Ett nyårslöfte från Subjektiv.

Nu närmar vi oss årsskiftet med buller och bång, vilket innebär att den här bloggen snart kommer att gå in på sitt tredje år! Jag har därför lite funderingar på vilken väg Subjektiv ska ta under nästa år. 2006 innebär – som alla redan vet – ett valår, och för första gången på mer än ett decennium ser vi faktiskt en möjlighet till att det blir ett regeringsskifte. Min förhoppning – och mitt löfte – är att mitt bloggande under det kommande året, fram till valet i september, främst kommer att ägnas stor del åt just valet och utspel och kampanjer som hör samman med det. Koncentrationen kommer att ligga på riksplanet, men jag ska även försöka att klämma in lite kommunal- och regionalpolitik om det händer något spännande.

Ett av mina stora projekt jag kommer att dra igång efter årsskiftet är en granskning av unga liberala politiker. Min förhoppning är att försöka ge någon slags vägledning över riksdagskandidater som är relativt unga (under 30-35 år är en bra vägledning) och som kallar sig liberala av någon sort (socialliberaler, nyliberaler whatever) oavsett vilket parti de representerar. Det viktigaste är nämligen inte vilken partibeteckning de har utan vilken politik de vill föra. Jag kommer även att koncentrera mig främst på de som inte redan sitter i riksdagen, även om en del ”etablerade” säkerligen kommer med på ett hörn.

Det är säkerligen en omöjlighet att göra en heltäckande bild, men jag ska försöka få med så många intressanta personer som möjligt. Jag kommer att besöka bloggar och webbplatser för att få fram deras ståndpunkter. Men en förhoppning är också att göra korta mejlintervjuer/enkäter med samtliga kandidater jag ska skriva om.

En tanke är att jag framåt valet ska försöka göra en topp tio-lista eller liknande med mina favoritkandidater samt en lista över de som jag tror har störst chans att verkligen ta en riksdagsplats. Min förhoppning är att detta kommer att bli ett underhållande arbete som kommer att ge mig insikt i det liberala Sverige och kan man få en och annan osäker väljare att hitta sin kandidat så är det givetvis en bonus.

Men det är ett arbete som även kräver hjälp av mina läsare. Till exempel så vill jag ha tips på kandidater som kan vara intressanta att granska. En hel del känner jag redan till, men långt ifrån alla. Jag vill även ha förslag på frågor som kan vara intressanta att ställa, ämnen att ta upp – och så vidare.

7 reaktioner till “Ett nyårslöfte från Subjektiv.”

 1. Tack för tipsen. Följande kandidater känner jag till i dagsläget, men jag hoppas givetvis på många fler:

  Folkpartiet:
  Fredrik Malm
  Johan Chytraeus
  Ola Axeland
  Erik Svansbo

  Centern:
  Fredrick Federley
  Annie Johansson

  Bland moderaterna känner jag inte till nån ännu. Men jag antar att ungdomsförbunden i de flesta län har kandidater till riksdagen så ös på bara!

  När det gäller Darvik o Ohlsson så kan de nog åxå komma med – även om de redan sitter i riksdagen.

  Sen är ju frågan – vilka är unga egentligen. Det behöver kanske inte specifikt vara de som är ungdomsförbundsrepresentanter. Kanske ska man dra gränsen vid typ född 1970 och senare eller nåt – då blir det kanske väldigt många. Men eftersom jag själv är född 1974 så kanske det vore konstigt att bara ta de som är 20-25…

 2. Jag ska följa ditt 2006 med spänning. Hedervärd ansats också – trots den lilla lapsusen: ”Det viktigaste är nämligen inte vilken partibeteckning de har utan vilken politik de vill föra”. På ett plan håller jag med dig, men den dag dessa broilers tar plats i en riksdagsbänk är partibeteckningen tyvärr det mest intressanta igen…

 3. Ser fram emot granskningarna. Det är faktiskt alldeles för lite sådant i media generellt men också i vår älskade blogosfär.

  Gott nytt!

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.