempel presentera min hotbild: jag tror inte att Sverige löper mätbar risk att utsättas för några terroristdåd inom överskådlig framtid. Påtryckning?

 7. Det som skrämmer mig dessutom är att jag undrar vad det är för hot som får säkerhetspolisen att göra något sådant. Det måste finnas ett rejält hot som de tiger om.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.