Vem fan gćr pć detta?

Idag kan man lÀsa i Expressen om ett bedrÀgeriförsök mot Nordeas kunder:

Strax före klockan tio i gÄr kvÀll skickade bedragarna ut mejl via Nordeas egen adress till flera kunder.
DÀr stod det att de av sÀkerhetsskÀl genast skulle logga in med sina kontonummer och koder pÄ en hemsida.
Hemsidan ser ut som Nordeas, den har samma logga och samma typsnitt – men den Ă€r falsk.

Jag fick sjĂ€lv det dĂ€r mailet igĂ„r kvĂ€ll, utan att jag ens har Nordea. Rubriken pĂ„ det var “InternetBank NORDEA sakerhetssystem”. Som avsĂ€ndare stod nordea@nordea.se, men inom inom parentes stod en helt annan mailadress, nĂ€mligen vmabraham@madhuri.com. Detta kan man tycka skrĂ€mmer bort folk. Men tydligen inte. Sen lĂ€ser jag mailet:

LÀgg mÀrke till!

Extraförnyelse av elektronbetalingars sÀkerhetssystem!!

Ärade kunder av InternetBank NORDEA. Vi lĂ„tar komma Ers kĂ€nnedom de senaste nyheter om vĂ„r bankens sĂ€kerhetssystem.

Den förnyade teknologi och den nya server tillÄtar att gÄ ut pÄ den annan sÀkerhets nivÄ av era online-betalingarna.

Banken Nordea insisterar pÄ det bindande förfarande att genomgÄ den upprepade autentifisering, för att fÄ er personalinformation överfört sÄ fort som möjligt pÄ den nya, mera sÀker server av vÄr banken.

För att fĂ„ ert kontots normal funktions fortgĂ„ng, behövar ni ingĂ„ i ert konto pĂ„ den nya server, som Ă€r skyddad, med utnyttjande av era diskontdata; i motsatt fall skall ert Internet konto blockeras provisoriskt under 24 timmar för er sĂ€kerhet för tillgĂ„ngarsbortförande, för att undgĂ„ “Phishing” ’s attackers stora antal, som stiger stĂ€ndigt.

Ni har infört den felaktiga TAN kod (engÄngskod) var sÄ snÀll att pröva en gÄng till.

http://www.nordea-bank.net

Jag kan faktiskt inte begripa hur nÄgon kan gÄ pÄ detta. Om man inte tror att en av Sveriges största banker lÄter en nyinvandrad praktikant skriva sina viktiga kundmail vill sÀga.

Men nĂ€r det kommer till internet sĂ„ Ă€r vĂ€ldigt mĂ„nga lovligt naiva. Det finns ju faktiskt de som gĂ„r pĂ„ “nigeriabrev” eller tror att de har vunnit 20 miljoner pĂ„ ett lotteri de inte ens deltagit i, och som inte reagerar att de mĂ„ste betala ett par tusen för att fĂ„ ut vinsten.

MĂ€nniskor! För Guds skull! TÄNK TILL LITE NÄSTA GÅNG NI FÅR KONSTIGA MAIL.

PS! Intressant f.ö att det i Expressen stÄr:

Bedragarna har pÄ nÄgot vis kunnat se vilka som loggat in pÄ vÄr internetbank tidigare under dagen och mejlat dem. Vi har stÀngt internetbanken tills vidare för att inte riskera att fler drabbas, sÀger Boo Ehlin.

Jag tror faktiskt de har överskattat de kÀra bedragarnas förmÄga, eftersom Àven jag som aldrig har anvÀnt Nordea fÄtt mailet. Men eftersom det Àr en stor bank, och mailen gÄr ut till vÀldigt mÄnga sÄ Àr ju sannolikheten stor att flera som har loggat in samma dag faktiskt Àven fÄr mailet. DS!

Uppdatering:
Expressen har en lista över hur man skyddar sig pÄ nÀtet:
# “Vi ber aldrig kunder lĂ€mna ut kontonummer eller pin-koder. SĂ„na mejl Ă€r alltid bedrĂ€geri. Kontakta oss direkt om du fĂ„r ett sĂ„nt mejl”, sĂ€ger Boo Ehlin.
# Om du lÀmnat ut dina kontonummer och koder, spÀrra kortet direkt.
# PolisanmÀl och spara e-postmeddelandet som bevis.
Kontrollera dina kontoutdrag regelbundet och kontakta banken om du hittar köp du inte gjort.
# AnvÀnd inte lÀnkar till webbsidor som Àr angivna i mejl om du misstÀnker att den kan vara falsk.
Om du betalar över nÀtet se till att sidan Àr sÀker, dÄ brukar det stÄ https först i adressen.

