John Spencer, 1946 – 2005.

I morse möttes jag av nyheten att en av mina favoritskådisar, birollskungen John Spencer har dött i en hjärtattack. Jag har alltid gillat honom på nåt sätt, även när han spelat både sluskiga och osympatiska karaktärer. Men det är ändå rollen som stabschefen Leo McGarry, i Vita Huset, som har gjort honom till en personlig favorit.

Vita Huset är min absoluta favorit när det gäller dramaserier, och kanske en av de bästa serierna som har gjorts, och fullkomligen dräller av underbara karaktärer gestaltade av fantastiska skådisar. Och John Spencer och hans Leo McGarry är helt klart en av de främsta. Det är inte förvånande att han blev nominerad till en Emmy fem gånger (och vann en) för den rollen. John Spencer var Leo McGarry.

Till sist vill jag avsluta med ett citat från IMDBs forum:

I am one of the world’s biggest West Wing fans, I couldn’t believe it when I read that John Spencer had died. Leo was always the character that the others looked to for guidance, and John Spencer totally embodied that character. At least the Emmy’s gave him an award for his consistently steller performences. We West Wing fans will always love him, but I suppose he will live on in the old episodes, and in his films. John Spencer, we salute you!

7 reaktioner till “John Spencer, 1946 – 2005.”

  1. Jag har varit och är ett grymt stort fan av West Wing och det här är grymt tragiskt. Att sedan dö så ung, 58 år, gör det hela ännu värre. Något bisarrt är det ju att Leo fick en stor hjärtattack i förra säsongen, kusligt likt vad som nu hände.

  2. Instämmer helt. Djupt tragiskt. Min klara favorit i serien. Sällan har väl någon lyckats gestalta en rollfigur så väl som i detta fall. Mycket tråkigt att vi nu inte kommer kunna se honom i rollen ytterligare några år.

  3. Var också chockad. Jag minns Spencer även från L.A. Law där han var en något sävlig, lite speciell advokat.

  4. Den nuvarande säsongen, sista så vitt jag vet, kommer ju påverkas oerhört mycket då Leo är en central gestalt. Sedan skulle ett live-inspelat avsnitt med Leo spelas in i januari vilket nu inte går. 🙁

  5. Tonen mellan skådespelarna Martin Sheen och John Spencer, var fenomenal teater i en av de bästa dramaserier som någonsin visats i svensk TV. RIP Mr Spencer.

  6. Jag har sett hela 7 säsongen och det är mästerligt. Att inte fortsätta med en ny president (Matt Santos)är egentligen tjänstefel. John Spencer’s rollfigur får en kusligt slut, om man tänker på att han fick en hjärtattack i serien.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.