Hur jävla svårt ska det vara att fatta?

Det är smått fantastiskt att se hur vänsteralliansens anhängare tycker det är underhållande att borgarna – ett år innan valet – inte kommit överens på alla punkter.

Okej.

Vi har alltså fyra olika partier som inte sitter i regeringsställning. Dessa partier har bildat en slags officiell allians. Denna allians betyder inte att de var överens när den startade, men däremot så jobbar de hårt, med bl.a veckans möte strax utanför min egen hemstad, för att komma fram till en gemensam valplattform. Det är alltså inte val om två veckor. Det är val om ett år och två veckor. Att dessa partier inte har kommit överens om allt, eller ens kommer att göra det denna vecka är ingen nyhet eller ens speciellt anmärkningsvärt.

Hur jävla svårt ska det vara att fatta egentligen?

Däremot är jag övertygad om att de till nästa års val kommer att ha kommit överens om de stora övergripande frågorna, utan att för den delen sluta profilera sig som egna partier. Detta, om det lyckas, kommer faktiskt att vara något unikt inom svensk inrikespolitik. Och det är väl det som gör vänsteranhängarna så skraja att de nu, som sagt var ett år innan valet, gör allt de kan för att hitta skillnader. De påstår nämligen att de själva – de tre partierna på vänstersidan – är så himla samspelta och överens för att de lyckas komma överens om (urvattnade) budgetar de senaste åren.

Men det är ju inte direkt så att de satt sig ner i godan ro och enkelt som den rort hem en statsbudget. Nä, de samlas under buller och bång – två gånger om året – och minst ett par gånger under de långa nattmanglingarna så hotar både vänsterpartiet och miljöpartiet (ni vet de där konstiga partierna som totalt lockar runt 10-12% av väljarna…) att spräcka hela regeringssamarbetet för att få igenom sina krav. Och sen lyckas de enas om en kompromiss. För politik handlar om kompromisser, speciellt i ett land där ett parti i princip aldrig kan få egen majoritet. Och det är just detta som ”alliansen” tar fasta vid, och därför kör sina tuffa kompromissförhandlingar i god tid innan valet. Och på så vis så vet väljarna på valdagen vilken regering de får (ja, om de röstar borgerligt och de vinner vill säga).

Till skillnad från de som röstar vänster alltså. För där kommer vi med största sannolikhet inte se några gemensamma valplattformar. Kommunisterna och skogsmullorna kommer väl som vanligt att anta rollen som oppositionspartier och passa på att anklaga regeringen för allt de gjort fel (”socialdemokraterna för en nyliberal politik”…), samtidigt som de tar åt sig äran för det lilla som de har gjort rätt. Trots att de själva har ingått i regeringsunderlaget. Märkligt men ack så sant.

Så nästa gång ni ser regeringens lakejer raljera om – och garva åt – att ”alliansens” gemensamma plattform ännu inte är klar – ett år innan valet (tål att upprepas) så kan ni fundera på vem som kommer att garva mest nästa höst.

PS! Jag gick förbi Rådhusparken i Jönköping idag när borgarbossarna höll tal för redan frälsta. Jag orkade inte stanna och lyssna men noterade stort antal välkammade ungdomar med orangea tröjor (själv skulle jag troligen sett ut som en kommunist – med min gröna jacka med luva, okammade hår och tredagars skäggstubb – i det sällskapet) samt ett antal medelålders män med a) kavaj och byxa eller b) mockajacka och slips. Så som lokala småföretagare alltid ser ut alltså. Rent stilistiskt har jag valt fel lag att hålla på…

Det fanns även ett visst mått av ironi att de stod framför Rådhuset i en kommun som sen länge styrs av en ”ohelig allians” mellan centerpartister och sossar, trots att det finns en ”borgerlig” majoritet. En allians som – enligt min mening – faktiskt gör ett ganska bra jobb ifrån sig. Jönköping känns som en kommun som både har framtidstro och som hela tiden, med kommunens hjälp, utvecklas i en positiv riktning – bort från ”smålands jerusalem”. Och jag är inte säker på att en ”borgerlig allians” hade gjort ett bättre jobb, mycket beroende på att kristdemokraterna är största borgerliga parti, och här är de verkligen kristdemokrater… DS!

Uppdatering:
Ojsan. Borgarna lyckades tydligen komma överens i flera frågor på sitt tvådagars möte. T.o.m fler frågor än vad som var väntat. Aj. Det är alltid jobbigt när det ser ut som jag får rätt. Jag blir så odräglig då.

3 reaktioner till “Hur jävla svårt ska det vara att fatta?”

  1. Det här med kommunalt arbete…

    Jag har hört att en kommunal budget i normala fall redan är klar till 70% innan diskussionerna har inletts, beroende på alla krav från regeringen, öronmärkta pengar, maxtaxor mm. Vet du något om det?

    Förövrigt var texten välskriven, som alltid.

  2. vist är det bra att de kom överens om att kasta ut alla långtidssjuka , förtidspensionärer och längtidsarbetslösa till socialbidragstagare. Visst är det kul att dom kom överens.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.