Demokrati i praktiken.

Den vänsterextremistiska bloggen Erols Anal-yser skriver idag om valet i Bolivia. Det intressanta är vad han skriver om det folkliga motståndet som har funnits mot tidigare presidenter:

Genom massiva mobiliseringar, där gruvarbetare och bönder har vandrat in i huvudstaden La Paz beväpnade med dynamit, har man avsatt president efter president som har försökt pådyvla folket sin nyliberala agenda. Vid varje större strid har folk organiserat sig i olika former av demokratiska församlingar valda direkt på arbetsplatser och i bostadsområden – skydds- och kvarterskommittéer, stormöten osv.

Att använda sig av ord som demokrati samtidigt som man beskriver hur gruvarbetare beväpnade med dynamit avsätter presidenter säger en hel del om vilken fin demokratisyn som finns inom avgrundsvänstern.

Inser de inte själva hyckleriet?

Fast det är kanske inte så lätt att förstå när man lever i fablernas värld:

Ett enat, fritt och socialistiskt Latinamerika är på sikt den enda lösningen på Latinamerikas underutveckling.

Jo, socialism har ju alltid varit en väg ut ur underutveckling. Eller hur var det nu igen?

13 reaktioner till “Demokrati i praktiken.”

 1. Men strikt talat är det där ju demokrati i praktiken. Demokrati handlar ju om att majoriteten styr över minoriteten, dvs att vi har majoritetens diktatur. Det är också detta som ju är avsikten med ”proletariets diktatur”. Det är ju bara en omskrivning av ”majoritetens diktatur”, detta eftersom proletariet sägs utgör majoriteten. Det är också därför som vänsterns tal om att ”demokratisera ekonomin” inte ska tas som ett tecken på att de är civiliserade, utan tvärtom, som en verifiering av att de ser på mobbvälde som idealet, att de anser att det är helt i sin ordning av en majoritet att med våld styra över andra människor.

 2. Njae Carl. Det är väl knappast så att det behövs en majoritet av ”folket” för att storma huvudstaden och spränga saker i luften? Bara de är välbeväpnade så…

  Intressant analys av vänsterns demokrati-syn, båda av dig och av Daniel.

 3. Jo, socialism har ju alltid varit en väg ut ur underutveckling. Eller hur var det nu igen?
  Det väl väl alla att alla större tekniska och medicinska framsteg de senaste tvåhundra åren kommit genom enhälliga beslut i socialistiska central-kommitéer?

  ”Demokrati” medelst dynamit? Låter mer som militär statskupp i mina öron.
  Fast det kanske bara är ”statskupp” när folk utövar sådana ofria saker som t ex utbyta tjänster med varandra på frivillig basis utan övervakning eller godkännande från en centralkommité?

 4. Det krävs kanske tillägg till den socialistiska ordlistan:

  Demokratisk mobilisering: när icke-socialistisk ledare avsätts eller hotas av beväpnad mobb.

  Statskupp: När socialistisk ledare avsätts eller hotas av beväpnad mobb.

  Den här skillnaden ser vi t.ex när socialisterna talar om Venezuela. När Chavez avsattes så var det (mkt riktigt vill säga) en statskupp. Men att Chavez själv var kuppmakare i början av 90-talet är det tyst om från de leden. Snarare var han isåfall en frihetskämpe.

 5. Socialism är ju inte världens mest enhetliga term, precis som liberalism. UNT har en intressant ledarartikel om vad detta innebär i Sydamerika:

  Vänstervind med frågetecken

  Eller varför inte citera ur Johan Norbergs ”Till världskapitalismens försvar”, s.13 (1:a upplagan):

  ”Men de största reformisterna, som gör att vi kan tala om en globalisering av kapitalismen, var kommunister i Kina och Sovjetunionen, protektionister i Latinamerika och nationalister i Asien. I många andra länder, till exempel Sverige, har socialdemokraterna varit drivande i processen.”

 6. DEt roligaste är ju inte dessa formuleringar utan ert ifrågasättande och spottande på ett demokratiskt val som inte ger önskvärt resultat.

  Detta följer samma gnällmall som ni adapterat på svensk politik.
  Måste vara jobbigt att gå omkring med föreställningen att man lever i en diktatur när man inte gör det.

  Vem betalar sponsringen hos Google?

  Vem är ”His masters voice”?

 7. Behemot: jag har haft stor respekt för dig när du har diskuterat hos bl.a Esbati, för att du har bl.a kritiserat de värsta ”gapa högst om fascism”-tokarna på vänsterkanten. Men den här kommentaren var bara konstig.

