Sådan är socialismen.

Jag har precis ögnat igenom en fantastisk diskussionstråd på Motallians, en tråd som spårar ur fullständigt. Inlägget som sådant är ganska harmlöst/meningslöst, lite påstådda citat av Kristina Axén Olin utan källhänvisning (ajabaja! Regel 1: citera aldrig utan korrekt källhänvisning!) med nån slags (försök till) ironisk slutkläm. Men diskussionen som följer är som sagt var fantastisk. Bäst är signaturen tjadden som bl.a påstår att

Hela deras [borgerlighetens. min anm.] framtida och nuvarnade politiska grund finns att läsa om hos Timbro.

Det är bl.a där deras ideologi baserad på Scientologi liknande tro på Ayn Rand hämtas och det betalas av dom svenska företagen.

Det är där kärnan finns till det som Moderaterna klätt i nya kläder för att lura oss.

Well. Nu tror jag att det ”randianska” hotet är klart överdrivet. Inte direkt så att borgerliga politiker ser Ayn Rand som sin ideologiska moder, dock som en intressant författare/filosof. Hon är inte direkt liberalernas motsvarighet till Marx om man säger så. Men diskussionen fortsätter. Tjadden stångar huvudet blodigt i inlägg efter inlägg för att ”bevisa” att Timbro styr/styrs av Svenskt Näringsliv och att Rand är nån slags överstepräst vars ande och ideologi svävar över borgerligheten. Intressant, men jag tror de förväxlar Timbro/Svenskt Näringsliv/Borgarna med relationen mellan LO och SAP. Och så förväxlas Rand med Marx. Men det är inte lätt det där.

Efter diverse slöläsande i den smått komiska – men ack så meningslösa tråden – så fastnar jag dock vid en mening från signaturen Christer, där han – kanske utan att veta om det – galant sammanfattar hela den socialistiska och socialdemokratiska tron:

Marknaden kan inte förändra eller bygga samhällen. Det kan bara politiker göra!

Tyvärr, Christer, du har fel. Tokfel. Lika fel som de som blint litar på att marknaden är det enda som kan förändra eller bygga samhällen. Man skulle kunna säga att det egentligen är en kombination mellan marknad och politiker som är den bästa, om man vill vara alla till lags. Men även det är givetvis fel. De enda som kan förändra eller bygga samhällen är människor. Individer som samarbetar. Inte poltiker, inte marknader. Den mytomspunna marknaden består i sin minsta beståndsdel av individer. Och politiker är i sin tur valda av individer – de har egentligen inget annat mandat än det som deras väljare säger åt dem att göra.

Ett väl fungerande och demokratiskt samhälle behöver inte politiker som bestämmer hur vi ska leva och hur vårt samhälle ska byggas. Vi behöver ingen samhällsbyggnadsminister eller andra klåfingriga typer som ska diktera villkoren. Visst behöver vi politiker, men de ska enbart representera oss – samhällen förändras och byggs av oss som lever i det.

Så om någon undrar varför jag aldrig har fallit över på den vänstra sidan i politiken så är Christers kommentar svar nog.

5 reaktioner till “Sådan är socialismen.”

  1. Marknaden kan inte förändra eller bygga samhällen. Det kan bara politiker göra!
    Håhåjaja, hade politiker styrt sedan tidernas begynnelse hade de fortfarande debatterat vilka tillstånd och regleringar som borde krävas för att få använda de livsfarliga uppfinningarna ”elden” och ”hjulet”..

  2. Vad är problemet med samhällsbyggnadsministern? (abstrakt alltså, det är ganska lätt att hitta fel just hos Mona)

    Sedan kan jag inte påstå att jag känner igen mig i beskrivningen att socialdemokrater tror att bara politiker kan förändra samhället. Där ligger väl snarare den efterföljande beskrivningen nära till hands (även om det inte förvånar mig att det funnits sossar som velat förbjuda exempelvis paraboler).

  3. Jöns: hmm… var inte hela den socialdemokratiska folkhemstanken ett sätt för politiker att styra över samhöllet, liksom socialdemokratiska ideologer såsom makarna Myrdal? Men jag borde lagt till ”klassiskt” för ”socialdemokratiska tron”. Numera finns det ju en hel del sossar som tenderar att luta åt det mer socialliberala hållet. Svd lite mindre regleringsivriga. Lite som klassiska folkpartister. Hela politiken har ju trots allt flyttats åt höger de senaste 30 åren, V har tagit över S, S har blivit folkpartister, och folkpartiet har blivit moderater. Förenklat givetvis.

  4. Jag kanske tolkar dig lite överdrivet här, men jag menar att om man tror att bara politiker kan förändra samhället är man ju i stort sett för planekonomi – och det kan man väl inte beskylla sossarna för. Att de däremot varit korporativister av rang är en annan sak :).

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.