Kokettera med sin dumhet.

Till gårdagens text om Vänsterpartiets ekonomiska politik så fick jag följande genomtänkta och argumenterande kommentar från Ali Esbati:

Unga män från högern har en outsinlig förmåga att kokettera med sin egen dumhet. Det är underhållande, men naturligtvis också beklämmande, av samma skäl som det var (och är) beklämmande att se det katolska prästerskapets påverkan på många människors liv.

Tack Ali, men jag visste redan att du är expert på att snacka luft inklämt i stora ord. Men jag skulle gärna se motsatsen, nämligen unga män från vänstern som visar sin egen intelligens. Jag har fortfarande inte sett några som helst bevis för det.

Jag har visserligen ofta hört ordet vänsterintellektuell, men aldrig fått se något bevis för att de verkligen existerar. Pol Pot-kramaren Jan Myrdal brukar ju till exempel räknas dit, vilket borde bevisa att det hela bygger på ett felaktigt antagande. En myt helt enkelt.

Sen skulle jag gärna se att nationalekonomen Esbati visar egna, konkreta förslag. Till exempel ge sig in i debatten och förklar för oss korkade bombliberaler hur man ska finansiera 200 000 nya jobb i den offentliga sektorn, eller kanske rent konkret beskriva hur det ska gå till när man för över ”så mycket som möjligt av produktionsmedlen till gemensamma former” och hur det skulle fungera både praktiskt och ekonomiskt.

Kommentarerna i Esbatis egna blogg dryper av förlämpningar och korkade inlägg (från både höger och vänster). Intressant att se att Ali snor denna anti-intellektuella debatt-teknik rakt av.

För det kan väl inte vara så att han själv håller med om att Vänsterpartiets politik är huvudlös och därför enbart kan komma med lite välformulerade förolämpningar? Man kan ju inte gå emot Partiet offentligt. Vi har ju själva läst på Alis blogg vilken ordmässig avrättning som väntar om man så mycket som fiser fram att man är ”förnyare”.

Nåväl. Från och med nu tänker jag komma med ett för tidigt (eller för sent…) nyårslöfte. Jag ska sluta bli Kalle Anka-arg på meningslösa inlägg och kommentarer från ytterlighetsvänsterns begåvningsreserver (iofs är korkad/dum ungefär det värsta jag vet att bli kallad. Speciellt eftersom de har tokfel). Det tar för mycket kraft och energi. Detta var sista gången på länge. Jag känner att det är bättre att jag i fortsättningen lägger energi att kommentera politiska förslag som faktiskt har en sportslig chans att bli en realitet.

Uppdatering:
Jag har nu hittat förklaringen till Alis ilskna bistick:

I den arbetsgrupp som står bakom dokumentet finns kända företrädare för vänsterflygeln i partiet som Camilla Sköld Jansson och ungdomsförbundets förre ordförande Ali Esbati.

Men då borde han ju rimligen kunna försvara förslaget…

14 reaktioner till “Kokettera med sin dumhet.”

 1. Satt och drack kaffe och läste Metro utomhus för en timma sedan. En tjej satte sig ner jämte mig och frågade om hon kunde snabbt få läsa sitt horoskop. Hon läste sedan upp mitt där det stod att ”Ditt humör förefaller ojämnt och du verkar vara mer retlig än vanligt”. Vad tråkigt tyckte hon. Inte sa jag, att vara lättretlig är ju nästan min hobby, att bli upprörd över insändare är en del i detta. Och att läsa dina KalleAnkaArga inlägg är mycket kul så fortsätt med det. Du kommer ändå tänka tankarna ändå, lika bra att jag(och flera med mig) får läsa dom…

 2. hehe…tack 🙂

  Jo, who am I kidding egentligen? Jag gillar det ju själv…

  Fast jag känner rätt ofta att jag ödslar tid på skitsaker, och att det är lite småsint att hänga upp mig på enstaka meningar eller kommenater…

 3. Nu käftar jag emot igen –
  Det går väl aldeles utmärkt att vara intellektuell och föra förnämligt stringenta resonemang som kommer fram till helt galna slutsatser. Som Jan Myrdal – eller hans mor och far. Det enda man behöver göra är att utgå från felaktiga premisser. I de tre Myrdalarnas fall kan man t.ex råka missa att makt har en korrumperande inverkan på alla – inte bara borgerskapet. Sen kan det bli hur fel som helst – trots att det logiskt intellektuella arbetet är oantastligt i övrigt.

  För övrigt håller jag med om att det finns en hel del underhållningsvärde i koleriska anfall. Det är först när de blir för vanliga som det blir tråkigt. Så bryt gärna ditt försenade nyarslöfte ganska snart.

