Dagens dummaste.

Dagens dummaste står – som så ofta förr – kvällstindningarna för. Idag är det Expressen som vinner med två artiklar. I den första kan man läsa rubriken:

”Neger” nämns 17 gånger i ny GB-kampanj

Givetvis försöker här Expressen spinna vidare på fånerierna kring Nogger Black i våras:

Glöm debatten om att glassen Nogger Black är rasistisk.
Nu har GB en ny kampanj där ordet ”neger” nämns 17 gånger.
Men GB har inga planer på att dra tillbaka kampanjen.

Okej, en kampanj där man nämner ordet ”neger” 17 gånger känns ju onekligen olustigt. Men givetvis är det inte så att det hänger stortavlor över Sveriges städer där n-ordet är så vanligt förekommande. Det handlar om en Pippi-kampanj – för att hedra Astrid Lindgren och uppmärksamma att Pippi fyller 60 år i år – där man får med en CD där Astrid Lindgren läser Pippi i Söderhavet där ”neger” alltså nämns vid upprepade tillfällen:

Med glassen får man en cd där Astrid Lindgren läser sagor om Pippi, och under den korta sagostunden haglar rasistiska uttryck.

Nu måste man givetvis tänka på att boken är skriven i en helt annan tidsanda, då ”neger” inte per automatik hade en negativ klang, utan det var helt enkelt vad man kallade svarta för. Det kanske inte är det mest korrekta att säga idag, men bara för att GB skickar med en Pippi-CD så blir inte GB rasister – och det är ett väldigt intressant språkbruk att benämna boken som en ”GB-kampanj”. Men Astrid Lindgren är ju en helig ko i Sverige, så då är det ju givetvis bättre att gå på det stora elaka företaget.

Hade moralpanik inte varit ett så uttjatat ord så hade det varit lämpligt att använda här.

Dock måste jag ju ge en liten dumstrut till GBs informationschef som försvarar sig med

Vi respekterar folks åsikter. Men vi säljer glass, god glass

Den andra Expressen-dumheten är en annan moraliserande liten text

Du får jobb – om du har stora bröst

Här är man djupt upprörda över att en platsannons ställer krav på att sökanden ska ha över en viss bröststorlek:

Stora bröst eftersökes i en platsannons på arbetsförmedlingen.
Minst 70 C i behåstorlek.
– Vi ska inte lägga moraliska aspekter på annonserna, säger Lars Sjöström, ställföreträdande generaldirektör på Ams.

Expressens reporter hade alldeles för liten byst för att få uppdraget. Den sökande ska ha bröst i behåstorleken 70 C, 75 C eller 70 D.

Hade jobbet rört sig om till exempel webmaster på en högskola så hade jag förstått upprördheten, men Expressen nämner inte ens vilken typ av jobb det är. Det enda som kan ge en ledtråd är

Du [Expressens reporter] skulle inte fungera. Jag har inga extra small i provplaggen, säger Robert Kipowski, ägare till företaget.

Vänta här ett ögonblick. Provplagg? Kan det vara så att det rör sig om någon form av modelljobb, för t.ex underkläder eller baddräkter? Åtminstone något inom klädbranschen – vilka andra har provplagg, liksom?

Om det rör sig om ett klädföretag som gör någon typ av plagg för ”storbystade” kvinnor, är det då märkligt att de som ska prova plaggen har rätt storlek? Givetvis inte. Om man inte är en sensationslysten reporter på en snaskig kvällstidning vill säga. Eller heter Mian Lodalen, som förtjänar bonusdumstruten:

Feministen Mian Lodalen tycker att det är anmärkningsvärt att arbetsförmedlingen inte har bättre kontroll.
– De borde absolut inte ge plats åt en sådan sexistisk annons. Den borde stoppas på en gång, säger hon.

Jag vet inte om platsannonsen är sexistisk – eftersom Expressen inte skriver vad det är för jobb, men som sagt var med ledning av ordet ”provplagg” kan man ju som sagt var gissa sig till vissa slutsatser. Jag kan även gissa mig till att Lodalen heller inte sett annonsen utan uttalar sig reflexmässigt. Men jag vet inte. För Expressen vill inte att jag ska veta.

Dumheten sköljer över oss. Härligt.

Uppdatering:
Givetvis rörde det sig om modelljobb åt ett klädföretag:

3 platser. blanche B är ett nystartat företag inom beachwear fashion. Vi marknadsför badkläder, skor, väskor samt strandkläder. Produkter huvudsakligen från Brasilien och Bali. Företaget finns i Höllviken.
Arbetsuppgifter: Kvinnliga modeller för beachwear produktkatalog. Storlekar: 70 c, 75 c, 75 d. Skonummer: 36-37. Gärna någon modellvana.

Undrar när de ska gnälla över att företagets telefonbokare ska ha ”trevlig telefonröst”…

Tipstack till Erik.

För att ni inte skall gnälla över kroppsideal och liknande så kan man ju givetvis ifrågasätta varför kollektionen, eller snarare provplaggen, håller en viss storlek. Det är berättigat. Men nu är det så och då finns det inget sexistiskt i att modellerna faktiskt bör ha storlekar som gör att de passar i plaggen.

6 reaktioner till “Dagens dummaste.”

  1. Men redigeraren fick ju chansen att smälla upp årets nittitredje omotiverade bild på en djupt urringad Victoria Silvstedt. Expressen kämpar mot sexismen!

  2. Det var färför jag satte storbystad inom ” ”. Storlekarna de efterfrågar ligger väl ganska nära svenskt medel om jag inte är helt ute och cyklar?

  3. ”Storlekarna de efterfrågar ligger väl ganska nära svenskt medel om jag inte är helt ute och cyklar?”

    Du får göra en fältstudie 😉

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.