Vem fan går på detta?

Idag kan man läsa i Expressen om ett bedrägeriförsök mot Nordeas kunder:

Strax före klockan tio i går kväll skickade bedragarna ut mejl via Nordeas egen adress till flera kunder.
Där stod det att de av säkerhetsskäl genast skulle logga in med sina kontonummer och koder på en hemsida.
Hemsidan ser ut som Nordeas, den har samma logga och samma typsnitt – men den är falsk.

Jag fick själv det där mailet igår kväll, utan att jag ens har Nordea. Rubriken på det var ”InternetBank NORDEA sakerhetssystem”. Som avsändare stod nordea@nordea.se, men inom inom parentes stod en helt annan mailadress, nämligen vmabraham@madhuri.com. Detta kan man tycka skrämmer bort folk. Men tydligen inte. Sen läser jag mailet:

Lägg märke till!

Extraförnyelse av elektronbetalingars säkerhetssystem!!

Ärade kunder av InternetBank NORDEA. Vi låtar komma Ers kännedom de senaste nyheter om vår bankens säkerhetssystem.

Den förnyade teknologi och den nya server tillåtar att gå ut på den annan säkerhets nivå av era online-betalingarna.

Banken Nordea insisterar på det bindande förfarande att genomgå den upprepade autentifisering, för att få er personalinformation överfört så fort som möjligt på den nya, mera säker server av vår banken.

För att få ert kontots normal funktions fortgång, behövar ni ingå i ert konto på den nya server, som är skyddad, med utnyttjande av era diskontdata; i motsatt fall skall ert Internet konto blockeras provisoriskt under 24 timmar för er säkerhet för tillgångarsbortförande, för att undgå ”Phishing” ’s attackers stora antal, som stiger ständigt.

Ni har infört den felaktiga TAN kod (engångskod) var så snäll att pröva en gång till.

http://www.nordea-bank.net

Jag kan faktiskt inte begripa hur någon kan gå på detta. Om man inte tror att en av Sveriges största banker låter en nyinvandrad praktikant skriva sina viktiga kundmail vill säga.

Men när det kommer till internet så är väldigt många lovligt naiva. Det finns ju faktiskt de som går på ”nigeriabrev” eller tror att de har vunnit 20 miljoner på ett lotteri de inte ens deltagit i, och som inte reagerar att de måste betala ett par tusen för att få ut vinsten.

Människor! För Guds skull! TÄNK TILL LITE NÄSTA GÅNG NI FÅR KONSTIGA MAIL.

PS! Intressant f.ö att det i Expressen står:

Bedragarna har på något vis kunnat se vilka som loggat in på vår internetbank tidigare under dagen och mejlat dem. Vi har stängt internetbanken tills vidare för att inte riskera att fler drabbas, säger Boo Ehlin.

Jag tror faktiskt de har överskattat de kära bedragarnas förmåga, eftersom även jag som aldrig har använt Nordea fått mailet. Men eftersom det är en stor bank, och mailen går ut till väldigt många så är ju sannolikheten stor att flera som har loggat in samma dag faktiskt även får mailet. DS!

Uppdatering:
Expressen har en lista över hur man skyddar sig på nätet:
# ”Vi ber aldrig kunder lämna ut kontonummer eller pin-koder. Såna mejl är alltid bedrägeri. Kontakta oss direkt om du får ett sånt mejl”, säger Boo Ehlin.
# Om du lämnat ut dina kontonummer och koder, spärra kortet direkt.
# Polisanmäl och spara e-postmeddelandet som bevis.
Kontrollera dina kontoutdrag regelbundet och kontakta banken om du hittar köp du inte gjort.
# Använd inte länkar till webbsidor som är angivna i mejl om du misstänker att den kan vara falsk.
Om du betalar över nätet se till att sidan är säker, då brukar det stå https först i adressen.

Men det kanske vore på sin plats att skriva att man ska ignorera alla mail som skriver ”autentifisering”. Och om din bank verkligen skrev så – BYT BANK!

Och Aftonbladet skriver om hur ”avancerat” bedrägeriförsöket är:

I Nordea-kuppen var speglingen av Nordeas hemsida mycket avancerad. Länkarna fungerade och utseendet var identiskt. Däremot var mejlet som uppmanade användarna att gå in och lämna kontoinformation skriven på stapplande svenska.

Well. Alla som klarar av Copy-Paste och vet hur man lägger upp sidor på en server skulle nog klara av det. Det är inte speciellt avancerat. Jag tror att en majoritet av alla 13-åringar i Sverige skulle fixa att göra en ”spegling” av en förstasida.

Eftersom den falska förstasidan var en exakt kopia av Nordeas riktiga så står det även på den:

Nordea frågar aldrig efter känslig information via e-post.

