Staten och Kapitalet.

Googleidioterna går diktaturens ärenden för att ”stärka sin position”:

Google lanserar en censurerad söktjänst för den kinesiska marknaden. Kina har tidigare blockerat Google eller gjort sökmotorn långsam.

Den nya Googlevarianten begränsar tillgången till e-post, chattsidor och bloggar, tjänster som enligt kinesiska myndigheter kan användas för politiska och sociala protester.

En inbyggd självcensur tar också bort möjligheten att nå tusentals ämnen och hemsidor. Känsliga områden kan vara exempelvis frågor om Taiwans eller Tibets självständighet eller den förbjudna Falungong-rörelsen.

Fy fan.

Synd bara att Google är den överlägset bästa sökmotorn, och att konkurrenterna Microsoft och Yahoo också har censurerade kina-versioner. Men det är en mörk dag för yttrande- och åsiktsfriheten.

19 reaktioner till “Staten och Kapitalet.”

 1. Vet du nån sökmotor, som fungerar bra, men inte kryper för diktaturer? Hade varit skönt att kunna söka på nätet utan att stödja ”diktaturens kreatur”.

 2. Malte: tyvärr, jag har inte en aning. Problemet är att Google ger oss så j**la bra produkter att de (tyvärr) kommer att komma undan.

 3. Visa mig ett företag som stolt håller demokratins fana trots att de förlorar finansiellt på det och jag ska visa dig… Ni förstår vad jag menar.

 4. Liberalism ger möjlighet att tjäna pengar. Tyvärr ger inte alla möjligheter att tjäna pengar liberalism.

  Kina-kramandet i näringslivet gör mig illamående, ärligt talat. Det här är från en SVT-intervju för något år sedan, angående att Ericsson är med och bygger upp censursystem för sms-trafik etc:

  ”Kina har ju ett antal politiska utgångspunkter som vi inte delar, men samtidigt är ju Kina ett enkelt och öppet samhälle att arbeta i”, säger Ericssons VD Carl-Henrik Svanberg.

  SVT: ”Vad säger du om att man inte ska göra affärer med bolag som kränker de mänskliga rättigheterna?”

  ”Det är en debatt som ska föras mellan politiker och mellan olika länder.”

  Jaha, är det så enkelt att sova om madrassen bara är välstoppad?

 5. Alexander: Nej, det tycker inte jag. Google har ju redan funnits i Kina, men då har kineserna gjort så att den inte fungerat som det är tänkt. Nu har i stället Google själva lagt in begränsningarna.

 6. Dennis > Fats tror du att Google har gjort detta pga att dom tycker censur och kinas värderingar är helylle eller pga att kina ansåg att de skulle göra detta? Jag är skeptisk till att google gör detta helt frivilligt utan att tjäna något på att censurera alternativ förlora något på att inte göra det.

 7. Klart de tjänar på att censurera – de öppnar ju upp för den kinesiska marknaden, det ”stärker” ju deras ”position”.
  Jag tror inte de tycker att Kinas värderingar är helylle, men som så många andra företag som ser Kina som en stor marknad så blundar de för förtrycket – och i det här fallet agerar t.o.m ”nyttiga idioter”. Men de kan ju glädjas åt att de nu har en produkt de kan sälja till Nordkorea, Burma, Syrien, Iran, Kuba etc. Marknaden är enorm.

 8. Tycker jag att google gjorde rätt? Nja, i en perfekt värld så skulle de självklart inte böjt sig men frågan är vad alternativet skulle ha varit. Google hade blockerats helt. Grejen är att jag anser att även om google blockar vissa sidor och sökord så kommer detta aldrig att stoppa informationen. Det finns ju flera projekt som går ut på att använda andra ord just så att man kommer runt censuren. Att denna fokus har hamnat på google tycker jag oxå är konstigt. Det är ju inte så att de är först med att censurera…

 9. Måste bara säga att en sökmotor som inte visar sidor som man ändå inte kan komma till i sökresultatet måste fungera mycket bättre. Det är ju inte google som har kinas proxy-servrar. Indexerar man innifrån så vet man ju vilka sidor de kan komma åt. Så lite teknik bland all politik.

 10. Friheten att få kränga vad man vill är inte ett dugg värd för friheten om det man kränger används för att begränsa någon annans frihet.

  Dessutom: Som jag förstår citatet ”En inbyggd självcensur tar också bort möjligheten att nå tusentals ämnen och hemsidor” så handlar Google’s välvillighet inte bara om att de sidor Kina blockerar inte indexeras. Kanske har jag missförstått?

 11. Google, och nu går Skype samma väg, tur att jag alltid även använt Altavista och Yahoo, samt att min förtjusning över Google delvist grumlats av vissa svagheter i den sökmotorn. Google såväl som Skype har idag åkt ur mina datatorer, Skype har ersatts med det ännu bättre GIZMO.

  TTP

 12. För att få ytterligare vatten på ilsket snurrande kvarn. Det här är också en viktig poäng. Att censurera det misshagliga är att framhäva det som blir kvar. Argumentet att ”det blir ju mer information än om google inte hade funnits alls” håller inte riktigt. Censuren är ett dubbelpipigt gevär mot mottagarnas tinning.

 13. Jag håller med Alexander om att fokus inte borde ligga på Google. Som boende i Peking ser jag det på ett annat sätt: jag är inte förvånad, utan får väl fortsätta på det gamla sättet när jag vill ha tag på förbjuden frukt:

  • För att läsa blogspot-bloggar: Bloglines. Jag kan inte kommentera, men det gör inte så mycket.
  • Stoppade hemsidor i allmänhet: de senaste hemliga proxyservrarna (brukar gå att få från någon bekant), måste dock bytas efter några veckor.
  • Läsa nyheter på svenska (ingen stoppar DN, SvD etc).

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.