Jag skäms.

Ibland ser man saker som är så jobbigt pinsamma att man bara vill försvinna. Nu senast var det Systembolagets försök att lobba i EU för monopolets bevarande. Ibland när svenska staten och dess underhuggare ska ut och härja så blir det så… pinsamt. Dalahästar av mastodontformat och Bamseslipsar är dock inget emot detta. Det är knappt jag vågar säga att jag är svensk om jag nån gång hamnar i Bryssel.

Det tragiskomiska i sammanhanget är att inom EU trodde man faktiskt att Systemets kampanj var ett skämt, så pinsamt är det:

Från EU-kommissionen i Bryssel rapporteras om ett ”febrilt rundfrågande”, där byråkraterna försöker lista ut om Systembolaget menar allvar eller skämtar. […]
Från EU-kommissionens högkvarter efterlyser man nu ett ”förtydligande” från Systembolaget, om det här är ett skämt från det beramade 50-årspartyt eller faktiskt på allvar.

Där försvann alltså ytterligare åtta miljoner av Systemets budget till ingenting. Kan vi inte bara lägga ner skiten nu?

4 reaktioner till “Jag skäms.”

 1. Jag brukar försöka fria snarare än fälla, men i det här fallet har de bara gjort bort sig. Deras kampanj är ungefär lika bra som Commodores reklam en gång i tiden.

 2. Det är inte bara det att kampanjen är barnslig. Har man engelska som modersmål upplever man tonen i både brevet och filmen som ytterst pretentiös, snobbig och besservissig. Det är helt enkelt skit, och de som skrev/översatt texterna borde avskedas. Det kanske ni också uppfattar, ni svenskar som ändå kan väldigt bra engelska. Men varför insåg inte Anitra det? Hör det inte till höga ämbeten att man ska besitta kompetens?

  Jag började nästan darra av förskräckelse när jag såg den där filmen. Det är som att sitta och såga av grenen man sitter på. Sverige förstör sitt eget rykte och undergräver sina möjligheter till inflytelse med dessa tafatta försök till att läxa upp omvärlden.

 3. Det är som vanligt när vi svenskar är igång ett himla bror duktig över alltihop. Jag ryser.

  Det är också typiskt oss, och vår attityd till samhällets roll, att vi ser det som självklart att samhället har rätt att styra privatpersoners vanor via tvång av olika slag – eller via att straffa beteendet med konstlat höga priser och begränsningar. Det är så typiskt oss att inte inse att vi därmed lämnar ansvaret för vårt eget liv och välmående i samhällets händer istället för att visa ansvar och mognad själva.

  Med det resonemanget kan man ju bara förvänta sig att svenskar skall återgå till neanderthalstadiet så fort de kommer undan samhällets ok… Kanske inte så konstigt att vi beter oss som skit på semesterorterna?

 4. Systembolaget är ett ypperligt fungerande verktyg att förebygga alkoholmissbruk med.

  En ideologiskt betingad utförsäljning av statliga företag, som både gör nytta och drar in större eller mindre summor till statskassan, låter mest korkat i mina öron.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.