Men det kanske vore pĂ„ sin plats att skriva att man ska ignorera alla mail som skriver “autentifisering”. Och om din bank verkligen skrev sĂ„ – BYT BANK!

Och Aftonbladet skriver om hur “avancerat” bedrĂ€geriförsöket Ă€r:

I Nordea-kuppen var speglingen av Nordeas hemsida mycket avancerad. LÀnkarna fungerade och utseendet var identiskt. DÀremot var mejlet som uppmanade anvÀndarna att gÄ in och lÀmna kontoinformation skriven pÄ stapplande svenska.

Well. Alla som klarar av Copy-Paste och vet hur man lĂ€gger upp sidor pĂ„ en server skulle nog klara av det. Det Ă€r inte speciellt avancerat. Jag tror att en majoritet av alla 13-Ă„ringar i Sverige skulle fixa att göra en “spegling” av en förstasida.

Eftersom den falska förstasidan var en exakt kopia av Nordeas riktiga sÄ stÄr det Àven pÄ den:

Nordea frÄgar aldrig efter kÀnslig information via e-post.

Och ÀndÄ finns det folk som blir lurade. Snart dags att krÀva nÄt slags datorkörkort för internet innan man fÄr hantera svÄrare saker Àn att surfa porr.

Tue 4 Oct 2005 | Comments Off

No Comments

  1. Sug pÄ den hÀr kommentaren:
    “- Jag jobbar med e-postsystem sĂ„ jag mĂ€rkte ganska snart att nĂ„got inte stĂ€mde, annars hade mitt konto varit tömt nu. Det Ă€r mycket oroande, sĂ€ger han.” HĂ€rligt med en person som jobbar med epostsystem nĂ€stan gĂ„r pĂ„ detta… Återbetalar Nordea idioternas pengar behöver jag tips om en ny bank…

    Comment by Alexander Lund — October 4, 2005 @ 09:41

  2. Hehe, jag reagerade pÄ samma sÀtt. Först fick jag mailet och tyckte det var sÄ kul att jag skrev om det, sedan fick jag se att bÄde Expressen och DN skrivit oroande artiklar om det. Otroligt.

    “Om man inte tror att en av Sveriges största banker lĂ„ter en nyinvandrad praktikant skriva sina viktiga kundmail vill sĂ€ga.”

    *asg

    I och för sig hade Dell hÀromÄret (och kanske Àven fortfarande) detta meddelande pÄ sin sajt:

    “Vi Ă€r ledsna, men operativ systemet eller weblĂ€saren ni anvĂ€nder Ă€r för nĂ€rvarande inte supporterat. Vi kommer kanske supportera er plattform i senare releaser beroende pĂ„ efterfrĂ„gan.”

    Comment by Jöns — October 4, 2005 @ 10:45

  3. Ja, det Ă€r ju alla hĂ€rliga sĂ€r skrivningar och felstavningar som gör det hela sĂ„ oroande. Om min bank skulle skicka ut ett officiellt brev dĂ€r de skriver om “autentifisering” och “den nya server” sĂ„ skulle jag byta bank oavsett!

    Comment by Markus "LAKE" Berglund — October 4, 2005 @ 11:21

  4. Detta kanske Ă€r lite överspelat och jag kanske gnĂ€ller pĂ„ smĂ„saker men lĂ€s vad Boo “jag mailar din ip” Ehlin sĂ€ger:
    “- Bedragarna har pĂ„ nĂ„got vis kunnat se vilka som loggat in pĂ„ vĂ„r internetbank tidigare under dagen och mejlat dem.” Var finns logiken? Hur gĂ„r man frĂ„n IP eller login till mail?

    Comment by Alexander Lund — October 4, 2005 @ 16:29

  5. Ärade kunder av InternetBank NORDEA. Vi lĂ„tar komma Ers kĂ€nnedom de senaste nyheter om vĂ„r bankens sĂ€kerhetssystem.

    To fool them, speak properly you must, young phisher-padawan.