Och ändå finns det folk som blir lurade. Snart dags att kräva nåt slags datorkörkort för internet innan man får hantera svårare saker än att surfa porr.

12 reaktioner till “Vem fan går på detta?”

 1. Sug på den här kommentaren:
  ”- Jag jobbar med e-postsystem så jag märkte ganska snart att något inte stämde, annars hade mitt konto varit tömt nu. Det är mycket oroande, säger han.” Härligt med en person som jobbar med epostsystem nästan går på detta… Återbetalar Nordea idioternas pengar behöver jag tips om en ny bank…

 2. Hehe, jag reagerade på samma sätt. Först fick jag mailet och tyckte det var så kul att jag skrev om det, sedan fick jag se att både Expressen och DN skrivit oroande artiklar om det. Otroligt.

  ”Om man inte tror att en av Sveriges största banker låter en nyinvandrad praktikant skriva sina viktiga kundmail vill säga.”

  *asg

  I och för sig hade Dell häromåret (och kanske även fortfarande) detta meddelande på sin sajt:

  ”Vi är ledsna, men operativ systemet eller webläsaren ni använder är för närvarande inte supporterat. Vi kommer kanske supportera er plattform i senare releaser beroende på efterfrågan.”

 3. Ja, det är ju alla härliga sär skrivningar och felstavningar som gör det hela så oroande. Om min bank skulle skicka ut ett officiellt brev där de skriver om ”autentifisering” och ”den nya server” så skulle jag byta bank oavsett!

 4. Detta kanske är lite överspelat och jag kanske gnäller på småsaker men läs vad Boo ”jag mailar din ip” Ehlin säger:
  ”- Bedragarna har på något vis kunnat se vilka som loggat in på vår internetbank tidigare under dagen och mejlat dem.” Var finns logiken? Hur går man från IP eller login till mail?

 5. Ärade kunder av InternetBank NORDEA. Vi låtar komma Ers kännedom de senaste nyheter om vår bankens säkerhetssystem.

  To fool them, speak properly you must, young phisher-padawan.

 6. Alexander: Du – de ligger där på internet och ser allting – det är jättefarligt att använda elektroniska tjänster på nätetet. Tacka vet jag förr i tiden, då fanns det människor som man kunde träffa och prata med.

  Med så seriös journalistik och så kunniga människor som uttalar sig så är snart målet uppnått – Sverige är ett teknikU-LAND! (vi är ju redan bland de sämsta i Europa på att betala med kort!)

 7. Min favorit i hela historien är den unge orutinerade IT-tekniker som måste ha fattat panikbeslutet att stänga ner hela Nordeas Internetbank. Kanske fanns inga rutiner för hur man stänger av den, för enligt uppgift var Nordeas kontor på stora torget i Uppsala stängt igår pga dataintrång.

  Tydligen var det för övrigt två personer som gick på detta och lämnade sin logininformation.

 8. Erik M > Jag blev själv förvånad först att dom stängde ner den men senare gick det upp et ljus. Om någon har lyckats koppla förbi alla sina hjärnceller och gå på detta mail så kan inte ”hackarna” använda uppgifterna om internet-banken är stängd. Men som jag sagt förut, gick man på det så bör man hängas ut i media som ”sveriges värsta tänkare”

 9. Mikaela är intressant, intelligent och ser bra ut.En större begåvning har vi inte sett inom det kulturella etablissemanget sen tidigt 80-tal.
  Mikaela thordsdotter jobbar nu med det kontroversiella konst manifestet..med arbetsnamn konjunktutionimen.Intressant.

 10. Mikaela thordsdotter är en konstnärinna som jobbar med kontroversiella konst med konstiga namn och gör ofta PR för den saken på internet.

  Men som lika många kanske inte vet är Mikaela även känd som Teres på HETALINJEN dit hon ringt under två år under anonymt skydd och kränkt människor med att läsa upp deras personuppgifter, information om deras släkt, anklagat andra för att vara judar och i samma veva kläckt antisemitiska judeskämt om judar som gasas ihjäl. Mikaela har även skrivit mordhotsbrev till andra på linjen. Det hela upphörde naturligtvist när Mikaelas riktiga identitet blev avslöjad på hetalinjen och raskt upphängt på internetsidan http://WWW.MORDHOTARE.TK där hon hänger kvar idag inklusive al information om vad hon gjort. Under en kort stund åkte Mikaela runt till andra linjemuppar i Stockholm för att misshandla dem utanför sitt hem. Tack vare Mikaelas tablettmissbruk insåg hon inte att hon var så tjock och klumpig att det inte kunde sluta i annat än att hon själv åkte på stryk inklusive att hon tappade sin mobiltelefon utan att märka förrän inehållet blev offentligt material på internet. Numera har Mikaela intagit offer rollen och sprutar omkring sig polisanmälningar för att hon känner sig kränkt.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.