  Jag kan iofs bara tala för mig själv, och jag har varken ifrågasatt eller spottat på valresultatet i Bolivia. Om det är ett fritt, demokratiskt val så måste man acceptera resultatet.

  Däremot vänder jag mig som sagt var mot glorifieringen av beväpnade gruvarbetare som har tvingat bort andra, demokratiskt tillsatta ledare.

  Jag går heller inte omkring med nån föreställning om att vi lever i en diktatur (till skillnad från en del från vänstern som pratar om ”marknadens diktatur” och andra floskler). Tvärtom. Jag anser att vi ska vara tacksamma som får bo i ett land med en så stark demokrati som den svenska. Sen att det finns brister, men det är likväl en av världens kanske främsta demokratier.

  Och sponsring på Google? Där hänger jag inte riktigt med vad du menar? Du kanske har sett mina Google-ads? Det beror på att jag av mitt webbhotell fick ett presentkort på 500 spänn för just Googleads (vilket alla kunder fått) och jag tyckte det var kul att testa. Alltid retar det upp ngn. (tydligen).

  Jag är ingen annan än min egen röst. Har inga som helst band till ngn tankesmedja, parti, politisk organisation eller annat. Hade jag haft det så hade jag redovisat det öppet.

 8. Citat

  Men den här kommentaren var bara konstig.

  ——————————–

  Ja du har helt rätt och jag ber om ursäkt.
  Jag har uppenbarligen själv svårt att vara så saklig som jag önskar att all polemik på nätet var.

  Ibland undrar jag varför en del av oss skriver om politik på nätet..mig själv inkluderad.Det blir så lätt et sätt att få utlopp för annat än det egentliga spörsmålen.

  Länkarna och spons…

  Bra att du har en självständig blogg.Jag har läst den förut ett antal gånger.Såg framför mig en bunt närinslivs sponsade bloggar.Hade fel.
  Ber om ursäkt för det också.

  I dag..var det Goggles länk som tog mig hit så …det funkar.

  Slutligen..Jag har inte nån överväldigande politisk skolning men om folk inte är kapabla att se skillnaden mellan fascism och liberalism så vete fan om inte mina tirader är småsaker i sammanhanget. 🙂

  God jul.

  Micke

 9. Behemot/Micke:
  Tack för ditt klargörande. Du har fortfarande min respekt som en sansad debattör trots det lilla snedsteget 😉

  Jag tror faktiskt inte att näringslivet vill sponsra min blogg, men om nån är intresserad av det så är det bara att mejla 🙂

  När det gäller fascism/liberalism så finns ju samma debattendenser även på den ”borgerliga” sidan. Rätt många som ser allt som är till vänster om typ folkpartiet som nån slags stalinism… (själv har man både kallats socialist o fascist typ… det blir väl så när man står i mitten…)

  God Jul själv!

 10. Socialismen baseras på idén att människor i grunden är egoistiska och ansvarslösa och därför måste styras över av en upplyst elit som vet hur allt ska vara och har monopol på allt. De använder sin propaganda om trygghet, stabilitet, kontinuitet etc för att skrämma människor att rösta på dem. De kallar sig ”reformister”, kritiska till det samhälle vi lever i och dess brister, medan det i själva verket är deras samhälle vi lever i. De ställer människor mot varann genom att dela in dem i klasser och tar ut höga skatter för att folk inte själva ska kunna kontrollera sina liv. De anställer folk i offentlig sektor för att göra människor beroende av dem, tvugna att rösta på dem med rädsla för att bli av med jobbet. De skapar ett system som INTE premierar arbete, egna initiativ och företagsamhet. De försöker dölja arbetslösheten med fler högskolor med treåriga bartender- och hästskötarutbildningar. De vill övervaka oss, se vem som ringer till vem och skickar mail till vem. De tycker inte att statens främsta skyldighet är att slå vakt om sina medborgares säkerhet utan väntar i två dygn med att fatta beslut om insatser för dem som är i nöd. Det finns ett ord för denna typ av människa: Maktmänniskor. Rösta bort dem i nästa val.

  God jul

 11. ”Socialismen baseras på idén att människor i grunden är egoistiska och ansvarslösa (…)”

  Hmm, har hört det där även från andra hållet. Men rösta gärna bort det du inte tror på i alla fall, och god jul!

 12. Daniel tycks inte känna till ymcket om polisens och mililtärens våld i Bolivia….

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.