    Comment by Anders M.L. — October 4, 2005 @ 16:41

  6. Alexander: Du – de ligger dĂ€r pĂ„ internet och ser allting – det Ă€r jĂ€ttefarligt att anvĂ€nda elektroniska tjĂ€nster pĂ„ nĂ€tetet. Tacka vet jag förr i tiden, dĂ„ fanns det mĂ€nniskor som man kunde trĂ€ffa och prata med.

    Med sĂ„ seriös journalistik och sĂ„ kunniga mĂ€nniskor som uttalar sig sĂ„ Ă€r snart mĂ„let uppnĂ„tt – Sverige Ă€r ett teknikU-LAND! (vi Ă€r ju redan bland de sĂ€msta i Europa pĂ„ att betala med kort!)

    Comment by zombie — October 4, 2005 @ 16:45

  7. Min favorit i hela historien Àr den unge orutinerade IT-tekniker som mÄste ha fattat panikbeslutet att stÀnga ner hela Nordeas Internetbank. Kanske fanns inga rutiner för hur man stÀnger av den, för enligt uppgift var Nordeas kontor pÄ stora torget i Uppsala stÀngt igÄr pga dataintrÄng.

    Tydligen var det för övrigt tvÄ personer som gick pÄ detta och lÀmnade sin logininformation.

    Comment by Erik M, Uppsala — October 5, 2005 @ 11:01

  8. Erik M > Jag blev sjĂ€lv förvĂ„nad först att dom stĂ€ngde ner den men senare gick det upp et ljus. Om nĂ„gon har lyckats koppla förbi alla sina hjĂ€rnceller och gĂ„ pĂ„ detta mail sĂ„ kan inte “hackarna” anvĂ€nda uppgifterna om internet-banken Ă€r stĂ€ngd. Men som jag sagt förut, gick man pĂ„ det sĂ„ bör man hĂ€ngas ut i media som “sveriges vĂ€rsta tĂ€nkare”

    Comment by Alexander Lund — October 5, 2005 @ 11:24

  9. alexander: Àr linda isaksson underrÀttad tro?

    Comment by anders — October 5, 2005 @ 14:27

  10. Anders > hon avböjde med orden att hon sjĂ€lv var inne och plitade ner sina koder Ă€ven dĂ„ hon inte hade Nordea som bank…

    Comment by Alexander Lund — October 6, 2005 @ 12:00

  11. Mikaela Àr intressant, intelligent och ser bra ut.En större begÄvning har vi inte sett inom det kulturella etablissemanget sen tidigt 80-tal.
    Mikaela thordsdotter jobbar nu med det kontroversiella konst manifestet..med arbetsnamn konjunktutionimen.Intressant.

    Comment by mikaela thordsdotter — December 4, 2006 @ 18:36

  12. Mikaela thordsdotter Àr en konstnÀrinna som jobbar med kontroversiella konst med konstiga namn och gör ofta PR för den saken pÄ internet.

    Men som lika mÄnga kanske inte vet Àr Mikaela Àven kÀnd som Teres pÄ HETALINJEN dit hon ringt under tvÄ Är under anonymt skydd och krÀnkt mÀnniskor med att lÀsa upp deras personuppgifter, information om deras slÀkt, anklagat andra för att vara judar och i samma veva klÀckt antisemitiska judeskÀmt om judar som gasas ihjÀl. Mikaela har Àven skrivit mordhotsbrev till andra pÄ linjen. Det hela upphörde naturligtvist nÀr Mikaelas riktiga identitet blev avslöjad pÄ hetalinjen och raskt upphÀngt pÄ internetsidan http://WWW.MORDHOTARE.TK dÀr hon hÀnger kvar idag inklusive al information om vad hon gjort. Under en kort stund Äkte Mikaela runt till andra linjemuppar i Stockholm för att misshandla dem utanför sitt hem. Tack vare Mikaelas tablettmissbruk insÄg hon inte att hon var sÄ tjock och klumpig att det inte kunde sluta i annat Àn att hon sjÀlv Äkte pÄ stryk inklusive att hon tappade sin mobiltelefon utan att mÀrka förrÀn inehÄllet blev offentligt material pÄ internet. Numera har Mikaela intagit offer rollen och sprutar omkring sig polisanmÀlningar för att hon kÀnner sig krÀnkt.

    Comment by Niklas Holgersson — April 8, 2007 @ 00:51

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.