Dags för någon annan i FN?

DN.se:

[Kofi] Annan ställde sig också bakom ett förslag som lags fram av 57 muslimska länder som går ut på att det nya FN-organet för mänskliga rättigheter även ska hantera religiös ärekränkning och förtal. Enligt ländernas förlag ska kränkning av religioner och profeter betraktas som oförenlig med de mänskliga rättigheterna.

Tyvärr. Det kan aldrig bli en mänsklig rättighet att ens tro ska slippa ”kränkningar”. Det är visserligen en mänsklig rättighet att få utöva sin tro, och slippa bli hotad eller förföljd för den. Men den dagen vi inte längre får kritisera eller driva med religiös tro och religiösa symboler så är vi långt ute på djupt vatten och mil ifrån det sekulariserade samhället jag vill leva i. Däremot borde det vara en mänsklig rättighet att slippa leva under religiösa dogmer – nåt som tyvärr är verklighet för hundratals miljoner människor idag*. DET – om något – borde FN och Annan koncentrera sig på istället för att stryka religiösa krafter medhårs.


Fotnot*: nu råkar det främst vara så att det är i muslimska länder som folk lever under religiösa dogmer/förtryck. Men man behöver inte gå långt tillbaka i historien för att tendenser till det även i vårt eget land. T.ex så fick vi inte fullständig religionsfrihet i Sverige förrän 1951. Först då fick man villkorslöst gå ur Svenska kyrkan. Går vi tillbaka ännu längre i historien så är kristna länder, såsom Sverige, inte på något sätt föredömen.

Och även idag så ser vi exempelvis ett antal katolska länder där delar av lagstiftningen är klart influerad av kyrkliga och religiösa dogmer.

5 reaktioner till “Dags för någon annan i FN?”

  1. Inte bara Kofi Annan har gjort sitt. Det har FN också gjort är jag rädd. De kommer med den ena absurditeten efter den andra numera.

  2. Jag föröker tycka om FN men dom gör så mycket puckade saker. Precis som ett flertal partier i sverige. Bra idéer/grundläggande idé men utförandet är det alltid nåt fel på…

  3. Om man ringde upp Kofi Annan och frågade ”Vill du att man ska begränsa yttrandefriheten och förbjuda all kritik av religion” skulle han troligen inte (hör och häpna!) svara ja. Troligen skulle han anse sig missförstådd, om än lite trumpen över sin slarvighet.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.