 4. Simon: du får inte ta ALLT jag skriver på blodigt allvar, bara 90% av det 😉
  Det KAN hända att jag ibland är sarkastiskt eller ironisk…

 5. Man ska nog inte hetsa upp sig för mycket, extremister är vad de är. De är inte särskilt representativa för Svensson, eller ens för de Svensson som röstar på (s) eller (v).
  Retoriken är främst het luft och demagogi för att hetsa upp varandra. Det är som Esbati en gång sa (visserligen om liberala): en form av grupprunkande för dem.

  Extrem-vänsterns livslust är konflikter: klasskonflikter, könskonflikter, folkkonflikter, extremformen av socialism/kommunism är i grunden en konflikt- och hatbaserad ideologi som genom grova förenklingar väljer ut vissa konflikter som sina symbolfrågor.

  Så du har nog rätt: man ska inte lägga för stor notis vid dem, de är en relativt marginaliserad grupp, och de gör ett rätt bra jobb själva på att marginalisera sig ytterligare. Men det skadar inte att ibland lyfta fram hur tokig deras tankevärld är.

  Det intressanta i sammanhanget är att man kan skönja att Ali trots allt antagligen inte är helt intelligensbefriad, det till trots så lägger han ned oansenliga mängder energi på tom demagogi och populistiskt uppviglande, istället för någon form av logiskt hållbara resonemang.

  Vidare så kan varje försök till seriös och saklig debatt som inte hamnar under censur-fingret förvänta sig att bli bemött med lustifikationer och invecklade förolämpningar, istället för verkliga argument.

  Ytterst lustigt att någon som påstår sig förespråka ”solidaritet och medkänsla” kan anstränga sig så mycket för att vara så otrevlig som möjligt.
  Än lustigare att de beundrande knähundarna inte ser igenom detta.

 6. ”Det intressanta i sammanhanget är att man kan skönja att Ali trots allt antagligen inte är helt intelligensbefriad”

  Absolut. jag skulle nog våga påstå att han är klart intelligent. Och när han vill så är han både retoriskt duktig och med en sarkastisk torr humor. Men det vågade jag inte skriva här ovan 😉

 7. Om, Peter Dahlgren, Ali Esbati och Urban Lindstedt, kan man väl säga, jag väljer en liknelse ur bibeln, för den har dom nog aldrig hört:

  Dom ser grandet i sin motståndares öga, men icke bjälken i sitt eget.

 8. Jag förstår inte riktigt vad han ville uppnå med den kommentaren. Vad uppnådade han med det?

  Ali Esbati börjar verkligen bli enkelspårig. Allt och alla marscherar ner i bruna och fascistiska träsk enligt Esbati. Nu senast när jag kollade in på hans blogg hittade jag det här

  Det är en intressant styrkedemonstration i ett Indien där folket mycket tydligt avvisade kombinationen av nyliberalism och semifascism som BJP drev och som berömdes i Väst.

  Jag undrar lite hur han hammat i det där träsket, om vi nu ska använda hans egna ord. Är det för att det är sådan hets på hans blogg från alla läger att stämningen bara trissas upp?

  Till slut är alla nazister, rasister och fascister, det finns inte längre någon hejd på det hela.

  Om Ali Esbati läser det här så vill jag ge dig ett råd – tagga ner.

 9. Skrev den här kommentaren hos Esbati, men det är värt att upprepa:

  kombinationen av nyliberalism och semifascism som BJP drev och som berömdes i Väst
  Det är rätt fantastiskt hur Ali kan kombinera och relatera nyliberalism och semifascism med varandra, då de är varandra uteslutande ideologier.
  Hört talas om Icke-aggressions principen? Om inte kan jag upplysa om att det är den grundläggande och bärande principen inom nyliberalism/libertarianism:
  ”The foundation of libertarianism is the non-aggression axiom. This states that it is illicit to initiate or threaten invasive violence against a man or his legitimately owned property. Murray Rothbard characterized this as ”plumb line” libertarianism: follow this one principle, and you will be able to infer the libertarian position on all issues, without exception.”

 10. Vi skulle knappast diskuterat Ali Esbati om denne bloggare inte var en alldeles ovanligt skärpt sådan.

  Men när han skriver att högern har en ”outsinlig förmåga att kokettera med sin egen dumhet”, så generaliserar Ali. Det är synd, hans penna brukar kunna uttrycka sig exakt. Exakt vore att säga att vissa debattörer på Alis blogg upprepar skäligen enkelspåriga argument.

  Detta gäller såväl en del av höger-som vissa vänsterdebattörer. Jag saknar debatter där folk anlägger ett metaperspektiv ovanför den gängse motsöttningen höger-vänster.

 11. OK. Nu läste jag i vilket sammanhang Ali skrev texten och konstaterar att det fanns en del enkelspåriga argument från höger därovanför. Det vore alltså fel att hänvisa till Alis blogg bara.

  Det Ali kunde göra är att precisera i vad högerinläggens dumhet består.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.