Junilistan till Riksdagen.

Idag har gubbklubben Junilistan bestämt sig för att kandidera till Riksdagen. Hur det går vågar jag inte sia om – jag trodde till exempel inte det skulle gå så bra i valet till Europa-parlamentet som det gjorde. Men var det onekligen enklare att gå till val på sin EU-kritik, som ett enfrågeparti, en det förhoppningsvis lär vara till Riksdagsvalet. Den typen av ”missnöjespartier” brukar sällan lyckas i längden och brukar sällan behålla en stabil väljarbas så vi får se hur det går.

I valet till EU-parlamentet blev de nåt slags ”folkligt” alternativ, trots den höga andelen högutbildade män i storstäder i partiet. Och många av de som röstade på dem trodde säkerligen att det var ett parti för EU-motståndare, när de i själva verket är EU-kritiska EU-förespråkare. En ganska stor skillnad. Jag skrev om detta för ett drygt år sen:

Enligt SVTs vallokalsundersökning vill de flesta av listans väljare – LÄMNA EU – trots att partiet egentligen är för medlemskap. Men tydligen har väljarna tolkat deras EU-kritik som att de vill lämna unionen.

Nu säger de sig komma med ”det första tvärpolitiska programmet i svensk riksdag” (Är det inte det F! försökt med också?) men har ännu inte lyckats presentera något som kan liknas vid ett partiprogram.

Jag hoppas att granskningen av partiet blir tuff, så att väljarna verkligen vet vad de röstar på. Till exempel så är det läge att se hur deras MEP-are har röstat i olika frågor i Europaparlamentet. Men det är även läga att granska tendenserna till elitisk herrklubb som åtminstone i förra valet fanns inom partiet. Till exempel så sa ju Lars Wohlin då:

Vi har medvetet valt bort yngre människor. Vi vill ha folk med stor internationell vana och stor erfarenhet. [Â…]
Vi tror inte på att ha vanliga människor med. Du kan kalla oss elitiska om du vill. [Â…]
Det där är den socialdemokratiska politiken. Jag gillar inte den. Då blir de som styr lika dumma som allmänheten [min fetning].

Kommer de med lika reaktionära uttalanden inför nästa val så kommer granskningen förhoppningsvis att bli hård. Bland annat så får inte media göra om misstaget från EP-valet, då Junlistan inte var med i utfrågningarna och debatterna i TV. Det är bättre att släppa in dem där än att de kan hävda att de blir motarbetade. Samma sak gäller givetvis för dess raka motsats, den elitiska damklubben F!.

Men valrörelsen 2006 ser i alla fall ut att bli väldigt intressant.

6 reaktioner till “Junilistan till Riksdagen.”

  1. Personligen tycker jag det vore uppfriskande om det kunde komma någon och ruska om politiken lite genom att individualisera den (annat än partilinjen) och bryta den trötsamma blockpolitiken.

  2. Å andra sidan är ju elitismen ganska spridd bland medborgarna, så på sätt och vis kan man väl se det som demokratiskt att även elitisterna får företrädare i riksdagen och inte bara eliten. 🙂

    Eller för att skriva lite allvar – är det något som behövs är det väl blocköverskridande politik. Men där tycks det ju svårt att hålla sig från att halka in i något av dem, trots avsikter om motsatsen. Se t.ex. Mp

  3. Jo, det är många som pratar om blocköverskridande politik – men få som gör nåt i verkligheten. Mp är ju t.ex fastgjutna i vänsterrblocket trots att de hävdar motsatsen. Och F! lär ju heller inte bli speciellt blocköverskridande med sin politik. Och JL gissar jag kommer främst att stödja det borgerliga blocket.

  4. Hoppas också att granskningen blir hård, men rättvis, såklart. deras agerande i EU är inte helt stringent.

    Jag tror heller inte att Junilistans strategi att vara ett parti som skall stå någonstans mellan blocken kommer att hålla. Jag tror att valet 2006 kommer handla mycket mer om valet mellan just höger och vänster än tidigare. JL måste nog välja sida.

  5. Johan: Rättvis granskning givetvis. Det är alltför ofta media tyvärr inte är speciellt rättvisa när de granskar partiet till både höger o vänster.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.