Nån som tror på ett nej?

SVT.se:

Socialdemokraterna vill starta pokerverksamhet på internet för att få in pengar till ideella organisationer. Det framgår av en ansökan till regeringen.

Bakom ansökan står Sveriges Socialdemokratiska Arbetarparti, Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund, Svenska Motionsförbundet Korpen samt Svenska Cykelförbundet.

De vill bedriva en ”laglig, trygg, ansvarstagande och säker pokertjänst för svenska medborgare, som ligger under myndigheternas kontroll, enligt konceptbeskrivningen.

Okej. Alla här som tror att regeringen kommer att neka sitt eget parti möjligheten att dra in storkovan på nätpoker räcker upp en hand. Nej, jag trodde väl det.

Jag hatar verkligen det svenska (socialdemokratiska) hyckleriet kring spelmarknaden. Man gömmer sig bakom massa larviga floskler som ”tryggt och ansvarstagande” när det enbart handlar om att casha in pengar till statskassan och Partiet.

Efter lite googlande hittade jag en intressant artikel från i höstas på sajten Pokerplus som slår huvudet på spiken:

Ibland görs försök att försvara monopolet med skrämselpropaganda om att idrottsrörelsen skulle gå under utan intäkterna från Svenska Spel. Detta är givetvis nonsens, endast 17 procent av intäkterna kommer idrotten till godo. Naturligtvis skulle även privata spelbolag vara intresserade av att samarbeta med idrottsrörelsen, många av spelen handlar ju om idrott. Ett slopande av monopolet skulle gynna mångfalden eftersom idrottsrörelsen skulle ha flera samarbetspartners att välja mellan.
[…]

Genom att avskaffa spelmonopolet skulle man göra spelarna en stor tjänst, den genomsnittliga vinstandelen från Svenska Spel är 55 procent att jämföra med över 90 procent hos privata konkurrenter som i dag, helt lagligt, bedriver sin verksamhet från utlandet. Att verksamheten finns utomlands innebär att Sverige går miste om arbetstillfällen och skatteintäkter. Spelmonopolet skiljer sig inte från andra statliga monopol, det är alltid konsumenterna som drabbas.

Den som tror att socialdemokraterna vill skydda de spelberoende bör nog tänka en gång till. Varje år trillar det in närmare hundra miljoner i partikassan från de socialdemokratiska A-lotterierna som beviljats privilegier av den socialdemokratiska regeringen. A-lotterierna är en av två delägare i Spero, det enda icke-statliga bolag som beviljats tillstånd för spel via Internet. Värt att notera är att exempelvis Barncancerfonden fick avslag på sin ansökan. Socialdemokraterna talar i egen sak och det enda de vill skydda är sina egna ekonomiska intressen.

Om man inte har kräkts på Partiet redan så gör man det nu.

11 reaktioner till “Nån som tror på ett nej?”

 1. Lysande idé Dennis.
  Problemet är bara att S sedan ganska länge lämnat alla anspråk på logik, förnuft och stringens i argumentationen därhän. De enda värden de förstår numera är skattekronor och valröster. Det enda sättet att komma åt dem är alltså att ändra sitt beteende så att de får minimalt av båda, och att övertyga så många andra som möjligt om att göra detsamma.

 2. På Urban Lindstedts blogg verkar det faktiskt som om det finns åtminstone enstaka röster inom Partiet som är negativa till förslaget. Häpen håller jag ögonen på debatten…

 3. jag är höger och riktigt positiv till förslaget. nu kan vi avskaffa partistödet och istället låta arbetarna spela bort lönen på poker… den hamnar ändå i fickorna på arbetarrörelsen

 4. Insåg att det är dumt att skriva en text om p*ker när man har ett spamskydd för kommentarer som inte gillar just p*ker-spammare… well nu är Johans kommentar godkänd iaf.

 5. Tror nog det är mer än enstaka socialdemokrater som är negativa till det här. Dels personer som inte gillar det, dels personer som inser hur illa det ser ut.

  Jag kan mycket väl tänka mig att det blir avslag på grund av folks reaktioner. Ett försök att visa upp lite rättfärdighet. Ur valsynpunkt skulle det vara politiskt åt helvete att göra någonting sådant här just nu. Hoppas jag.

  //JJ

 6. Nu läste jag att Bosse Ringholm stöder förslaget, och då måste jag förstås göra samma sak. Bosse är antingen världens ondaste eller världens godaste man, och jag gissar på det förstnämnda. Bra, Bosse!

 7. Jöns –
  Även dumhet kan ju vara en variabel att ta in i kalkylen, inte minst i Ringholms fall. Det korkade brukar kunna ställa sig utanför ont och gott, som ju är ett koncept som förutsätter medvetenhet och reflektion.

 8. Det bästa vore att helt sonika förbjuda spel. Naturligtvis hade det varit politiskt självmord, och därför försöker man att begränsa och ha kontroll över spelandet. Visst, släpp spelandet fritt, men lagstifta om att 25 procent av vinsten ska gå till staten.
  Den som tror att privata bolag frivilligt ger sin vinst till behandling av spelberoende och till idrotten räcker upp en hand. Min hand ligger still i knät.

 9. ”Visst, släpp spelandet fritt, men lagstifta om att 25 procent av vinsten ska gå till staten.”

  Skatt menar du? Det är väl redan skatt på bolagsvinster vad jag vet…

  ”Den som tror att privata bolag frivilligt ger sin vinst till behandling av spelberoende och till idrotten räcker upp en hand.”

  Jag räcker upp en hand. Redan idag, trots att de inte är tillåtna i Sverige, så sponsrar spelbolag både idrott och idrottsevenemang. Man ska inte underskatta värdet av den goda PR som sponsring medför. (Ja, eller dåliga…jag skulle ALDRIG dricka Löfbergs Lila ;))

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.